• Skonis,  Sveikata

    Pasaulį užkariauja natūralaus raugo duona: tradicijas nuo seno puoselėja ir lietuviai

    Duonos istorija skaičiuoja galybę metų, jos receptai per šimtmečius buvo ištobulinti ir praplėsti iki tokios gausos, jog šiandien ji patiekiama net ir prie pačių gurmaniškiausių patiekalų. Paradoksalu, tačiau pastaruoju metu savo aukso amžių išgyvena ne įvairiausiais priedais praturtinta duona, o vos iš trijų ingredientų kepama natūralaus raugo duona, tarp maisto entuziastų geriau žinoma kaip „sourdough“. Kodėl pasaulis taip vertina šią duoną ir kaip ją pasigaminti namuose? Laurus skinasi egiptiečiai, mėgsta visas pasaulis Vadinamosios „sourdough“ duonos receptas dienos šviesą išvydo dar Egipto faraonų laikais. Istoriniai šaltiniai byloja, jog būtent egiptiečiai kadaise virtą grūdų košę paliko ilgesniam laikui šiltoje vietoje, pastaroji po poros dienų pasidengė putomis, galiausiai kažkas neapsikentė ir pašovė parūgusią…

  • Skonis

    Kotletai su padažu ir jų paruošimo būdai

    Ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje kotletai yra labai populiarūs. Žmonės mėgsta šį patiekalą, todėl, kad tai labai lengvai pagaminamas ir nereikalaujantis ypatingų sugebėjimų patiekalas. Kotletai dažniausiai gaminami iš kiaulienos faršo. Šiandien galima naudoti jautienos faršą arba maišytą, kiaulienos ir jautienos faršą. Aišku, kai kas kotletus daro iš paukštienos faršo, tačiau suksite, kad tai nėra taip skanu. Kitas svarbus niuansas, kad paukštiena tikrai ne visiems patinka. Šiuo atveju geriau rinktis tai, ką mėgsta visi. Kalbant apie kotletų paruošimo būdus turite suprasti, kad kiekvienas protingas pilietis turi pasirūpinti, kad jo šaldytuve būtų reikiamų produktų. Kotletai greitai paruošiami, todėl atvykus svečiams tai bus itin geras patiekalas. Dar vienas svarbus aspektas yra tai,…

  • Laisvalaikis,  Skonis

    Restoranas Trakuose „Apvalaus stalo klubas“ pasiūlys jums nepriekaištingo skonio gurmė patiekalus

    Mėgstate suktis virtuvėje? Maisto gamyba jums kelia didžiulį malonumą, o dar didesnį pasitenkinimą jaučiate tuomet, kai jūsų pagamintus patiekalus ragauja jūsų namiškiai ar draugai, kurie užsuka į svečius su nekantrumu laukdami to, ką jūs jiems patieksite? Tokiu atveju jūs neabejotinai taip pat esate ir tikri gurmanai, kurie kaskart siekia pagaminti ką nors naujo ir neįprasto – ką nors, kas atimtų žadą ir leistų pasijusti lyg devintame danguje, ragaujant tai, kas atrodytų lyg būtų neatrasta ir nepatirta. Taip, visa tai yra gurmė patiekalų tikslas – ragaujant patirti patį didžiausią įmanomą malonumą, kartu juntant kiekvieną poskonį ir mėgaujantis kiekvienu ragaujamo patiekalo ingredientu. Šiuolaikinėmis technologijomis ir autentiškais būdais paremta kulinarijos technologija yra neabejotinas…

