Skonis

Gardi nuodėmė spurgų pavidalu: 3 ypatingi receptai

Nieko nėra geriau, kaip leisti tingia pavakarę prie arbatos puodelio ir kambaryje tvyrant svaigiam spurgų aromatui. Naminės spurgos, nesvarbu ar tradicinės varškės spurgos, ar šiuolaikiškos su skyle ir glajumi, spurgos yra spurgos – gardi nuodėmė, kuriai neįmanoma atsispirti.

Tad ir nesipriešinkime gręsiantiems malonumams, o ruoškite ingredientus šioms trims ypatingoms spurgytėms.

Rikotos spurgos

Kas sakė, jog spurgos turi būti tik iš varškės? Rikota tam taip pat puikiausiai tinka ir net leidžia sukurti ypatingą skonį.

18-20 spurgų reikės:

  • 2 kiaušinių
  • 125 g. miltų
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos
  • 50 g. cukraus
  • 250 g. rikotos sūrio
  • 2 a.š. vanilės ekstrakto (jei neturite, galite įdėti šaukštelį vanilinio cukraus)

Eiga:

Į dubenį įmuškite kiaušinius ir truputį paplakite. Ten pat sudėkite miltus, kepimo miltelius, druską, cukrų ir vanilę. Pamaišykite tik tiek, kad viskas susimakaluotų į vientisą masę. Sudėkite rikotą ir dar kartą pamaišykite. Įkaitinkite aliejų ir dėkite po šaukštą masės. Kepkite 3-4 minutes, nuolat pavartydami. Iškepusias spurgas dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejus. Apibarstykite kuo tik norite – cukraus pudra, cinamonu ar savo fantazija.

Pastabos:

  • Naudokite tik rikotą, paprasta varškė čia netiks.
  • Į aliejų jas dėjau ledų šaukštu (tokiu, kuris su spaustuku), bet galima, matyt, ir paprastu.
  • Neišsigąskite, kad tešla bus skysta – tokia ji ir turi būti.

Pilnas receptas su autorės komentarais: Virtuvesmenas.lt – Rikotos spurgos

 

Cronut spurgos su įdaru

Ne pats lengviausias receptas, nepavyks greituoju būdu paruošti šių spurgų, tačiau kiekviena sugaišta minutė yra verta to ir verta spurgų skonio!

10 spurgų reikės:

  • 1 kg šaldytos, sluoksniuotos, mielinės tešlos (Mantingos 10 lakštų po 100g, dvi raudonos pakuotės)
  • aliejaus virimui

Kremui:

  • 2/3 šaukštelio želatinos
  • 250 ml pieno
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • 3 didelių kiaušinių trynių
  • 2-3 v.š. cukraus
  • 1 kupinas v.š. miltų
  • 150 ml šaltos grietinėlės (35 proc. riebumo)

Šokolado glaistui:

  • 200 g juodojo/pieniško (kokio norisi) šokolado
  • 30 g sviesto
  • 2 v.š. pieno

Eiga:

