• Skonis

    5 patarimai planuojantiems iškylą gamtoje

    Sušilo oras, pakilo noras… paiškylauti. Tačiau ko gero per žiemą iškylų organizavimo įgūdžiai užsiliko atminties gilumoj, todėl pabandysime priminti geriausias ir praktiškiausias gudrybes, patarimus ir tendencijas, kad jūsų iškyla būtų pavykusi. #1. Maistas, maistas ir dar kartą maistas. Organizuojant iškylą gamtoje svarbiausia pagalvoti apie maistą ir gėrimus, kad po aktyvių užsiėmimų būtų galima atsigaivinti ir pasistiprinti. Taisyklė maistui – tai turi būti neteplus maistas, kuriam nereikalingi įrankiai ir geriausia, jog būtų vieno kąsnio. Pavyzdžiui, jei nori įsidėti pyrago, jį reikėtų imti su daugiau biskvito, standesnį ir supjaustytą mažais gabaliukais. Imant daržoves prie šašlykų ar kepsnių, verčiau imti vynuoginius pomidoriukus ir mažus agurkėlius, galima ir kornišonus. Gerai apgalvokite meniu, rinkitės lengvus,…

  • Skonis

    4 gudrybės kaip paruošti dar skanesnę kavą

    Be kavos nė dienos – toks daugelio šiuolaikinių žmonių moto ir ne tik pirmadienį. Kava tai stebuklingas gėrimas, kuris įkvepia gyvybės, suteikia energijos ar tiesiog ya tikras skanėstas, kuriuo mėgaujamasi su draugais. Netgi sveikatai kava yra naudinga – puodelis per dieną sumažina riziką susirgti kepenų ciroze. Tad ką daryti, kad kavos puodelis būtų dar gardesnis? Štai keturi praktiški patarimai. #1. Pirk šviežią kavą Pamiršk tirpią, 3in1 tipo kavą, kuri iš tikro nė arti kavos nebuvusi. Verčiau pirk šviežiai maltą kavą, geriausia tokią, kurią iškarto prie akių sumala specializuotoje kavos parduotuvėje. O iš vis geriausia pirkti kavos pupeles ir susimalti prieš užplikant puodelį. Tuomet kavos aromatas pažadins ir kaimynus. #2. Atsisakyk…

  • Skonis

    9 ženklai, kad tu kavomanė

    Ryto poema „Kavos, kavos ir dar truputį kavos“. Atpažįsti save? Manai esi kavomanė? Cha! Kol nebandei siurbti išpiltą kavą nuo savo marškinėlių, tol dar nepasiekei to lygio. Bandei? Čia jau rimtas ženklas… #1. Bendravimas su gyvais padarais ryte prieš puodelį kavos atrodo kaip ėjimas pragaru. #2. Kavinukės prie namų barista nebeklausia kokios kavos norėtum, o pradeda ją ruošti vos įžengi pro duris. #3. Neįmanoma nupasakoti to užplūdusio džiugesio po pirmo puodelio kavos. #4. Puodelis geros kavos tau niekada nebus per brangus. #5. Žmogus, kuris moka pataisyti skanią kavą tau yra kaip dievas. #6. Nesvarbu, kaip vėluotum į darbą, laiko pasitaisyti puodelį kavos visada atsiras. #7. Išpilti puodelį kavos prilygsta pasaulinei…

  • Skonis

    Kaip patikrinti ar kiaušinis šviežias?

    Visi kalba apie tai, kaip svarbu valgyti šviežią maistą, tad natūralu, jog kyla klausimas, kaip atskirti šviežią kiaušinį nuo seno. Pateikiame paprastą ir laiko patikrintą būdą. Nevirtą kiaušinį reikia panardinti į indą su sūriu vandeniu (litrui vandens valgomasis šaukštas druskos). Jei kiaušinis tiesiog nugulė ant dugno, jis šviežias. Jei guli ant dugno, tačiau vienas galas pradeda kilti vertikaliai – jis padėtas prieš 4-6 dienas. Jei kiaušinis kyla į viršų – jis kelių savaičių senumo. Jei išnyra į paviršių – jis jau kelių mėnesių senumo. Išsamiau šiame paveikslėlyje: Kiaušiniui senstant jo viduje kaupiasi oras, kuris kelia panardintą kiaušinį. Kuo senesnis, tuo daugiau oro, tuo labiau kyla kiaušinis. Kiaušinių galiojimo terminas 28…

  • Skonis

    Vietnamietiška šalta kava

    Nebūtina laukti vasaros karščių, jog galėtum pasimėgauti egzotišku, gardžiu kavos gėrimu! Kaip sakoma, DABAR yra pats geriausias metas kavos pertraukėlei. Vietnamietiška šalta kava yra itin paprasta, todėl lietuvaičiams tikrai nekils problemų tokią pasidaryti kad ir per kavos pertraukėlę darbe. Tau reikės: 2 puodelių kavos paruošto mėgstamu būdu, Valgomojo šaukšto saldaus kondensuoto pieno, Vieno leduko. Paruošk kavos savo mėgstamu būdu (be nuosėdų). Kavos atšaldyti nereikia, tik vos atvėsinti. Žinoma, jei norima visiškai šaltos, galima skirti daugiau laiko atvėsimui. Supilstyk į stiklines. Įmesk po ledo kubelį. Tuomet ant ledo kubelio pilk kondensuotą pieną. Pienas gražiai pasiskirsto stiklinėje sukurdamas įdomų raštą. Skanaus!  

