Sveikata

Atšilus orui mėgaukitės salotomis: 3 receptai lengviems pietums ar vakarienei

Šiltos pavasario dienos pakeičia ne tik kasdienę mūsų rutiną, bet ir mitybos įpročius – vis dažniau renkamės lengvesnius patiekalus, pradedame valgyti daugiau vaisių, daržovių ir salotų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirmosios šviežio derliaus lietuviškos salotos jau pasiekė parduotuvių lentynas ir sulaukia didelio pirkėjų dėmesio.

Organizmą aprūpina vandeniu

„Kiekvienų gaivių salotų pagrindas – žaliosios lapinės salotos. Norėdami, kad mėgstamų žalumynų rastų kiekvienas paruošėme platų jų asortimentą: nuo paprastų žaliųjų iki romaninių ar raudonlapių salotų, kurių šviežias, Lietuvos ūkininkų užaugintas derlius jau pasirodė lentynose, o šiltuoju metų sezonu yra ir itin mėgstamas pirkėjų. Nuolat bendradarbiaujame su Lietuvos tiekėjais, kad aukščiausios kokybės salotas pasiūlytume aukščiausios kokybės salotas per kelias valandas nuo jų nuskynimo“, – teigia V. Budrienė.

Kaip teigia „Iki“ komunikacijos vadovė, lojaliems pirkėjams užtikrinama ir patraukli „Lollo Biondo“ bei „Lollo rosso“ salotų kaina – 1,19 eurų.

Jolanta Sabaitienė, „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad žaliosios salotos naudingos organizmui. Salotose gausu cinko, kalio, vitaminų A ir K bei skaidulų. Be to, salotose gausu vandens – jo galima rasti netgi 96 proc.

„Salotas galima valgyti vienas, tačiau pabandykite paragauti salotų, prieš tai palaikytų šaldytuve, apšlakstytų paprasčiausiu alyvuogių aliejumi arba pasigaminti salotų su įvairiais priedais. Visgi, nors iš pažiūros tai itin paprastas patiekalas, norint paruošti tikrai gardžias, ryškaus skonio salotas, reikėtų įsidėmėti keletą pagrindinių taisyklių. Viena jų – visuomet naudoti tik šviežius ingredientus, antroji – kuo daugiau ingredientų naudosite, tuo ryškesnį skonį gausite“, – teigia J. Sabaitienė.

Nebijokite eksperimentuoti

J. Sabaitienė sako, kad gaminant salotas visuomet galite drąsiai vadovautis taisykle: kuo daugiau lėkštėje spalvų, tuo daugiau joje yra vitaminų, todėl šviežių lapinių salotų mišinį pagardinkite gaiviomis daržovėmis, vaisiais, riešutais, mėgstamais prieskoniais ir pagardais – išlaisvinkite kulinarinę vaizduotę, derinkite skirtingus skonius, tekstūras. Pavyzdžiui, salotose prie paukštienos drąsiai galite naudoti įvairiausius kaulavaisius, taip pat ir uogas. Prie jautienos puikiai dera keptas arbūzas, o jeigu ruošiate vegetariškas salotas – nepamirškite įvairiausių sūrių: fetos, mocarelos, parmezano ar buratos.

Jeigu norite sotesnių salotų, nepamirškite jų papildyti įvairiausiomis kruopomis: kuskusu, perlinėmis kruopomis, netgi grikiais, makaronais. Dar vienas svarbus įvairiausių salotų komponentas – padažai.

Juos galite gamintis ir majonezo ar grietinės pagrindu, tačiau gaminant įvairiausius padažus rekomenduojama išbandyti ir graikišką jogurtą, nepamiršti kokybiško alyvuogių aliejaus, šviežių prieskoninių žolelių. Padažus galima gardinti ir riešutų sviestu, sojos padažu, ryžiu actu ar sezamų aliejumi.

Žinoma, kaip teigia J. Sabaitienė, net ir pačios šviežiausios salotos neišliks tokiomis amžinai, todėl ji dalijasi gudrybėmis, kaip jas laikyti namuose, kad kuo ilgiau galėtumėte mėgautis puikiu skoniu.

„Salotos mėgsta tamsą ir žemą temperatūrą, todėl geriausia jas laikyti apatinėje šaldytuvo lentynoje. Deja, laikant šaldytuve, ant salotų susidaro vandens kondensatas, kuris paskatina vytimą ir suminkština lapus. Norėdami to išvengti, salotas sudėkite į plastikinį maišelį kartu su skiaute popierinio rankšluosčio, kuris sugers besikaupiančią drėgmę, ir tik tuomet dėkite į šaldytuvą. Taip savo mėgstamais šviežiais žalumynais galėsite mėgautis kur kas ilgiau“, – pabrėžia ji.

