Skonis

Kodėl verta rinktis augalinę mitybą

Nors dėl pastaruoju metu labai sparčiai populiarėjančio veganizmo nemaža dalis žmonių ėmė manyti, kad tai yra visiškai nauja mitybos koncepcija, iš tikrųjų veganizmas gyvuoja jau tūkstančius metų. Tačiau ypatingai dideliam šiandieniniam veganizmo populiarumui didelės įtakos turėjo mokslinių tyrimų rezultatai, rodantys, kad augalinė mityba turi milžiniškų privalumų mūsų sveikatai ir savijautai.

Žinoma, nėra būtina maitintis 100 % augaliniu maistu, kad galėtumėte patirti maistingo augalinio maisto naudą. Vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų, lęšių, pupelių, riešutų ir sėklų įtraukimas į savo kasdienę mitybą yra labai puikus žingsnis pirmyn. O tam, kad įtraukti daugiau augalinio maisto jums būtų dar lengviau, verta įvardinti bent keletą augalinės mitybos privalumų mūsų sveikatai.

Padeda sumažinti širdies ligų riziką

Atlikti tyrimai parodė, kad veganiška mityba gali padėti pakeisti koronarinės širdies ligos eigą. Be to, koronarinės širdies ligos riziką gali sumažinti ir vegetariška mityba (kuomet nevartojama mėsos, tačiau vartojami kiti gyvūninės kilmės produktai, tokie kaip kiaušiniai ir pienas). Taip pat nustatyta, kad augalinė mityba padeda sumažinti ir hipertenzijos riziką.

Padeda lengviau išlaikyti optimalų svorį

Augalinė mityba yra turtinga skaidulomis, o pastarosios padeda padidinti mūsų sotumo jausmą. Taigi, jei savo mitybos racioną formuojame iš visaverčių augalinės kilmės maisto produktų, galima lengviau išlaikyti optimalų ir sveiką kūno svorį. Ir visa tai yra įrodyta moksliniais tyrimais. Todėl jei norite lengviau atsikratyti papildomų kilogramų ir siekiate išsaugoti sveiką svorį, vertėtų riboti mėsos suvartojimą ir vietoje to dažniau rinktis augalinį maistą.

Sumažina vėžio riziką

Tyrimai parodė, kad vegetarų rizika susirgti vėžiu yra net 18 % mažesnė nei žmonių, kurie valgo mėsą. Manoma, kad taip yra dėl mitybos raciono, kuriame yra gausu maisto produktų, stiprinančių imuninę sistemą.

Sumažina uždegimus

Tyrimai rodo, kad mityba, kurioje yra gausu vaisių, daržovių ir neskaldytų kviečių, padeda veiksmingai sumažinti uždegimus, nes sustiprina imuninę sistemą. Nereikėtų pamiršti ir dar vienos svarbios detalės – augaliniame maiste yra daug karotinoidų ir flavonoidų, kurie padeda pašalinti laisvuosius radikalus, priešingu atveju galinčius paskatinti uždegimines reakcijas.

Padeda sumažinti cholesterolio lygį

Augalinė mityba yra susijusi su mažesniu bendrojo cholesterolio ir blogojo cholesterolio kiekiu, o tai reiškia, kad reikšmingai sumažinama ir širdies bei kraujagyslių ligų rizika.

Mažina diabeto riziką

Nustatyta, kad vegetarai rečiau serga diabetu, lyginant su tais žmonėmis, kurie bent kartą per savaitę valgo mėsą. Augalinė mityba taip pat yra veiksminga ir pačiam diabeto gydymui. Taip yra todėl, kad augaliniame maiste yra daug skaidulų ir augalinių junginių, kurie pasižymi stipriu antioksidaciniu poveikiu. Visa tai padeda lengviau sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje, todėl puikiai gelbėja diabetu sergantiems žmonėms.

Daugiau: https://www.naturli-foods.lt/produktai/