• Sveikata

    Klaipėdoje atidaryta atnaujinta „IKI Vėtrungė“ parduotuvė: pirkėjų laukia prekybos tinkle dar nematyta naujovė

    Į plėtrą ir atsinaujinimą aktyviai investuojantis prekybos tinklas „Iki“ penktadienį Klaipėdoje atidarė po rekonstrukcijos neatpažįstamai pasikeitusią „IKI Vėtrungė“ parduotuvę, adresu Taikos pr. 28. Investicijos į jos atnaujinimą siekia 1,7 mln. eurų. Atnaujinant parduotuvę remtasi naujausiomis prekybos vietų tendencijomis, pritaikyti apsipirkimo patirtį gerinantys sprendimai. Didžiausia šios parduotuvės naujovė – specialioje krosnyje vietoje kepamos šviežios, autentiškos picos. Pirkėjams siūlys net 8 rūšių picas „Tęsiame šių metų parduotuvių atnaujinimo maratoną ir atidarome dar vieną atnaujintą parduotuvę Klaipėdoje, kuri yra įrengta pagal naujausius tinklo standartus. Pastebime, kad su laiku keičiasi pirkėjų įpročiai – jie siekia ne tik greito bei patogaus apsipirkimo, bet tikisi ir kokybiško maisto užkandines primenančių jau paruoštų vartoti gaminių asortimento. O…

  • Sveikata

    Išmesti neverta: ką skanaus galima pasigaminti iš skaptuoto moliūgo likučių?

    Ant nosies kabant Helovinui, vis daugiau šalies gyventojų leidžiasi į kūrybinių eksperimentų kelionę ir pasiraitoję rankoves skaptuoja moliūgus. Šias daržoves drožinėjantys žmonės žino, kad neišvengiamas tokio proceso elementas – moliūgo likučių eliminavimas. „Lidl“ kviečia panaudoti kiekvieną moliūgo dalį – išskaptuota moliūgo dalimi papuošti namus, o iš likučių pasigaminti sveikus ir sveikatai naudingus patiekalus. Juk moliūgas – ne tik skani, bet ir itin sveika daržovė. Šimte jos gramų galima rasti vos 26 kalorijas, jame nėra sočiųjų riebalų ir cholesterolio. Be to, jis puikus antioksidantų, vitamino A, C ir E šaltinis. Keptos moliūgų sėklos Pirmas darbas, kurį turėtumėte padaryti su savo moliūgu, nesvarbu, ar jį raižote, ar kepate, ar verdate – išskobti…

  • Sveikata

    Subtilaus skonio tunas: kuo ypatinga ši žuvis ir ką iš jos pagaminti

    Norite pasigaminti subalansuotus pietus ar vakarienę? Išbandykite nuostabaus skonio žuvį – tuną. Tuno skonis yra itin švelnus, o savo tekstūra jis šiek tiek primena lašišą ar paltusą.  Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviai pastaruoju metu vis labiau mėgsta tiek žuvį, tiek jūros gėrybes, o ieškodami įmantresnių skonių į savo krepšelius dedasi ir egzotiškesnę žuvį: plekšnę ar tuną. Apie 15 skirtingų rūšių „Žuvies pardavimai nuosekliai didėja. Pastebime, kad pirkėjai ne tik įtraukia žuvį į kasdienį racioną, bet ir ieško subtilesnių, savitų skonių, eksperimentuoja su receptais, todėl nuolat plečiame žuvies ir jūros gėrybių asortimentą. Žmonės dairosi savo išvaizda stebinančios paltusinės plekšnės, gelsvapelekio tuno pjausnių, skraidkalmarių čiuptuvų ir kitų…

  • Sveikata

    Siekiant atkreipti dėmesį į krūties vėžį Nacionaliniame vėžio institute lankėsi ypatingos viešnios: p. Diana Nausėdienė ir p. A. Kornhauser-Duda