„Iki“ atstovė dalijasi ir trimis nepaprasto skonio salotų receptais, kuriuos lengvai pasigaminsite ir namuose.

Salotos su vištiena

Jums reikės:

•           200 g vištienos krūtinėlės filė

•           ¼ a. š. garstyčių

•           3 v. š. alyvuogių aliejaus

•           ¼ a. š. druskos

•           žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

•           ¼ a. š. maltų rūkytų raudonųjų paprikų

•           100 g vyšninių pomidorų

•           50 g salotų

•           1 saujos burokų lapų

•           2–3 ridikėlių lapų

•           1 a. š. sezamų aliejaus

•           1 a. š. šviežių raudonėlių

•           1 a. š. šviežių čiobrelių

Padažui:

•           2 v. š. alyvuogių aliejaus

•           1 a. š. grūdėtųjų garstyčių

•           2 a. š. vyno acto

•           žiupsnelio druskos

Gaminame:

Vištienos krūtinėlę tolygiai apibarstykite druska, pipirais, rūkytos paprikos prieskoniais ir aptepkite garstyčiomis. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir apkepkite vištieną iš abiejų pusių, kol mėsa pasidengs traškia plutele. Vištieną iš keptuvės perkelkite į lėkštę, uždekite aliuminio folija ir palikite pastovėti maždaug 5 minutėms. Tuomet supjaustykite mėsą kąsnio dydžio gabalėliais. Visas daržoves nuplaukite. Į dubenį suberkite supjaustytus pomidorus, rankomis plėšytas salotas, burokų ir ridikėlių lapus, suberkite šviežius raudonėlius ir čiobrelius. Sumaišykite, dėkite supjaustytą vištieną ir pabarstykite sezamo sėklomis. Atskirame indelyje sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus, supilkite mišinį ant salotų ir viską gerai išmaišykite.

Kuskuso salotos su saulėje džiovintais pomidorais

Jums reikės:

• 1/3 puodelio kuskuso kruopų

• 200 g vištienos filė

• pusės ilgavaisio agurko

• Romaninės salotos

• saulėje džiovintų pomidorų

• padažui: šaukštelio medaus, dviejų šaukštų alyvuogių aliejaus, šaukštelio garstyčių, druskos, pipirų

Gaminame:

Išvirkite trečdalį puodelio kuskuso kruopų ir jas atvėsinkite. Pagardinkite vištienos filė mėgiamais prieskoniais ir iškepkite keptuvėje, atvėsinkite ir supjaustykite ją juostelėmis. Nuplaukite ir suplėšykite keletą salotos lapų, plonais griežinėliais supjaustykite agurką. Viską sudėkite į dubenį ir ant viršaus uždėkite kvapnių saulėje džiovintų pomidorų. Paruoškite padažą. Į atskirą nedidelį dubenėlį įpilkite du šaukštus alyvuogių aliejaus, dėkite šaukštelį medaus bei šaukštelį citrinos sulčių. Įdėkite arbatinį šaukštelį garstyčių. Išmaišykite padažą iki vientisos masės. Pagal skonį įdėkite druskos ir pipirų. Išmaišykite padažą iki vientisos masės ir skaninkite salotas!

Šviežių daržovių salotos su marinuotais pievagrybiais

Jums reikės:

• mėgstamo šviežių salotų mišinio

• marinuotų pievagrybių

• 2 vid. dydžio kiaušinių

• stiklinės vyšninių pomidorų

• padažui: alyvuogių aliejaus, pipirų, džiovintų petražolių, česnako skiltelės

Gaminame:

Išvirkite kietus kiaušinius ir juos atvėsinkite. Nuplaukite ir nusausinkite salotas, sudėkite jas į dubenį. Nuplaukite ir supjaustykite pomidorus per pusę. Atvėsusius kiaušinius padalinkite perpus ir visus ingredientus sudėkite į dubenį. Paruoškite padažą. Į atskirą nedidelį dubenėlį įpilkite du šaukštus alyvuogių aliejaus, dėkite žiupsnelį pipirų ir džiovintų petražolių, įdėkite smulkiai tarkuoto česnako. Įlašinkite porą lašų citrinos sulčių. Viską gerai išmaišykite, pilkite padažą ant salotų ir ragaukite!

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum“