• Sveikata

    Specialistai ragina netylėti: 3 iš 5 darbuotojų skundžiasi raumenų ir kaulų sistemos sutrikimais

    Europos darbo sąlygų tyrimo duomenimis apie 60 proc. visų darbuotojų, turinčių su darbu susijusių sveikatos problemų, raumenų – kaulų sistemos sutrikimus įvardija kaip rimčiausią problemą. Raumenų ir kaulų sistemos sutrikimais skundžiasi maždaug trys iš penkių darbuotojų. Iš jų 43 proc. dažniausiai vargina nugaros,  41 proc. – viršutinių galūnių ir 29 proc. – apatinių galūnių skausmai. „Su darbu susiję kaulų-raumenų sistemos sutrikimai yra itin dažni – nuo ūmaus skausmo, dėl kurio darbuotojas negali dirbti keletą dienų, iki sunkesnių sveikatos problemų, dėl kurių gali prireikti ir ilgalaikio kompleksinio gydymo bei reabilitacijos. Dažniausiai šie ilgalaikiai sutrikimai išsivysto į lėtines ligas, tuomet darbuotojas tampa neįgalus ir dėl sveikatos problemų yra priverstas išeiti iš darbo,“ – teigia Nerita Šot,…

  • Sveikata

    Sveikiausia pasaulyje tituluojama virtuvė: išbandykite gardžius graikiškus receptus

    Ar žinojote, kad pirmąją kulinarijos knygą dar prieš mūsų erą parašė graikų maisto gurmanas Archestratas, laikomas gastronomijos tėvu? O kad graikiška virtuvė yra plačiai pripažįstama kaip sveikiausia? Tai tik vienos iš nedaugelio priežasčių susipažinti su turtingais šios šalies kulinariniais ypatumais ir atrasti papildomų motyvų išbandyti skirtingus, Graikijos įkvėpus „Eridanous“ produktus ir patiekalus. Jų įsigyti visą šią savaitę galėsite prekybos tinklo „Lidl“ parduotuvėse. Graikiją iki šiol garsina alyvuogės ir iš jų gaminamo aliejaus. Jį žymusis Antikos poetas Homeras vadino šalies „skystuoju auksu“. Mokslininkai teigia, kad pirmieji pasaulyje alyvmedžiai buvo pradėti auginti būtent Graikijoje, Kretos saloje, maždaug 3500 metų prieš mūsų erą. Alyvuogės ir jų aliejus greitai tapo šalies ekonomikos varikliu, o…

  • Sveikata

    Fitoterapeutas atskleidžia, kaip vaisiai ir daržovės veikia mūsų organizmą

    Vis pasigirsta raginimų vartoti mažiau vaisių, nes šie turi nemažai cukraus ir angliavandenių, tačiau žinomas fitoterapeutas Virgilijus Skirkevičius pabrėžia, kad žmonės be reikalo atsisako gamtos dovanų – daržovių, vaisių ir uogų vartojimas yra itin aktualus artėjant šaltajam metų sezonui. „Augdami vaisiai ir daržovės sukaupia žmogaus organizmui reikalingą šilumą angliavandenių, pektinų ir polisacharidų pavidalu. Rudenį, kai orai atšąla ir aplinkoje atsiranda daug drėgmės, organizmui reikia tos šilumos – daržovės ir vaisiai ne tik pasotina ir suteikia naudingų mineralinių medžiagų, bet ir sušildo. Pati gamta mums padeda pasiruošti žiemai ir ją išgyventi“, – pasakoja V. Skirkevičius. Itin svarbus vaisių ir uogų komponentas – jų sudėtyje esantis vanduo, drėkinantis žmogaus organizmą. Ši augalinė…

  • Sveikata

    Duomenų apžvalga: ketvirtoji COVID-19 banga netrukus taps didžiausia per visą pandemiją