    Minint krūties vėžio žinomumo mėnesį, spalio 19 d. Nacionaliniame vėžio institute apsilankė ypatingos viešnios: Lietuvos pirmoji ponia Diana Nausėdienė ir Lenkijos pirmoji ponia Agata Kornhauser-Duda. Abi ponios savo šalyse yra krūties vėžio ambasadorės, o krūties vėžys yra dažniausia moterų onkologinė liga abiejose kaimyninėse valstybėse. Lietuvos ir Lenkijos pirmosios ponios lankėsi NVI Diagnostinės ir intervencinės radiologijos skyriuje, kur skyriaus vedėja, gydytoja radiologė dr. Jurgita Ušinskienė ir gydytojas radiologas dr. Mantas Trakymas pasakojo apie krūties vėžio diagnostiką ir abliacines procedūras. Dr. J. Ušinskienė pristatė skyriuje dirbančių medikų komandą, paaiškino Krūties vėžio diagnostikos centro veiklos principus, parodė profilaktinei patikrai atvykstančių pacienčių kelią. „Tiriant krūtis dėl vėžio per metus skyriuje padarome apie 10 tūkst.…

  • Sveikata

    Aštuonkojai – jūrų delikatesas, kurį verta išbandyti savo virtuvėje

    Jūrų gėrybės – vieni sveikiausių produktų, populiarių daugelio šalių virtuvėje. Nors Lietuvoje jūrų gėrybės dar laikomos egzotika, dažnai ir prabangos preke, tačiau jų įvairovė prekybos centruose didėja, o pirkėjai vis dažniau nori išbandyti ir gurmanų vertinamus galvakojus moliuskus – aštuonkojus. Aštuonkojai pasižymi itin subtiliu, kiek salstelėjusiu skoniu ir puikiai tinka įvairių patiekalų gaminime. Prekybos tinklo „Rimi“ kokybės vadovė Ana Čudinienė pastebi, kad jūrų gėrybių pardavimai auga tiek šviežios, tiek šaldytos žuvies kategorijoje. Tiesa, į ką atkreipti dėmesį skaitant produktų etiketes – daugeliui vis dar neaišku, tad specialistė dalijasi patarimais, kurie padės išsirinkti tvariai užaugintus ir šviežius jūrų delikatesus.  Jūrų gėrybėmis galima mėgautis ištisus metus Jūrų gėrybės yra itin maistingas produktas.…

  • Sveikata

    V. Blauzdavičius atskleidė paslaptį, kaip iškepti tobulus, JAV maisto kultūros įkvėptus šonkaulius

    Nors JAV maisto kultūrą puikiai reprezentuoja platus spektras BBQ patiekalų, grilio meistro Vyliaus Blauzdavičiaus manymu, vienareikšmiai jos mohikanai – kepti šonkauliai. Šiandienos „Lidl“ parduotuvėse prasidėjus teminei JAV maisto įkvėptai savaitei, šefas pasakoja, kokią įtaką JAV gastronominės subtilybės padarė Lietuvos virtuvei ir dalijasi patarimais, kaip iškepti skaniausius šonkaulius. „Šiandien BBQ valgiai užima tikrai didelę dalį net Lietuvos gyventojų virtuvės, tačiau ši tradicija kaip ir į kitas pasaulio valstybes atkeliavo iš JAV – BBQ maistą galima laikyti šios šalies gyventojų identiteto dalimi. Ir nors pirmosios šios kultūros įžymybės buvo mėsainiai, pastaruoju metu vis populiaresni darosi šonkauliai, kuriuos lietuvių namuose jau galima ne tik grilio sezono metu, bet ir ištisus metus“, – sako…

  • Sveikata

    Onkologinių pacientų badavimas – gydytojų galvos skausmas

    Tarp onkologinių pacientų ir jų artimųjų vis dar sklando mitai apie badavimo teikiamą naudą. Gydytojai atkreipia dėmesį, kad badavimas ne tik nepadeda pasveikti, bet ir priveda iki blogiausio – mirties. „Badaudamas onkologinis pacientas negauna svarbių maisto medžiagų, tokių kaip makroelementai, mikroelementai, vitaminai, kurie labai svarbūs imuniteto formavimuisi ir kovai prieš onkologinį procesą. Negaunant šių medžiagų prastėja apetitas, kuris ir taip paveiktas onkologinės ligos. Pacientui po badavimo sunku pradėti valgyti įprastas maisto porcijas, išlieka anoreksija, kuri veda prie vėžinės kacheksijos“, – vardija badavimo pasekmes Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės gydytoja dietologė Auksė Gečionienė.  Neigiami badavimo padariniai Neigiamas badavimo aspektas – vėžinė kacheksija. Tai yra raumenų nykimas ir didėjantis  uždegimas…

