• Sveikata

    Kokliušas – itin greitai plintanti kvėpavimo takų liga: svarbu laiku skiepytis

    Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, 2023 m. Europoje išaugo sergamumas kokliušu, pvz., Danijoje buvo užregistruotas 6 061 kokliušo atvejis (rodiklis siekė 102,2 atvejo 100 tūkst. gyv.), Kroatijoje – 4 851 (125,3 atvejo 100 tūkst. gyv.). Mažėjant paskiepytų vaikų skaičiui, kyla grėsmė atsirasti naujiems ligos atvejams ir kilti protrūkiams. Todėl labai svarbu nepamiršti efektyviausios priemonės, apsaugančios nuo kokliušo – skiepų. Kada reikia skiepytis nuo šios ligos, skaitykite pranešime. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, per pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje ženkliai sumažėjo sergančiųjų kokliušu, o skiepijimo apimtys 2022 m. siekė 90 proc. 2023 m. užregistruoti 7 kokliušo atvejai, 2022 m. – 2. Dažniau serga vaikai Kasmet dauguma kokliušo atvejų registruojama tarp…

  • Sveikata

    Dėl visiems reikalingo kalcio dietologė siūlo šį produktą valgyti nors ir kasdien

    Be šio produkto daugelis neįsivaizduoja savaitės raciono, tad nenuostabu, kad jo garbei kasmet sausio 20-tąją švenčiama Tarptautinė sūrio mylėtojų diena. Lietuvoje mėgstami tiek rauginto pieno varškės sūriai, tiek fermentiniai ar minkštieji – jų įvairovė kasmet tik didėja. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad net 90 proc. sūryje esančio kalcio organizmas įsisavina, be to, fermentinis sūris, kaip ir visi fermentuoti produktai, turi gerųjų žarnyno bakterijų – probiotikų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad sūrių asortimentas – vienas plačiausių, tad su norinčiais jį išragauti dalijasi patarimais, kaip apsipirkti pigiau ir sutaupyti. Svarbu sūrio riebumas ir jo kiekis Nenuostabu, kad svetur gyvenantys lietuviai pasiilgsta…

  • Sveikata

    „Hempo" plečia savo veiklą Skandinavijos šalių rinkose

    „Hempo„, pirmaujantis pilno spektro CBD produktų tiekėjas Lietuvoje, su džiaugsmu praneša apie savo plėtrą į užsienio rinkas, ypatingą dėmesį skirdamas Skandinavijos šalims. Ši plėtra žymi svarbų naują etapą „Hempo” kelyje, kurio pagrindinis tikslas – leisti išskirtiniams CBD produktams pasiekti kuo platesnę auditoriją visoje Europoje. „Hempo” didžiuojasi teikdama neprilygstamos kokybės CBD produktus, pagamintus iš Šveicarijoje užaugintų kanapių, turinčių unikalų genetinį profilį, kurios yra apdorojamos modernioje laboratorijoje. Nesiliaujantis bendrovės tobulumo siekis leido sukurti „Hempo” CBD aliejų, kuris atitinka griežčiausius kokybės standartus. Tai apima ISO9001 kokybės užtikrinimo, Šveicarijos sertifikuotų kanapių (SCC) sistemos ir Geros gamybos praktikos (GGP) gairių laikymąsi. Vienas iš pagrindinių „Hempo” išskirtinumų yra tai, jog „Hempo” CBD produktuose naudojamos kanapės auginamos…

  • Sveikata

    Aukcione surinktus 35 tūkst. eurų verslininkai skiria neišnešiotų naujagimių gyvybę ir sveikatą palaikančiai įrangai

