Sveikata

Azijietiški skoniai namuose: pasigaminkite suktinukų su žuvimi ir jūros gėrybėmis

Žuvis ar jūros gėrybės – puikus ingredientas gaminant įvairiausius užkandžius. Pavyzdžiui, gardinant Azijoje populiarius suktinukus spring ar summer rolls. Šis užkandis ne tik skanus, tačiau ir greitai paruošiamas. Be to, tiek žuvis, tiek jūros gėrybės suktinukams dar ir suteiks netikėtą skonį. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad pirkėjai išties daugiau eksperimentuoja su receptais, žvalgosi į kitų šalių virtuves, o jūros gėrybės ir žuvis dažnai patenka ir į pirkėjų krepšelius.

„Lašiša, karpis ar silkė –žuvys, kurias lietuviai mėgsta ir perka nuo seno. Visgi, pastebime, kad pirkėjai vis labiau ieško ir įmantresnių skonių. Pirkinių krepšeliuose atsiduria ir plekšnė, vilkžuvė, įvairiausios jūros gėrybės, pradedant krevetėmis ir baigiant midijomis. O atšilus orams žuvis bei jūros gėrybės gaminamos ir ant grilio, todėl esame paruošę specialiai kepimui ant žarijų skirtų žuvies ir jūros gėrybių asortimentą, kuris taip pat sulaukia didelio pirkėjų susidomėjimo“, – sako V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad tiek žuvis, tiek jūros gėrybės puikus ingredientas ruošiant ne tik pagrindinius patiekalus, bet ir įvairiausius užkandžius. Vienas jų – Azijoje mėgstami suktinukai summer arba spring rolls.

Panašūs pavadinimai – skirtingi ingredientai

„Nors šių suktinukų pavadinimai panašūs – jų gamyba šiek tiek skiriasi. Be to, gaminant šiuos užkandžius lengva sunaudoti įvairiausius likučius. Pavyzdžiui, summer rolls, arba vasaros suktinukai, gaminami naudojant ryžių lakštus bei įvairiausius šviežius ingredientus: salotas, daržoves, įvairiausios rūšies mėsą. Dažnai summer rolls gardinami ir krevetėmis ar kepta žuvimi, taip pat ir azijietiškais makaronais. Jų gamyba labai paprasta, visi ingredientai susukami į ryžių lakštus ir patiekiami su įvairiais padažais“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Pasak „Iki“ atstovės, ruošiant vasaros suktinukus pirmiausiai šiaudeliais reikėtų supjaustyti daržoves, susmulkinti salotas, supjaustyti krevetes arba susmulkinti žuvį. Prieš daržoves sukant į ryžių lakštus jas galite šiek tiek pamarinuoti. Marinatui naudoti galite ryžių actą, žiupsnelį cukraus, žaliųjų citrinos sulčių, žuvies padažą. Galiausiai į kambario temperatūros vandenį reikėtų įmerkti ryžių popierių, jį palaikyti apie 30 sekundžių, ištraukus iš vandens pasidėti ant patogaus paviršiaus ir į jį įvynioti pasirinktus ingredientus.

Tuo tarpu spring rolls yra gaminami šiek tiek kitaip. Nors jiems reikia pakankamai panašių ingredientų – pavasario suktinukai yra kepami aliejuje. Jiems pasigaminti prireiks specialių šiems suktinukams iš vandens ir miltų pagamintų lakštų,  įvairiausių pakepintų daržovių, dažniausiai Pekino kopūsto, morkų, svogūnų. Juos taip pat galite pagardinti įvairiausios rūšies žuvimi ar krevetėmis. Galiausiai visi suktinukams skirti ingredientai yra susukami į lakštus ir pakepami aliejuje tol, kol įgauna auksinę spalvą ir tampa traškūs.

Abu šie užkandžiai dažniausiai patiekiami su padažais. Juos gaminant – lengva pasitelkti fantaziją. Jeigu norite rūgštesnio padažo, pagardinkite jį žaliosios citrinos sultimis, jeigu mėgstate aštriau,  nepamirškite įdėti ir čili pipiro.

