Kalbant apie kavos skonį, šviežumas yra svarbiausia dalis. Nesvarbu, kokia jų rūšis ar kilmės šalis, norėdami išgauti kuo didesnį pupelių skonį, reikia kad jos būtų kuo šviežesnės. Tai reiškia, kad pupelės turi būti skrudintos ir sumaltos kuo anksčiau. Kai jos liečiasi su deguonimi, kavos pupelės praranda skonį ir tampa pasenusios. Dėl šios priežasties šviežiai skrudinta kava įgauna geriausią skonį per vieną ar dvi savaites, o šviežiai malta kava pradeda prarasti skonį praėjus 15 minučių po sumalimo. Malimo dydžio reguliavimas pagal konkrečius receptus yra dalis gaminimo namuose malonumo, tačiau yra bendrų malimo dydžio rekomendacijų – ir dėl geros kavos skonio. Ant kai kurių malūnėlių yra etiketės, nurodančios skirtingus virimo būdus, bet jei jūsų nėra, čia yra trumpas vadovas.
Espreso malta kava malasi šiek tiek rupiau, bet vis tiek labai smulkiai. Vėlgi, mums reikia tų smulkių dalelių dėl itin trumpo virimo laiko. Jie taip pat labai svarbūs užtikrinant atsparumą vandeniui. Espreso kava gaminama esant aukštam slėgiui, o tai padidina ištraukimo greitį, tačiau be to smulkaus malimo, leidžiančio tuos maltus produktus suspausti labai arti vienas kito, suslėgtas vanduo tiesiog per greitai prasiskverbtų pro kavos sluoksnį, kad espresas būtų tolygus. Užpilamiems ir automatiniams lašeliniams filtrams mes linkę malti vidutinio diapazono. Paprastai, jei norite užpilti mažesnes porcijas, renkame šiek tiek smulkiau. Kadangi naudojame mažiau vandens, bus sunkiau pratęsti virimo laiką, todėl smulkesnis malimas padės greitai išgauti kavos skonį. Prancūziškam presui sumalkite gana stambiai. Taip pat daugiausia dėl to, kad prancūziško preso filtras praleistų per daug smulkių dalelių, jei būtų smulkesnis. Šaltai užplikytos kavos pupelės taip pat yra gana stambiai sumalamos tiek dėl ilgesnio kavos ruošimo laiko, tiek dėl filtravimo, kuris paprastai nėra toks geras kaip popierinis filtras lašinamojoje mašinoje.