    Lietuvos verslininkai susivienijo ir savo žvilgsnį nukreipė į šalies ateitį – naujagimius ir jų šeimas. Ketvirtadienį, sausio 18 d., įvykusiame verslo klubo šventiniame gerumo aukcione surinkta suma – 35 tūkst. eurų –  skirta naujagimių intensyvios terapijos įrangai VULSK Santaros klinikose įsigyti. Geriems darbams surinktos paramos suma kasmet auga Lietuvoje kasdien anksčiau laiko gimsta 3-4 kūdikiai ir jie sudaro didžiausią naujagimių pacientų grupę. Nuolat tobulėjančios pažangios technologijos leidžia išgelbėti vis daugiau pasaulį anksčiau laiko išvydusių naujagimių. Vis dėlto verslininkus vienijantis „BNI Gediminas“ klubas atkreipė dėmesį, kad netrūksta iššūkių tokius vaikus užauginti sveikais ir pilnaverčiais piliečiais. „Svarbiausia, kad surinkti pinigai bus panaudoti kilniam tikslui, kurį siejame su Lietuvos ateitimi. Verslininkus vienijantis „BNI…

  • Sveikata

    Sportas šaltame ore: kokia temperatūra kelia pavojų sveikatai

    Vienas itin dažnų prasidėjusių metų tikslų – gyventi sveikiau ir pradėti sportuoti. Nors, atšalus orams, dalis aktyvių gyvenimo būdą pasirinkusių žmonių atsisako mankštos lauke ir persikelia į sporto salę, dalis renkasi sportą gryname ore nepaisant nukritusios temperatūros. Ekspertai pataria, kaip elgtis, kad fizinė veikla šaltuoju metų laiku būtų maloni, saugi ir nepakenktų. Draudimo bendrovės „Gjensidige“ užsakymu „NielsenIQ” atliktos gyventojų apklausos duomenys rodo, kad 21 proc. Lietuvos žmonių savo sveikata ir gera savijauta rūpinasi reguliariai mankštindamiesi gryname ore, sporto salėje arba namuose, o 7 proc. leidžiasi į žygius arba bėgioja. „Norint mankštintis ar bėgioti lauke šaltu oru, būtina tam atsakingai pasirengti. Žiemos sąlygomis dažnai pasitaiko sumušimų, patiriamų paslydus ant apledėjusio paviršiaus.…

  • Sveikata

    Grikiai šiemet užsitikrino vietą madingiausių maisto produktų dešimtuke: V. Kurpienė vardija, kodėl šios kruopos yra tikras supermaistas

    Grikiai – puikiai pažįstamos kruopos, kurių savo virtuvėje turi kone kiekvienas lietuvis, tačiau šiemet juos turėtų pamėgti ir visas pasaulis. Amerikiečiai grikius paskelbė vienais madingiausių ir įtraukė į 2024 metų sveikatai palankių maisto produktų 10-uką. „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerės, dietistės Vaidos Kurpienės šių kruopų populiarumas visai nestebina – grikius drąsiai galima vadinti supermaistu. Kokie „stebuklai“ slypi grikiuose ir kokių naujų receptų galima išbandyti su šiomis  topinėmis kruopomis? Vienos vertingiausių kruopų Kiekvienam pasaulio regionui yra artimiausios tos kultūros, kurios auginamos vietos ūkininkų. Turbūt nieko nestebina, kad rytuose labiau vartojami ryžiai, o Amerikoje – kukurūzai. Lietuvoje ir Rytų Europoje gausiai auginami grikiai tapo viena populiariausių kruopų rūšių mūsų šalyje. Panašu, kad šiais…

  • Sveikata

    Šį pieno produktą astronautai skraidinosi net į kosmosą: kodėl verta jį įtraukti į mitybą?

