Nors sultys iš vaisių ir daržovių yra spaudžiamos ištisus amžius, šis procesas namų sąlygomis ilgą laiką buvo pamirštas. Maisto pramonė ir prekybos centrai užtikrino, kad daugybei metų mes atsiribotume nuo tokių sprendimų ir rinktumėmės tik tai, kas mums yra siūloma jau pagaminta. Tačiau savo namuose spaudžiamos šviežios vaisių ir daržovių sultys pasižymi gerokai didesniais privalumais mūsų sveikatai nei bet kuris kitas parduotuvių lentynose siūlomas produktas.
Todėl kiekvienam sveikai ir pilnavertiškai gyventi siekiančiam žmogui turėtų būti įdomu ir naudinga sužinoti, kokie yra pagrindiniai šviežių sulčių ir sulčiaspaudės privalumai.
Vaisių ir daržovių sulčių privalumai
Nors kiekvienas žmogus žino, kad vaisiai ir daržovės yra vieni iš pagrindinių mūsų organizmui būtinų vitaminų ir mineralų šaltinių, retas jų kasdien suvartoja pakankamai. Spartus gyvenimo tempas, kasdienis stresas ir įtampa, nepilnavertė mityba, fizinio aktyvumo trūkumas, aplinkos tarša, vitaminų ir mineralų trūkumas bei kiti veiksniai turi didžiulį neigiamą poveikį mūsų sveikatai ir savijautai. Todėl jei turime galimybę kasdien be didesnių pastangų vartoti šviežias vaisių ir daržovių sultis, privalome ja pasinaudoti.
Galimybė valgyti sveiką maistą, kurio galbūt nemėgstate
Ne kiekvienas žmogus mėgsta vartoti sveikus maisto produktus – ir dažnai tai lemia tokių produktų tekstūra arba skonis. Vienas iš nuostabių sulčių privalumų yra tai, kad galima labai lengvai užmaskuoti nepatinkančių vaisių ar daržovių skonį ir pamiršti apie nemėgstamą tekstūrą.
Pavyzdžiui, retas mėgsta valgyti špinatus (jau nekalbant apie špinatų sulčių gėrimą), tačiau špinatus galima lengvai sumaišyti su citrinomis, braškėmis, kiviais ir bananais, tokiu būdu sultims suteikiant ypatingą skonį.
Suvartojama kur kas daugiau maistingųjų medžiagų
Nepaisant to, kada vartosite šviežiai išspaustas sultis, jų pagalba savo organizmui jūs suteiksite gerokai didesnį vitaminų ir mineralų kiekį nei tuomet, jei valgytumėte įprasto dydžio iš vaisių ir daržovių pagamintą patiekalą. Ar kada pastebėjote, kiek vaisių ir daržovių prireikia, kad išspaustumėte vos vieną sulčių stiklinę?
Kartais vos vienoje sulčių stiklinėje mes galime sutalpinti bene tris atskirus vaisių ir daržovių patiekalus. Todėl tereikia įsivaizduoti, kiek daug vitaminų ir mineralų jūs galite gauti kasdien vartodami šviežias sultis!
Gaunama gerokai daugiau energijos ir sustiprinamas imunitetas
Mūsų pagrindinis energijos šaltinis yra vitaminai ir mineralai. Lygiai tą patį būtų galima pasakyti ir apie mūsų imuninę sistemą. Žinoma, yra ir daugybė kitų svarbių veiksnių, tačiau mokslininkai, medikai ir dietologai sutinka, kad vitaminai ir mineralai yra būtini mūsų energijos lygio palaikymui ir stiprios imuninės sistemos užtikrinimui.
Todėl jei į savo kasdienės mitybos racioną jūs įtrauksite ir šviežiai spaustas vaisių bei daržovių sultis, neilgai trukus pastebėsite teigiamus pokyčius – tiek energijos lygio, tiek ir imuninės sistemos atžvilgiu.
Ilgiau jaučiamas sotumo jausmas
Kuo daugiau maistingųjų medžiagų jūsų organizmas įsisavins, tuo ilgiau jūs jausite sotumo jausmą. Pakankamai dažnai mūsų didelis noras užkandžiauti ar persivalgyti yra tam tikrų svarbių maistingųjų medžiagų trūkumas organizme. Nežinodami, kokios maistingosios medžiagos tai galėtų būti, mes atsiribojame nuo sveikos mitybos įpročių ir atsigręžiame į nesveiko maisto vartojimą, tokiu būdu stengdamiesi išvengti alkio jausmo. Deja, bet galiausiai mes suprantame, kad alkio jausmo ilgam laikui patenkinti nepajėgiame, todėl vėl ir vėl sugrįžtame prie tų pačių sprendimų.
Šviežių vaisių ir daržovių sultys padeda mūsų organizmui gauti jam būtinas maistingąsias medžiagas. Todėl net jei jūs didžiąją dienos dalį esate pernelyg užimti, kad galėtumėte pilnavertiškai pavalgyti, todėl jūsų skrandis tarytum valgo save iš vidaus, šviežiai spaustos sultys gali padėti jums ilgiau išlikti sotiems. Vaisiuose ir daržovėse yra ne viena maistingoji medžiaga, kurią sunkiai atrasite kituose maisto produktuose, todėl sultys tampa ypatingai svarbia ir vertinga subalansuotos mitybos dalimi.