„Padažams paruošti galite naudoti pačius įvairiausius ingredientus: mėgstamus prieskonius, tarkuotą imbierą, česnakus, sojos, žuvies padažus, ryžių actą, netgi pomidorų padažą ar riešutų sviestą, jeigu mėgstate saldžiau – galite įdėti medaus ar cukraus“, – sako V. Juodkazienė ir dalijasi trimis suktinukų receptais, kuriuos lengvai pasigaminsite ir namuose.

Summer rolls su krevetėmis

Jums reikės:

8 ryžių popieriaus lakštų

50 g stiklinių makaronų

150 g išvalytų ir išvirtų krevečių uodegėlių

100 g šviežių agurkų

50 g salierų stiebų

15 g šviežių mėtų lapelių

Gaminame:

Stiklinius makaronus užpilkite karštu vandeniu, uždenkite ir palikite brinkti 7–8 minutėms. Išbrinkusius makaronus pamaišykite ir nusunkite. Agurkus ir salierus supjaustykite plonomis juostelėmis. Ryžių popieriaus lakštus trumpam panardinkite į kambario temperatūros vandenį, švelniai prispauskite, kad neišnirtų, ir maždaug po 15 sekundžių ištraukite. Lakšto apatinėje dalyje sluoksniuokite įdarą tokia tvarka: krevetės, mėtos, makaronai, agurko ir saliero juostelės. Suvyniokite lakštą į ritinuką, pradėdami lenkti nuo apatinės dalies su įdaru. Kad įdaras neišbyrėtų, bevyniojant užlenkite kairį ir dešinį suktinuko galus.

Summer rollssu menke

Jums reikės:

8 ryžių popieriaus lakštų

200 g menkės filė

žiupsnelio druskos

50 g raudonųjų paprikų

2  laiškinių svogūnų

50 g romaninių salotų

Aliejaus

Gaminame:

Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus. Tuomet druska pabarstykite žuvies gabalėlius ir po kelias minutes ir kiekvienos pusės juos apkepkite keptuvėje. Kai žuvis iškeps jos gabalėlius susmulkinkite. Taip pat supjaustykite ir paprikas bei laiškinius svogūnus. Nuo salotų nupjaukite vidinę kietąją dalį. Ryžių popieriaus lakštus trumpam panardinkite į kambario temperatūros vandenį. Po 15 sekundžių juos išimkite ir vienoje lakšto kraštelyje dėkite įdaro – žuvį, paprikas, salotas ir svogūnus. Susukite lakštą į ritinuką, lenkdami nuo apatinės dalies, tada užlenkite kairį kraštą ir vyniokite toliau. Dešiniojo krašto neužlenkite, kad ritinėlis būtų su vienu atviru galu. Taip vyniokite ir likusius suktinukus.

Spring rolls su juoduoju paltusu

Jums reikės:

8-10 pavasario suktinukams skirtų lakštų

Puodelio tarkuotų kopūstų

puodelio tarkuotų morkų

kelių juodojo paltuso gabalėlių

kiaušinio

kelių šaukštų soju padažo

mėgstamų prieskonių

žiupsnelio druskos ir pipirų

Gaminame:

Sudėkite žuvį į vidutinio dydžio dubenį. Žuvį sumaišykite su prieskoniais ir sojų padažu. Tuomet žuvies gabalėlius dėkite į kepimo skardą ir apie 10 minučių pakepkite iki 180-200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Kopūstus, morkas šiek tiek pakepkite keptuvėje ir pagardinkite prieskoniais. Atskirame dubenyje suplakite kiaušinį. Tuomet ant lakšto dėkite daržoves, susmulkintą žuvį – viską susukite, patepkite suplaktu kiaušiniu ir apkepkite keptuvėje, kol šie gražiai apskrus. Skanaus!

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”