  • Skonis

    Nepaprastas kavos ir medaus gėrimas

    Kava ir medus – daug kam gali skambėti kaip netikėtas derinys. Tačiau tai išties puiki skonių simfonija. Pabandom? Tau reikės (4 porcijoms): 8 šaukštelių smulkiai maltos kavos, 3 šaukštų medaus, 400 ml vandens. Kavos virimo inde sumaišyk vandenį ir medų, užkaisk ir užvirk. Tuomet suberk kavą, išmaišyk iš užvirk, retkarčiais pamaišant. Užvirus supilstyk į puodelius. Skanaus!  

  • Skonis

    Gardus kavos kokteilis su jogurtu

    Paprastas, tirštas ir gardus kokteilis mėgstantiems kavą. Galima būtų net sakyti sveikas, jei būtų pasirinktas liesas natūralus jogurtas. Žinoma, niekas neteis jei naudosite riebų – juk mažytės nuodėmės kartais leistinos. Ypač kai kalba sukasi apie kavą. Tau reikės (dviem porcijom): 350 ml šaltos juodos kavos, 350 ml jogurto, cukraus pagal skonį, šokolado drožlių papuošimui. Viską sumaišyti, išplakti plaktuve, supilti į aukštas taures ir papuošti šokolado drožlėmis. Ir mėgautis saldžia nuodėme 😉  

  • Skonis

    Kiek laiko virti kiaušinį?

    Kiaušiniai pusryčiams – daugelio lietuvių pasirinkimas. Tačiau kiek laiko virti kiaušinį, jog jis būtų toks kokio nori – daugeliui tai eksperimentų reikalaujantis procesas. Vieni mėgsta skystus kiaušinius, kiti pusiau skystus, treti kietai virtus. Kaip virti kiaušinius, jog šie būtų būtent tokie, kokių norite? Kiaušinio skystumas ar kietumas priklauso nuo to, kiek laiko verda kiaušinis: 3 min – itin minkšti, 4 min – minkšti, 6 min – vidutiniai, 8 min – kieti, 10 min – itin kieti. Tačiau tobulų kiaušinių virimo paslaptis yra ne tik laike, tačiau ir kitose detalėse. Pirmiausia, nevalia kiaušinių dėti virti iškarto išimtų iš šaldytuvo. Taip padarius beveik garantuotai kiaušinį lupant dalis baltymo liks prilipusi prie lukšto.…

  • Skonis

    Nekeptas šokoladinis lizdas Velykoms

    Nuostabiai pavasario šventei reikia nepakartojamų patiekalų. Šis nekeptas šokoladinis lizdas yra būtent toks – ne tik puikus desertas, tačiau ir ypatinga šventinio stalo dekoracija. Tau reikės: 200 g. šokolado, 50 g. razinų, 50 g skaldytų migdolų, 100 g laužytų sausainių lazdelių, dribsnių (ar kažko panašaus). Ištirpdyk šokoladą ir supilk į indą su razinomis, riešutais ir sausainiais. Viską gerai sumaišyk, kad šokoladas padengtų visą mišinį. Liek kiek pravėsti, kuomet šokoladas pradės stingti, pradėk formuoti lizdus. Galima dėti į keksiukų formeles ar tiesiog ant kepimo popieriaus. Lizdui reikia valgomojo šaukšto mišinio. Lizdo viduje įspausti duobutę ir įdėti kokią nors dekoraciją – pavyzdžiui, kiaušinio formos glazūruotą šokoladinį saldainį. Atrodo nuostabiai. Ir skaniai! 🙂

  • Skonis

    Kava ir šokoladas: Bavariškos kavos receptas

    Kava ir šokoladas – ar man vienai atrodo, jog jie sutverti vienas kitam? Išties tai du skoniai, kuriais mėgautis kartu yra dvigubas malonumas. Todėl kavos receptas, kurio viena sudedamoji dalis yra šokoladas, skamba išties nuostabiai. Tau reikės: 2 puodelių kavos, ½ puodelio karšto pieno, 30 g šokolado, 5 valgomųjų šaukštų plaktos grietinėlės, cukraus (pagal skonį), šokolado drožlių. Į indą įpilk truputį kavos ir sudėk šokoladą. Tirpdyk ant silpnos ugnies, kol šokoladas ištirps. Tuomet supilk likusią kavą ir įdėk cukraus. Lėtai supilk pieną, kaitinant, išmaišyk ir supilk į puodelius. Papuošk plakta grietinėle ir šokolado drožlėmis. Gerti iškarto, kol karšta. Skanaus!