• Sveikata

    Naujienos iš tarptautinio kongreso Stokholme: populiarėja tausojantys plastinės chirurgijos metodai

    Birželio pradžioje Stokholmas (Švedija) virto plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojų meka. Keturias dienas čia vyko tarptautinis estetinės medicinos kongresas „Beauty through Science“ (“Mokslu grįstas grožis“ – liet.). Pasak dr. Sauliaus Vikšraičio, be pažinties su pasaulinėmis tendencijomis ir inovacijomis, viena iš vertingesnių patirčių – galimybė gyvai stebėti pažangiausių Europos ir JAV chirurgų darbo operacinėje transliacijas. „Įdomu stebėti atlikimo techniką: kaip atliekamas pjūvis, kaip atkeliami audiniai. Kiekvienas juk turim savus metodu, o kongrese tuo buvo atvirai dalinamasi“ – pasakoja dr. S. Vikšraitis. Stokholme vykstantis kongresas visada garsėjo gyvai atliekamomis operacijomis. Tačiau be praktinės dalies, čia pristatomos ir naujausios plastinės bei rekonstrukcinės chirurgijos tendencijos. Kaip pastebi ne pirmus metus čia vykstantis „SV plastinės…

  • Sveikata

    Vargina karštis? Specialistė pataria, kaip išlikti gyvybingu

    „Nerastumėme žmogaus, kuriam netrūktų mineralų, o ypatingai per karščius“, – sako homeopatė, mitybos mokslo ir sveikos gyvensenos specialistė Deimantė Rapalytė. Ji įspėja, kad šalyje vyraujantys karščiai – iššūkis organizmui. Mat padidėjus prakaitavimui iš organizmo pasišalina daugiau skysčių nei įprastai, tad nereikėtų manyti, kad viską sutvarkys vaisiai, daržovės ar stiklinė mineralinio vandens. Specialistė tikina, kad norint, jog karštas oras nepablogintų savijautos, būtina mineralų gauti nuolat. „Vanduo per karščius – privalomas. Mat, kai temperatūra perkopusi net 30 laipsnių, organizmas netenka daugiau skysčių, o su jais ir mineralų, nei vėsią dieną. Sveikoms organizmo funkcijoms palaikyti būtina užtikrinti pakankamą reikalingų medžiagų kiekį. Mitas, kad per dieną aukštos mineralizacijos vandens užtenka tik vienos stiklinės. Be…

  • Sveikata

    Grilio sezonas įsibėgėja: TOP marinavimo būdai

    Vasaros sezonu, kai laiko gryname lauke leidžiama daugiau, norisi paįvairinti ir maisto gaminimą. Gamtoje ruoštas maistas neretai pasirodo ir kažkuo skanesnis nei įprastai. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ gamybos vadovės Aistės Rasmussen, stebint lietuvių pasirinkimą, ir toliau tarp favoritų išlieka šašlykas. Kaip teisingai jį kepti ir kokie marinavimo receptai skaniausi – šiandien bus galima išsirinkti degustacinėje grilio patiekalų šventėje „Mano dienai“. Degustaciniame renginyje prekybos centruose „Rimi“ šiandien pristatomi naujausi mėsos marinavimo receptai. Atsižvelgiant į skirtingus pirkėjų skonius, be populiariausio klasikinio šašlyko, naujovių mėgėjams siūlomi ir ne tokie įprasti mėsos marinavimo deriniai su krienais. Visi kepami grilio patiekalai pagaminti prekybos tinklo gamybos meistrų. Vis dėlto lauko grilio sėkmė, pasak ekspertų, priklauso ne…

  • Sveikata

    Pavojingas saulės ir vaistų derinys: kokius vaistus vartojantiems žmonėms vengti saulės vonių?