  • Tešlos lakštus išdėliojam ant kepimo popieriaus, kad atitirpų ir nesuliptų. Imam 2 lakštus ir dedam vieną ant kito, atšilusi tešla turi būti drėgnoka ir šiek tiek sulipti. Tuomet abu lakštus lenkiam pusiau, gaunasi pusės lakšto dydžio 4 sluoksnių kvadratėlis. Tą kvadratėlį iškočiojam (tik judesiais – pirmyn/atgal, jokių šonų ir nesukiojam tešlos) į stačiakampį, kad tilptų išspausti 2 ,maždaug 9 cm, spurgas. Visa tai padarom su visais gabalėliais. Finale lieka 5 ketursluoksniai stačiakampiai. Imam formą, kuria išspausim spurgas (gali būti 9 cm skersmens stiklinė ar tiesiog didelio apvalaus sausainio formelė, ar bet kas, kas tiktų) ir kiekviename tešlos lakšte išspaudžiam po 2 spurgas. Tose spurgose padarom skylutes – maždaug 2 cm skersmens formele arba tiesiog išpjaunam peiliu.
  • Tuomet švarų paviršių (kepimo skardą, pvz.) pabarstome miltais ir išdėliojame ant jos spurgas bei tupdom kur nors šiltai porai valandų.
  • Kol spurgos kyla, gaminam kremą: želatiną sumaišom su 2-3 šaukštais šalto vandens ir paliekam brinkti. Pieną ir vanilinį cukrų užkaičiam nedideliam prikaistuvy. Kol pienas šyla, kiaušinių trynius plakam su cukrum 2-3 minutes, kol cukrus aptirpsta, o masė pabąla. Į trynių masę įmaišom miltus. Per tą laiką pienas sušyla ir paviršiuj ima rastis maži burbuliukai, bet dar neverda putomis. Nesustojam maišyti ir į kiaušinių masę plona srovele supilam karštą pieną. Tuomet ant nedidelės ugnies, nuolat maišant kaitinam, kol masė sutirštėja iki labai riebios grietinės konsistencijos – net maišyt truputį sunku. Nukaičiam ir iškart perkeliam į švarų dubenį. Įmaišom želatiną ir paliekam atvėst, karts nuo karto pamaišydami.
  • Kai spurgos jau pakilo, ruošiam jas virimui. Puode ant vidutinės ugnies įkaitiname aliejų, jo prireiks tiek, kad spurgos plaukiotų, nesiliestų prie dugno. Turint maisto termometrą galite pasitikrinti, ar aliejus pakankamai įkaitęs – temperatūra turi būti 175 laipsniai. Jei termometro neturit, imkit mažąjį tešlos rutuliuką, likusį kai spaudėt spurgų skylutes, ir meskit į aliejų – per minutę turėtų dailiai apskrusti viena pusė. Jei taip neįvyko – dar palaukiam, kol aliejus taps karštesnis, o jei jaučiat, kad tešlos gabalėlis kiek “sudegė“ mažinam kaitrą ir šiek tiek pravėsinam aliejų. Verdam spurgas: atsargiai įdedam po vieną spurgą į puodą ir stebim, kad apačia gražiai parustų, tada apverčiam, kol parus ir kita pusė. Man reikėjo maždaug 1 minutės abejoms spurgos pusėms, čia turbūt priklauso nuo to, kaip visgi tas aliejus įkaitęs, tai kliaukitės tiesiog spurgų išvaizda – spalva turi būti gražiai rusva, ne per tamsi ir ne per šviesi. Taip išverdam visas spurgas, dedam jas ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai ir leidžiam iki galo atvėsti.
  • Kol spurgos vėsta, kremas jau irgi turėtų būti atvėsęs, tad suplakam grietinėlę ir sumaišom ją su kremu. Dedam į šaldytuvą pusvalandžiui, kad kremas sutvirtėtų.
  • Kai viskas paruošta, kremą sukrečiam į konditerinį maišelį (ar paprastą maišelį ir prakerpam skylutę), spurgų šonuose padarom 2 skyles (dariau tai mažo peiliuko pagalba, pasukiojau jį viduje, kad tarpas susidarytų ir tilptų kremas) ir įpurškiam kremo. Truputėlį terlionė gaunasi, bet pažadu – verta.
  • Šokolado glaistui skirtus produktus ištirpdome ant silpnos ugnies. Juo aptepame šokoladą. Jei norisi, galima kuo nors pabarstyti viršų, pvz., traškiais dribsniais ar migdolų drožlėmis.

Spurgos labai skanios ir kitą dieną, tik jas reiktų laikyti sandarioje dėžutėje ir būtinai šaldytuve.

Pilnas receptas su autorės komentarais: Virtuvesmenas.lt – Cronut spurgos su įdaru

 

Tradicinės varškės spurgos

Kvepia namais ir močiutės kepiniais. Amžinai gardžios ir nepamirštamos. Daugelis teigia, jog namuose gamintos varškės spurgos nespėja atvėsti – kaip man atsiduria skrandyje. O receptas… paprastesnio nerasite.

Reikės:

  • 200 gr varškės,
  • 1 kiaušinio,
  • 1 arbatinio šaukštelio sodos gesintos actu,
  • 3 valgomųjų šaukštų cukraus
  • 3 valgomųjų šaukštų miltų(su kaupu)

Eiga:

Viska sumaišyti. Turi gautis pakankamai kieta masė, kad nekibtų prie rankų. Virti karštame aliejuje.

Pastabos:

Jei varškė labai šlapia, tai gali tekti dėti daugiau miltų. Tad ir cukraus papildomai įberkit.

Pilnas receptas su autorės komentarais: Virtuvesmenas.lt – Tradicinės varškės spurgos.