  • Skonis

    Gardi nuodėmė spurgų pavidalu: 3 ypatingi receptai

    Nieko nėra geriau, kaip leisti tingia pavakarę prie arbatos puodelio ir kambaryje tvyrant svaigiam spurgų aromatui. Naminės spurgos, nesvarbu ar tradicinės varškės spurgos, ar šiuolaikiškos su skyle ir glajumi, spurgos yra spurgos – gardi nuodėmė, kuriai neįmanoma atsispirti. Tad ir nesipriešinkime gręsiantiems malonumams, o ruoškite ingredientus šioms trims ypatingoms spurgytėms. Rikotos spurgos Kas sakė, jog spurgos turi būti tik iš varškės? Rikota tam taip pat puikiausiai tinka ir net leidžia sukurti ypatingą skonį. 18-20 spurgų reikės: 2 kiaušinių 125 g. miltų 2 a.š. kepimo miltelių žiupsnelio druskos 50 g. cukraus 250 g. rikotos sūrio 2 a.š. vanilės ekstrakto (jei neturite, galite įdėti šaukštelį vanilinio cukraus) Eiga: Į dubenį įmuškite kiaušinius…

  • Skonis

    5 trintų moliūgų sriubų receptai, kuriuos privaloma išbandyti šį rudenį

    Ar gali būti kas nors geriau vėsų rudens vakarą nei šilta ir kvepianti moliūgų sriuba? Gaminti trintą sriubą su moliūgu yra tikras malonumas – tai ko gero palankiausia daržovė tokiems gardiems patiekalams. O truputį pažaidus su ingridientais, kas kart galima išgauti vis kitokį sriubos skonį. O pasitelkus šiuos papratus, tačiau neprastus receptus, galima sukurti šedevrus, kuriais nebūtų gėda ir svečius pavaišinti. Receptai tiks ir nepatyrusioms virtuvės karalienėms. KREMINĖ MOLIŪGŲ SRIUBA 1-2 kg moliūgo, 1 skilt. česnako, 1 l sultinio, 200 ml grietinėlės, alyvuogių aliejus, tarkuotas muskato riešutas, druska, pipirai. Moliūgą supjaustykite didesniais gabaliukais, sudėkite į kepimo formą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pakepinkite orkaitėje, kol gražiai apskrus paviršius. Kepimo pabaigoje ant…

  • Idėjos namams,  Skonis

    5 gaminimo namuose privalumai

    Kiekvienas iš mūsų tikrai esame bent kartą mėgavęsi gardžia vakariene su savo artimaisiais. Sklindantis šviežio maisto kvapas sužadina ne tik apetitą, bet ir jaukius prisiminimus. Turėdami vis daugiau darbų ir mažiau laiko, renkamės valgyti kavinėse ar restoranuose mieste, tačiau yra kelios svarios priežastys, kodėl maistu turėtume mėgautis namuose su šeima ar mylimais draugais. Mama ir mitybos konsultantė Indrė Trusovė dalinasi keliais patarimais apie maisto gaminimą su šeima bei šios tradicijos svarbą. Sveikas ir šviežias maistas Pagrindinė priežastis, kodėl pasirenkame valgyti ne namuose – įtemptas ir judrus gyvenimo tempas, kai laiką taupome patys negamindami. Tačiau šis pasirinkimas taip pat turi kainą. „Kavinių bei restoranų maistas gali būti skanus, šviežias ir sveikas,…

  • Skonis

    Jaučiatės pavargę? Atkreipkite dėmesį į tai, ką valgote vakarienei

    Kone kiekvienam mūsų nors retkarčiais stinga energijos. Ir nors iš pirmo žvilgsnio galėtų atrodyti, kad dažnai jaučiamą nuovargį lemia greitas gyvenimo tempas ar kokybiško poilsio stoka, mitybos specialistų teigimu, taip jaustis galime ir dėl netaisyklingos mitybos. Tad kokius produktus ar patiekalus vertėtų įtraukti į mitybos racioną idant visą dieną jaustumėmės energingi? Neįtikėtina, tačiau į svarbiausiu dienos valgiu vadinamų, pusryčių, vietą stojasi vakarienė. Poilsio kokybę lemia mityba vakare Pasak mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, nors įprasta manyti, kad toną visai dienai padiktuoja maistingi ir sotūs pusryčiai, siekiant užsitikrinti energijos kiekį ateinančią dieną reikėtų kruopščiai suplanuoti, ką valgysite vakare. „Pirmiausia svarbu atminti, kad vakarienę verčiau valgyti pakankamai anksti, geriausia – iki miego likus…