    Karštis ir saulė į vaistines bei gydymo įstaigas jau atginė būrius žmonių, besiskundžiančių perkaitimu, odos nudegimu, sutrikusia širdies veikla ir kitais karščio sukeltais negalavimais. Vaistininkai atkreipia dėmesį, kad saulės spinduliai ir karštis gali sukelti papildomų pasekmių ir vartojantiems tam tikrus vaistus, kurių sudėtyje esantys elementai reaguoja į saulę. Keletas tokių vaistų sutinkami kone kiekvieno namų vaistinėlėje. „Eurovaistinės“ vaistininkė Regina Molotkova sako, kad nemalonius pojūčius dažnai sukelia tam tikros vaistuose esančios sudedamosios dalys, kai preparatą vartojantis žmogus ilgiau pabūna saulėje. Sureagavę vaistai paprastai sukelia įvairias alergines reakcijas ir jos visiškai nepriklauso nuo vaisto formos: sureaguoti gali ir injekcija, ir geriamosios tabletės, ir išoriškai tepamas dermatologinis kremas. „Įprastai alergijos simptomai pastebimi per…

  • Sveikata

    Medikai primena, kodėl per karščius maistą tvarkyti reikia itin atsakingai

    Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, kasmet šiltuoju metų laiku išauga bakterijų sukeltų žarnyno infekcinių ligų atvejų skaičius, kadangi bakterijos „mėgsta“ šilumą. ULAC duomenimis, kasmet vasaros mėnesiais registruojama daugiau nei 50 proc. visų šių infekcijų atvejų. Dažniausiai registruojamos Lietuvoje per maistą plintančios infekcijos yra kampilobakteriozė, salmoneliozė, jersiniozė, ešerichiozė. Tai zoonozės ir jų sukėlėjai plinta per gyvūninį maistą – viščiukų broilerių mėsą, kiaušinius, termiškai neapdorotą karvių pieną ir kt. maistą. Su maistu taip pat gali patekti dešimtys kitų rūšių bakterijų, kurių sukelta infekcija gali pasireikšti įvairiai – nuo pykinimo iki centrinės nervų sistemos pakenkimo. Per maistą plintančios bakterijų sukeltos žarnyno infekcijos dažniausiai pasireiškia karščiavimu, vėmimu, viduriavimu, kūno skysčių netekimu, intoksikacija.…

  • Sveikata

    Kodėl per gimtadienį renkamės desertą skrandžiui, o ne odai?

    Didžiausias lietuviškos kosmetikos gamintojas „BIOK laboratorija“ ketvirtadienio rytą prie saldžių ir spalvingų pusryčių stalo subūrė grožio gurmanes užpūsti pirmąją prekės ženklo „Kilig“ gimtadienio žvakutę ir iškėlė klausimą, kodėl nėra įpročio gimtadienio proga desertu lepinti odos, o ne tik skrandžio. „Tradiciškai gimtadienį švenčiame tik kartą metuose, bet laimingi norime jaustis juk kasdien. Persivalgyti torto rekomenduočiau tikrai tik kartą per metus, tačiau kodėl gi nepalepinus dažniau desertu savo odos, kuri „užgimsta“/atsinaujina net kartą per savaitę?“, – smagiai ir retoriškai renginyje klausė „BIOK laboratorijos“ naujų produktų specialistė Gintarė Mykolaitienė.  Desertas odai – kodėl gi ne? Pasak odos priežiūros specialistės, žmogaus odos raginio sluoksnio ląstelės atsinaujina kas 4-5 dienas, todėl odą rekomenduojama vieną ar…

  • Sveikata

    Parengta donorinio kraujo infekuotumo analizė

    Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai parengė kraujo ir kraujo komponentų donorų infekuotumo transfuzijų keliu perduodamomis infekcijomis analizę. Šios analizės duomenimis, pernai tiriant donorų kraują rasti 48 sifilio, 7 ŽIV, 67 hepatito B, 71 hepatito C infekcijų sukėlėjų laboratoriniai žymenys. Lyginant 2018 m. rodiklius su 2017 m., visų minėtų infekcijų, išskyrus ŽIV, paplitimo 1000 donacijų rodiklis sumažėjo, o ŽIV infekcijos nepakito (žr. paveikslas). Visas kraujas, ar jo komponentai, aptikus infekcinių ligų žymenis, toliau nenaudojamas, o kraujo donorystė infekuotiems asmenims uždraudžiama.  Lietuvoje, kaip ir kitose šalyse, siekiant užtikrinti donorinio kraujo saugumą, visų donorų kraujas yra privalomai tiriamas dėl infekcijų (ŽIV, hepatitų B ir C virusų, sifilio) ir kitų rodiklių. Vertinant…