    Lietuvoje ketvirtoji COVID-19 banga netrukus taps didžiausia per visą pandemiją, rodo naujausi duomenys. Daugumoje savivaldybių atvejų, hospitalizacijų ir mirčių skaičius auga, o mažėja tik keliose Vakarų Lietuvos savivaldybėse, kuriose ir prasidėjo ši banga. Tarp hospitalizuojamų dėl COVID-19 asmenų 75 proc. sudaro asmenys, negavę nė vienos vakcinos dozės. Tarp mirštančių nuo COVID-19 visiškai nevakcinuoti sudaro 80 proc., tad daugiau nei 75 proc. hospitalizacijų ir mirčių dėl COVID-19 sukelia 25 proc. nevakcinuotų aukštos rizikos grupių asmenų. Vakcinavosi arba persirgo COVID-19 jau virš 72 proc. šalies gyventojų ir, mažėjant vakcinacijos apimtims bei daugėjant naujų atvejų, šios mišrios imunizacijos tempas išlieka stabilus ir siekia apie 1 proc. gyventojų per savaitę. Imuniteto įgijimas persergant ar…

  • Sveikata

    Klaipėdoje atidaryta atnaujinta „IKI Vėtrungė“ parduotuvė: pirkėjų laukia prekybos tinkle dar nematyta naujovė

    Į plėtrą ir atsinaujinimą aktyviai investuojantis prekybos tinklas „Iki“ penktadienį Klaipėdoje atidarė po rekonstrukcijos neatpažįstamai pasikeitusią „IKI Vėtrungė“ parduotuvę, adresu Taikos pr. 28. Investicijos į jos atnaujinimą siekia 1,7 mln. eurų. Atnaujinant parduotuvę remtasi naujausiomis prekybos vietų tendencijomis, pritaikyti apsipirkimo patirtį gerinantys sprendimai. Didžiausia šios parduotuvės naujovė – specialioje krosnyje vietoje kepamos šviežios, autentiškos picos. Pirkėjams siūlys net 8 rūšių picas „Tęsiame šių metų parduotuvių atnaujinimo maratoną ir atidarome dar vieną atnaujintą parduotuvę Klaipėdoje, kuri yra įrengta pagal naujausius tinklo standartus. Pastebime, kad su laiku keičiasi pirkėjų įpročiai – jie siekia ne tik greito bei patogaus apsipirkimo, bet tikisi ir kokybiško maisto užkandines primenančių jau paruoštų vartoti gaminių asortimento. O…

  • Sveikata

    Išmesti neverta: ką skanaus galima pasigaminti iš skaptuoto moliūgo likučių?

    Ant nosies kabant Helovinui, vis daugiau šalies gyventojų leidžiasi į kūrybinių eksperimentų kelionę ir pasiraitoję rankoves skaptuoja moliūgus. Šias daržoves drožinėjantys žmonės žino, kad neišvengiamas tokio proceso elementas – moliūgo likučių eliminavimas. „Lidl“ kviečia panaudoti kiekvieną moliūgo dalį – išskaptuota moliūgo dalimi papuošti namus, o iš likučių pasigaminti sveikus ir sveikatai naudingus patiekalus. Juk moliūgas – ne tik skani, bet ir itin sveika daržovė. Šimte jos gramų galima rasti vos 26 kalorijas, jame nėra sočiųjų riebalų ir cholesterolio. Be to, jis puikus antioksidantų, vitamino A, C ir E šaltinis. Keptos moliūgų sėklos Pirmas darbas, kurį turėtumėte padaryti su savo moliūgu, nesvarbu, ar jį raižote, ar kepate, ar verdate – išskobti…

  • Sveikata

    Subtilaus skonio tunas: kuo ypatinga ši žuvis ir ką iš jos pagaminti

    Norite pasigaminti subalansuotus pietus ar vakarienę? Išbandykite nuostabaus skonio žuvį – tuną. Tuno skonis yra itin švelnus, o savo tekstūra jis šiek tiek primena lašišą ar paltusą.  Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviai pastaruoju metu vis labiau mėgsta tiek žuvį, tiek jūros gėrybes, o ieškodami įmantresnių skonių į savo krepšelius dedasi ir egzotiškesnę žuvį: plekšnę ar tuną. Apie 15 skirtingų rūšių „Žuvies pardavimai nuosekliai didėja. Pastebime, kad pirkėjai ne tik įtraukia žuvį į kasdienį racioną, bet ir ieško subtilesnių, savitų skonių, eksperimentuoja su receptais, todėl nuolat plečiame žuvies ir jūros gėrybių asortimentą. Žmonės dairosi savo išvaizda stebinančios paltusinės plekšnės, gelsvapelekio tuno pjausnių, skraidkalmarių čiuptuvų ir kitų…