    Mažai kam žinoma, tačiau ankstyvuoju kosmoso tyrimų laikotarpiu būtent jogurtas buvo įtrauktas į astronautų mitybos racioną dėl savo maistinės vertės ir galimybės jį laikyti be šaldymo. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad jogurtas dėl savo gerųjų savybių išties puoselėja žarnyno mikrobiotą: tą padeda daryti jogurte esantys gyvieji mikroorganizmai. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad jau šį savaitgalį (sausio 19-21 d.) aukštos kokybės jogurto ir varškės desertų kategorijos prekes galima įsigyti pigiau: perkant su lojalumo kortele bus taikoma 20 proc. nuolaida. Laisvadienius praleiskite gardžiuodamiesi prancūziškais skanėstais: drėgnas bei purus jogurtinis pyragas neabejotinai taps vienu mėgstamiausių desertų. Žarnyno mikrobiotos pagalbininkas  Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė…

  • Sveikata

    Nuolat jaučiatės mieguisti? Štai, koks maistas padės prasiblaškyti (receptas)

    Kai žiemą dangų nuolat aptraukusi pilka dargana, dažnai jaučiamės mieguisti, o tai trukdo kasdienei veiklai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė nerekomenduoja gelbėtis vien tik kava – pasirūpinus miego kokybe, neignoruojant pasivaikščiojimų gryname ore bei apgalvojus ir subalansavus dienos racioną, galima jaustis kur kas darbingesniais. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva užkandžiams nepataria rinktis saldumynų – vietoje jų po ranka turėkite riešutų ar džiovintų vaisių. Taip pigiai praturtinsite organizmą maistingomis medžiagomis ir jausitės energingesni. Žvalina ne tik kava Nors dažnai dieną pradedame puodeliu kavos, o tik atėję į darbą taip pat skubame prie kavos aparato, žaliosios ar juodosios arbatų poveikis – panašus. Sveikatai palankios mitybos…

  • Sveikata

    Nesugalvojate, ką gaminti be mėsos? Dietistė I. Trusovė dalijasi maistingais ir nebrangiais augaliniais receptais

    Prisijaukinus augalinį  maistą ir bent keletą kartų per savaitę įtraukus į meniu augalinius patiekalus, ne tik paįvairinsite savo mitybą, bet ir gerokai sumažinsite išlaidas produktams, įsitikinusi dietistė Indrė Trusovė, „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė. Mitybos ekspertė dalijasi receptais, kurie puikiai tiks išmėginti augalinio sausio iššūkį ir paįvairinti savo kasdienę mitybą. Keisti kasdienę mitybą, įtraukiant daugiau augalinių produktų bei patiekalų alternatyvų vietoje gyvūninės kilmės, yra pasaulinė tendencija, kuri kasmet vis labiau stiprėja. Be to, sausio mėnuo jau dešimtus metus visame pasaulyje yra žinomas dėl iniciatyvos „Veganuary“ – ji prasidėjo Jungtinėje Karalystėje, kai visuomeninė organizacija „Veganuary“ ėmėsi skatinti žmones bent trumpam pakeisti įpročius ir pasiūlė iššūkį išmėginti augalinį meniu. „Pastebime, kad ir mūsų…

  • Sveikata

    Jei aitrus maistas spaudžia ašaras: gydytoja dietologė atskleidė, kodėl skiriasi mūsų pakantumas aštrumui

    Skovilio skalė – tai pagrindinis aitraus maisto vertinimo kriterijus. Kuo pipiras, paprika ar padažas įgauna didesnį balą, tuo maistas laikomas aitresniu. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, jog tokio maisto skonio receptoriais nejaučiame, o aitrumo skonis pasireiškia, kai į maistą sureaguoja mūsų nervų galūnėlės. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi tendenciją, jog gaminantys maistą vis labiau linkę eksperimentuoti su egzotinių šalių virtuvių aitriaisiais ingredientais. O norintys žiemą susišildyti aitresniu maistu gali išmėginti vištienos suktinukų receptą, kuriam papildomo skonio suteiks žiupsnelis maltos aitriosios paprikos. Aitrus skonis – tik iliuzija? Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atskleidžia, jog aitraus skonio savaime nėra: yra kartus, saldus, sūrus, rūgštus, o aitrumą suvokiame…