  • Pasidaryk,  Skonis

    Grinčo šventinis karštas šokoladas

    Kalėdų proga iškeiskime puodelį kavos į karštą šokoladą. Ypač jei jūs kaip ir Grinčas negalite pakęsti Kalėdų triukšmo ir užvirusios karštinės. Tačiau vis tiek visi mėgsta šokoladą 🙂 Tad šiandien jis toks… grinčiškas. Reikės (2-3 porcijoms): 400 ml pieno 110 g susmulkinto balto šokolado Žalių maistinių dažų Pagal skonį: vanilės ekstrakto, vanilinės degtinės, mėtinio sirupo Plaktos grietinėlės papuošimui Į nedidelį padažams skirtą puodą sudėk pieną ir baltą šokoladą, kaitink ant mažos ugnies, kol ištirps šokoladas ir pienas sušils, bet neužvirs. Nuimk nuo ugnies ir įdėk žalių maistinių dažų. Supilk į puodelius ir paskanink pasirinktu priedu – šaukšteliu vanilės ekstrakto ar mėtinio sirupo arba šaukštelį ko nors stipresnio. Papuošk plakta grietinėle.…

  • Laisvalaikis,  Skonis

    Norite kasdien gaminti sveikiau? Trys Alfo Ivanausko maisto gaminimo taisyklės

    Ar žinote, kad net jei kasdien valgytumėte vien ekologiškus vaisius, daržoves ir kruopas, tai nereikštų, kad maitinatės sveikai? Sveikas maistas ar ne, dietologų teigimu, itin priklauso nuo to, kaip jis paruoštas. Idėjinis „Virtuvės mitų griovėjų“ lyderis Alfas Ivanauskas išskyrė maisto gaminimo būdus, kuriuos rekomenduoja sveikai besimaitinti siekiantiems žmonėms. Labai svarbu ką valgome. Dar svarbiau kaip gaminame. Mitybos ekspertai tvirtina, kad maisto gamybos būdas lemia net iki 50 proc. patiekalo maistinės vertės. „Pavyzdžiui, perkeptos ar pervirtos daržovės netenka savo maistinės vertės, ir vien todėl, kad tai – vis dar daržovės, nereiškia, kad valgome sveikai. Tas pats vyksta ir su kitais produktais – mėsa, žuvimi, kruopomis“, – sako A. Ivanauskas. Savo virtuvėje…

  • Skonis

    Arbatos žinovas perspėja: netinkamai paruošta šalta arbata gali būti kenksminga

    Lietuvoje bręstant sveikos gyvensenos kultui, šiltomis vasaros dienomis žmonės vis dažniau ieško, kuo pakeisti gaiviuosius saldžius gėrimus. „Skonis ir kvapas“ arbatos žinovas Andrius Žilinskas pasakoja, kaip tinkamai ruošti šaltą arbatą, kad tai būtų išties sveikas pakaitalas, ir kokių klaidų daryti nevalia. Praėjusių metų gruodžio mėnesį, „Skonio ir kvapo akademijos“ užsakymu, tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ atliko visuomenės arbatos vartojimo tyrimą. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad lietuviai geria itin daug arbatos, tačiau daro tai bet kaip ir praranda galimybę pasimėgauti. Daugiausia lietuvių arbatą renkasi dėl to, kad tai skanu ir sveika, tačiau arbatos žinovo teigimu tikrai sveikas šis gėrimas bus tik tinkamai paruoštas. Pasak „Skonio ir kvapo“ arbatos žinovo Andriaus Žilinsko, iš tiesų,…