  • Sveikata

    Planuojantiems atostogas medikai primena apie skiepus

    Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai primena, kad prieš vykstant į užsienio šalis būtina susipažinti su skiepų tose šalyse rekomendacijomis. Kadangi imunitetui susiformuoti po skiepijimų reikalingas tam tikras laikotarpis, todėl ketinantiems keliauti rekomenduojama dėl skiepų kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigas iki kelionės likus 4-6 savaitėms. Tačiau jei iki kelionės liko mažiau laiko, vis tiek rekomenduojama kreiptis į gydytoją, nes kai kurie skiepijimai gali būti atliekami iki kelionės likus ir mažiau laiko. Daugiau informacijos apie rekomenduojamus ar privalomus skiepus gali suteikti gydytojas, įvertinęs galimus kelionės rizikos veiksnius, žmogaus sveikatos būklę. Ne visi skiepai gali būti atliekami besilaukiančioms moterims ir kūdikiams, asmenims sergantiems lėtinėmis ligomis, todėl ypatingai atidžiai reikia vertinti šių asmenų…

  • Sveikata

    Skrebučio su avokadu mada neaplenkė ir Lietuvos – trys žinomos moterys dalijasi savo receptais

    Skrebutis su avokadu (angl. avocado toast) daugelio maisto tendencijų sekėjų yra įvardijamas kaip bene populiariausias pastarųjų metų stilingo jaunimo užkandis. Jį galima surasti visose madingiausiose kavinėse, o kiekvienas save gerbiantis „influenceris“ turi turėti bent vieną nuotrauką savo socialinių tinklų profilyje su šiuo populiariuoju skanėstu. Tačiau kaip ši žalioji mada atrodo Lietuvos maisto padangėje? Įdomiausiais skrebučių su avokadu receptais dalijasi maisto entuziastės: tinklaraštininkės Julija Steponavičiūtė ir Simona Burbaitė bei desertų kūrėja Liucina Rimgailė. Trečiadienio vakarą žymios šalies tinklaraštininkės ir maisto mylėtojai susirinko į naujos „Gardėsio“ daržovinės duonos su avokadais ir pomidorais pristatymą, kurio metu ragavo įdomiausias skrebučio su avokadu interpretacijas. Visos renginio dalyvės vieningai sutarė – žaliojo avokado skrebučio mada pasiekė…

  • Sveikata

    3 avalynės pasirinkimo taisyklės vasarą – kodėl trina, prakaituoja ir slysta?

    Ryškus pedikiūras, stilingi aukštakulniai bateliai ir maloni šiluma – skamba, kaip tobulas vasaros derinys? Iš tikrųjų, dažnai šilti orai pasitinka mus ne tik su saule ir atviresniais batais, bet, deja, ir suprakaitavusiomis kojomis, nutrynimais bei basutėse slystančiomis pėdomis. Norint išvengti šių nepatogumų, reikėtų žinoti tam tikras avalynės priežiūros ir pasirinkimo taisykles, kuriomis dalinasi „Deichmann avalynės“ regiono pardavimų vadovė Violeta Raubienė. Taisyklė nr. 1 – kad bateliai netrintų Vasaros sezonu daugiau vaikštome, bėgiojame, važiuojame dviračiu, tad natūralu, kad ir kojos labiau patinsta bei pavargsta. Norint nusipirkti kojos nespaudžiančius batus, tai daryti reikėtų antroje dienos pusėje ar vakare. „Daugelis galvoja, kad batus geriausia pirkti ryte, tačiau pamirštame, kad ryte avalynė bus laisvesnė,…