Vartojami organizmui svarbūs enzimai
Turbūt žinote, kad parduotuvių lentynose esantys maisto produktai yra modifikuoti taip, kad jų galiojimo laikas būtų ilgesnis. Vaisių ir daržovių sultys, randamos parduotuvėse, nėra išimtis. Dažniausiai jų gamyboje būna naudojamas ir pasterizacijos procesas, kuris padeda užtikrinti, kad sultys ilgiau išliks tinkamos vartoti. Tačiau visame šiame procese žūsta mūsų organizmui svarbūs enzimai.
Būtent enzimai padeda organizmui lengviau įsisavinti visas maistines medžiagas ir perneša jas į kraujotaką. Be šių svarbių enzimų minėti procesai tampa gerokai sudėtingesni ir pareikalauja daug didesnių organizmo pastangų. Pernelyg didelės organizmo pastangos jį ima sekinti, todėl sutrinka jo įprastinės funkcijos, tokiu būdu paverčiant organizmą lengviau pažeidžiamu įvairioms bakterijoms ir virusams. Laimei, jei namuose naudojama sulčiaspaudė, daržovių ir vaisių sultyse enzimai išlieka.
Pagrindiniai sulčiaspaudės privalumai
Egzistuoja daugybė privalumų, kuriais pasižymi sulčiaspaudės. Šiandien kiekvienas iš mūsų turi puikiausią galimybę kasdien savo pačių namuose išsispausti aukščiausios kokybės ir didžiausio šviežumo sveikas sultis. Todėl verta įvardinti pagrindinius sulčiaspaudės privalumus.
Išsaugomas šviežumas
Lėtaeigės sulčiaspaudės padeda išsaugoti sultyse esančius enzimus. Be to, lėtaeigis spaudimo procesas gali būti labai svarbus išsaugant sulčių šviežumą. Tai reiškia, kad dažniausiai išspaustos sultys nesioksidavusios šviežiomis gali išlikti ilgesnį laiką – tinkamai laikant net iki 24 valandų!
Paprastas valymas
Šiandieninis sulčiaspaudžių asortimentas yra labai didelis, tačiau jei norite paprastesnio valymo ir galutinio produkto, kuriame išlieka daugiau vitaminų ir mineralų, būtų naudinga pagalvoti apie lėtaeigės sulčiaspaudės naudojimą. Tokiose sulčiaspaudėse yra mažiau detalių, lyginant su kitų rūšių sulčiaspaudėmis. Tai paverčia sulčiaspaudės valymą paprastesniu ir mažiau pastangų reikalaujančiu procesu.
Sėkmingai išspaudžiamos bet kurios daržovės ir vaisiai
Šiuolaikinės sulčiaspaudės gali sultis išspausti iš bene bet kurių daržovių ir vaisių. O tai reiškia, kad visiškai nesvarbu, ar jūs norite panaudoti šaknines daržoves, špinatus, kviečių želmenis ar kitas daržoves ir vaisius. Tai užtikrina, kad jūsų namuose spaudžiamos sultys suteiktų organizmui būtent tai, kas jam yra būtina.
Mažai triukšmo
Jei nuspręsite pasirinkti lėtaeigę sulčiaspaudę vietoje centrifūginės sulčiaspaudės, galėsite pamiršti apie didelį triukšmą spaudžiant vaisių ir daržovių sultis. Todėl jei iki šiol baiminotės, kad kasdien jums teks susidurti su dideliu sulčiaspaudės keliamu triukšmu, apie tai galite pamiršti – šviežias ir sveikas sultis galėsite pasigaminti be jokio galvos skausmo.
Mažiau vaisių ir daržovių – daugiau sulčių
Naudojant lėtaeiges sulčiaspaudes susiduriama su labai dideliu ekonomiškumu. Tokiu atveju reikia naudoti gerokai mažiau daržovių ir vaisių, o galutinis rezultatas yra daug daugiau sulčių. Tai reiškia, kad galiausiai yra sutaupoma daugiau lėšų, nes nereikia pirkti didelio vaisių ir daržovių kiekio.
Sultys be jokių kenksmingų cheminių medžiagų
Sulčiaspaudės dėka galima mėgautis visiškai šviežiomis ir sveikomis sultimis, kuriose nėra jokių kenksmingų cheminių medžiagų. Deja, bet to nebūtų galima pasakyti apie prekybos centruose įsigyti siūlomas sultis, kurių sudėtyje yra pridėtinių medžiagų, galinčių neigiamai paveikti mūsų sveikatą.
Žodis pabaigai
Jei jūs dievinate vaisių ir daržovių sultis bei norėtumėte jomis mėgautis dažniau, sulčiaspaudė tampa būtinu buitinės technikos prietaisu, kuriam privalu atrasti vietos savo namų virtuvėje. Tai užtikrins, kad kasdien galėtumėte savo mitybą praturtinti tikrų tikriausiomis vitaminų ir mineralų „bombomis“, suteikiančiomis jūsų organizmui daugybę jam būtinų maistingųjų medžiagų.