Skonis

5 trintų moliūgų sriubų receptai, kuriuos privaloma išbandyti šį rudenį

Ar gali būti kas nors geriau vėsų rudens vakarą nei šilta ir kvepianti moliūgų sriuba? Gaminti trintą sriubą su moliūgu yra tikras malonumas – tai ko gero palankiausia daržovė tokiems gardiems patiekalams. O truputį pažaidus su ingridientais, kas kart galima išgauti vis kitokį sriubos skonį. O pasitelkus šiuos papratus, tačiau neprastus receptus, galima sukurti šedevrus, kuriais nebūtų gėda ir svečius pavaišinti. Receptai tiks ir nepatyrusioms virtuvės karalienėms.

KREMINĖ MOLIŪGŲ SRIUBA

  • 1-2 kg moliūgo,
  • 1 skilt. česnako,
  • 1 l sultinio,
  • 200 ml grietinėlės,
  • alyvuogių aliejus,
  • tarkuotas muskato riešutas,
  • druska, pipirai.

Moliūgą supjaustykite didesniais gabaliukais, sudėkite į kepimo formą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pakepinkite orkaitėje, kol gražiai apskrus paviršius. Kepimo pabaigoje ant moliūgų sudėkite griežinėliais supjaustytą česnaką. Sultinį supilkite į puodą, sudėkite keptą moliūgą, supilkite grietinėlę ir pakaitinkite, bet neužvirkite. Tuomet viską sutrinkite elektriniu trintuvu, pagardinkite muskatu, druska ir pipirais.

 


MOLIŪGŲ SRIUBA SU VIŠTIENA

  • 1 kg moliūgo,
  • saujelė vermišelių,
  • 1 nedidelis svogūnas,
  • 2 skilt. česnako,
  • 200-300 gr vištienos filė,
  • 100 ml grietinėlės,
  • 2 morkos,
  • 3 pievagrybiai,
  • 1 ind. tepamo sūrelio,
  • druska, pipirai,
  • Provanso žolelės.

Svogūną bei česnaką smulkiai supjaustykite ir šiek tiek pakepinkite aliejuje, kad suminkštėtų. Tuomet sudėkite šiaudeliais supjaustytas morkas, kubeliais supjaustytą vištieną bei pievagrybių griežinėlius. Viską paskaninkite druska, Provanso žolelėmis ir dar šiek tiek pakepkite. Moliūgą nulupkite, supjaustykite kubeliais ir šiek tiek pavirkite vandenyje, kol suminkštės. Sultinį, kuriame virė moliūgas, nupilkite į atskirą puodą, o moliūgus sutrinkite elektriniu trintuvu. Į moliūgų masę sudėkite vermišelius, paruoštą vištieną su daržovėmis, supilkite prieš tai išpiltą sultinį. Dar keletą minučių pakaitinkite, pagardinkite prieskoniais bei tepamu sūreliu, grietinėle.

 


MOLIŪGŲ IR KOPŪSTŲ SRIUBA

  • 800 gr kopūsto,
  • 850 gr moliūgo,
  • 1 morka,
  • 1 svogūnas,
  • 5 skilt. česnako,
  • druska,
  • prieskonių mišinys „Persiladas“,
  • 300 ml grietinėlės.

Supjaustykite daržoves – moliūgą, kopūstą, morką ir svogūną. Jas sudėkite į verdantį vandenį ir virkite tol, kol suminkštės, apie 25 minutes. Tuomet nukelkite puodą nuo ugnies, nupilkite maždaug trečdalį vandens, viską sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Sudėkite smulkintus česnakus, įberkite prieskonių, supilkite grietinėlę. Viską gerai išmaišę pakaitinkite dar kelias minutes.

 


MOLIŪGŲ SRIUBA SU PUPELĖMIS

  • 500 gr moliūgo,
  • 2 morkos,
  • 1 svogūnas,
  • 1 skilt. česnako,
  • 0,5 stikl. baltųjų pupelių,
  • 600 ml vištienos sultinio,
  • 30 gr sviesto,
  • druska, pipirai,
  • čiobreliai (švieži arba džiovinti).

Iš pradžių išsivirkite pupeles (vandenyje be druskos), kai išvirsite – pasūdykite. Moliūgą, morkas, svogūną ir česnaką supjaustykite nedideliais kubeliais. Puode, kuriame virsite sriubą, ištirpinkite sviestą, jame pakepkite svogūnus ir morkas. Tuomet suberkite moliūgo kubelius ir dar kelias minutes pakepinkite. Užpilkite pakepintas daržoves sultiniu ir pavirkite apie 20 minučių. Sutrinkite elektriniu trintuvu ir suberkite virtas pupeles. Sriubą pagardinkite druska, pipirais bei čiobreliais.


MOLIŪGŲ SRIUBA SU PIEVAGRYBIAIS IR SŪRIU

  • 700-800 gr moliūgo,
  • 2 didelės bulvės,
  • 2 didelės morkos,
  • 2 skilt. česnako,
  • 1 svogūnas,
  • 150 gr pievagrybių,
  • 150 gr fermentinio sūrio,
  • 200 gr riebios grietinėlės,
  • šviežių petražolių,
  • druska, pipirai,
  • maltas muskatas,
  • aliejus kepimui.

Kubeliais supjaustytus moliūgą, bulves bei vieną morką pavirkite sultinyje arba vandenyje apie 20 minučių. Kitą morką sutarkuokite ir pakepinkite aliejuje, sudėkite smulkintą česnaką, svogūną, supjaustytus pievagrybius, pagardinkite druska ir pipirais. Pakepintas daržoves supilkite į puodą su moliūgu, bulvėmis ir morkomis, pavirkite dar apie 5 minutes. Galiausiai viską sutrinkite elektriniu trintuvu, suberkite tarkuotą sūrį, smulkintas petražoles, supilkite grietinėlę ir užvirkite.