  • Sveikata

    Atraskite iš naujo – 3 patiekalai iš maltos mėsos rudeniškai vakarienei

    Termometro stulpeliui krentant vis žemiau ir žemiau, mūsų kūnas pradeda prašyti sotesnio, labiau šildančio maisto. O lietingi rudens vakarai dažniau paragina rinktis vakarienę būtent namuose. Kaip neįsisukti į tų pačių patiekalų rutiną ir mėgautis iš naujo atrastais skoniais, verčiančiais pakeliauti ir po skonių pasaulį? Dalinamės 3 patiekalų receptais iš smulkintos mėsos rudeniškai vakarienei. „Apskritai malta ar smulkinta mėsa lietuvių yra itin mėgstama, todėl nuolat užtikriname šios kategorijos mėsos pasirinkimą. Pirkėjams siūlome platų smulkintos kiaulienos, jautienos, vištienos ir kalakutienos bei faršo asortimentą. Duomenys rodo, kad labiausiai mėgstama yra smulkinta kiauliena, antroje vietoje paliekant kiaulienos faršą. Tuo tarpu trečioje vietoje stabiliai matome smulkintą kiaulieną, sumaišytą su jautiena“, – apie lietuvių poreikius sako…

  • Sveikata

    Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė M. Danielė: finansų, požiūrio, institucijų neefektyvumo problemos – komisija ateinančiais metais tikrai turės daug darbo vykdydama parlamentinę kontrolę

    2021 m. spalio 15 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų) Spalio 13 d. Seimo Priklausomybių prevencijos komisija, posėdyje dalyvaujant Sveikatos apsaugos, Socialinės apsaugos ir darbo, Finansų ir Teisingumo ministerijų atstovams, domėjosi, koks finansavimas sveikatos ir socialinių paslaugų, priklausomybių prevencijos, ligų gydymo ir žalos mažinimo srityse numatomas 2022 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projekte, kurį Vyriausybė pateiks Seimui artimiausiu metu. „Priklausomybių prevencijos komisija dės visas pastangas, kad finansavimas priklausomybės gydymo paslaugų plėtrai būtų ne tik užtikrintas, bet ir stabilus. Ši sritis per ilgai buvo apleista – Europoje esame tarp blogiausiais rodikliais garsėjančių šalių dėl naujų ŽIV infekcijos atvejų, mirčių nuo perdozavimo skaičiaus, paslaugų stygiaus įkalinimo įstaigose. Turi…

  • Sveikata

    Kuris vitaminas geriausiai padeda įveikti rudeninį liūdesį?

    Trumpėjančios dienos, vis labiau apniukęs oras ir spaudžiantis šaltukas – tai tik kelios priežastys, kurios atrodo kaltos dėl suprastėjusio nuotaikos ir išaugusio noro nieko neveikti. „Eurovaistinės“ farmacininkė sako, kad slogią nuotaiką rudenį įveikti galima, tereikia nedelsti ir imtis priemonių. Farmacininkė Elvyra Ramaškienė sako, kad rudenį dažniau nei įprastai klientai užsuka į vaistinę ieškodami priemonių, kurios padėtų išsaugoti energiją ir gerą nuotaiką. „Rudenį dažniau pasidaro liūdna, nes baigiasi vasara, mažai saulės, tad ir mūsų organizme nepasigamina natūraliai vitaminas D, kuris ne tik padeda palaikyti imunitetą, bet taip pat yra ir geros nuotaikos vitaminas“, – paaiškina farmacininkė. Anot jos, tai viena iš priežasčių, kuri ir lemia norą būti namuose, nieko neveikti, daugiau…