  • Sveikata

    Siekiant atkreipti dėmesį į krūties vėžį Nacionaliniame vėžio institute lankėsi ypatingos viešnios: p. Diana Nausėdienė ir p. A. Kornhauser-Duda

    Minint krūties vėžio žinomumo mėnesį, spalio 19 d. Nacionaliniame vėžio institute apsilankė ypatingos viešnios: Lietuvos pirmoji ponia Diana Nausėdienė ir Lenkijos pirmoji ponia Agata Kornhauser-Duda. Abi ponios savo šalyse yra krūties vėžio ambasadorės, o krūties vėžys yra dažniausia moterų onkologinė liga abiejose kaimyninėse valstybėse. Lietuvos ir Lenkijos pirmosios ponios lankėsi NVI Diagnostinės ir intervencinės radiologijos skyriuje, kur skyriaus vedėja, gydytoja radiologė dr. Jurgita Ušinskienė ir gydytojas radiologas dr. Mantas Trakymas pasakojo apie krūties vėžio diagnostiką ir abliacines procedūras. Dr. J. Ušinskienė pristatė skyriuje dirbančių medikų komandą, paaiškino Krūties vėžio diagnostikos centro veiklos principus, parodė profilaktinei patikrai atvykstančių pacienčių kelią. „Tiriant krūtis dėl vėžio per metus skyriuje padarome apie 10 tūkst.…

  • Sveikata

    Aštuonkojai – jūrų delikatesas, kurį verta išbandyti savo virtuvėje

    Jūrų gėrybės – vieni sveikiausių produktų, populiarių daugelio šalių virtuvėje. Nors Lietuvoje jūrų gėrybės dar laikomos egzotika, dažnai ir prabangos preke, tačiau jų įvairovė prekybos centruose didėja, o pirkėjai vis dažniau nori išbandyti ir gurmanų vertinamus galvakojus moliuskus – aštuonkojus. Aštuonkojai pasižymi itin subtiliu, kiek salstelėjusiu skoniu ir puikiai tinka įvairių patiekalų gaminime. Prekybos tinklo „Rimi“ kokybės vadovė Ana Čudinienė pastebi, kad jūrų gėrybių pardavimai auga tiek šviežios, tiek šaldytos žuvies kategorijoje. Tiesa, į ką atkreipti dėmesį skaitant produktų etiketes – daugeliui vis dar neaišku, tad specialistė dalijasi patarimais, kurie padės išsirinkti tvariai užaugintus ir šviežius jūrų delikatesus.  Jūrų gėrybėmis galima mėgautis ištisus metus Jūrų gėrybės yra itin maistingas produktas.…

  • Sveikata

    V. Blauzdavičius atskleidė paslaptį, kaip iškepti tobulus, JAV maisto kultūros įkvėptus šonkaulius

    Nors JAV maisto kultūrą puikiai reprezentuoja platus spektras BBQ patiekalų, grilio meistro Vyliaus Blauzdavičiaus manymu, vienareikšmiai jos mohikanai – kepti šonkauliai. Šiandienos „Lidl“ parduotuvėse prasidėjus teminei JAV maisto įkvėptai savaitei, šefas pasakoja, kokią įtaką JAV gastronominės subtilybės padarė Lietuvos virtuvei ir dalijasi patarimais, kaip iškepti skaniausius šonkaulius. „Šiandien BBQ valgiai užima tikrai didelę dalį net Lietuvos gyventojų virtuvės, tačiau ši tradicija kaip ir į kitas pasaulio valstybes atkeliavo iš JAV – BBQ maistą galima laikyti šios šalies gyventojų identiteto dalimi. Ir nors pirmosios šios kultūros įžymybės buvo mėsainiai, pastaruoju metu vis populiaresni darosi šonkauliai, kuriuos lietuvių namuose jau galima ne tik grilio sezono metu, bet ir ištisus metus“, – sako…