Būdų pasilepinti yra daugybė. Vienas jų – pasimėgauti burnoje tirsptančiu saldumyno gabalėliu, tačiau turbūt kiekvienas pažįstame bent vieną žmogų, kuris nevalgo tam tikrų maisto produktų ar jo sudedamųjų dalių, pavyzdžiui laktozės, glitimo, cukraus. Visgi, šiandienjie turi platų, kiekvienam tinkamų produktų pasirinkimą: pradedant alternatyvomis mėsai ir baigiant sveikuoliškais desertais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviai domisi maistu ir jo tendencijomis, o dėmesys sveikesniems desertams auga.
„Net ir laikantis sveikos gyvensenos principų saldumynų iš savo raciono išbraukti nebūtina. Šiuo metu yra galybė alternatyvų, kurios konditerijos gaminius paverčia sveikesniais. Būtent dėl šios priežasties mūsų tinklo desertų asortimente siūlome įvairių gardėsių: vieni tiks tiems, kurie netoleruoja laktozės ar glitimo, kiti – nevartojantiems cukraus ar vengiantiems dirbtinių dažiklių, galiausiai, desertą išsirinks net ir tie žmonės, kurie atsisakė bet kokio gyvulinės kilmės maisto“, – teigia V. Budrienė.
Į ką atkreipti dėmesį
„Iki“ konditerijos skyriuje dirbantis Thierry Lauvray, sako, kad prieš įsigydami bet kokį konditerijos gaminį pasidomėkite jo sudėtimi – paskaitykite konditerijos skyriuje esančius sudėčių katalogus ar pasiteiraukite apie gaminio sudėtį skyriaus darbuotojų. Rinkitės kepinius, kurių biskvitai kepami tradiciniu būdu, be papildomų medžiagų, skirtų greitesniam biskvito paruošimui. Verta atkreipti dėmesį ir į gaminiuose naudojamų saldiklių sąrašą. Jeigu renkatės konditerinius gaminius ir norite kuo natūralesnio saldumo – rinkitės tuos, kurie saldinti natūraliu bičių medumi ar vaisių ir uogų tyrėmis. Pavyzdžiui, palyginus medaus ir cukraus sudėties etiketes, matysite, kad medus turi mažiau kalorijų, angliavandenių, daugiau baltymų, skaidulų, vitamino B6, magnio, taip pat cinko ir natrio, kurio cukruje visai nėra.
„Dažnai masinėje gamyboje naudojamas medus būna skiestas vandeniu bei įvairiomis pridėtinėmis medžiagomis, tad jei norite kuo natūralesnio gardėsio – venkite produktų, kurių sudėtyje rasite medų su priedais. Rinkdamiesi duonos gaminius atkreipkite dėmesį, kad cukraus būtų kuo mažiau arba jo visai nebūtų. Taip pat dėmesį atkreipkite į perkamų konditerijos gaminių įdarus ir pertepimus, kurie ne visuomet matomi plika akimi. Ko gero, nieko nėra skaniau nei iš šviežių ingredientų paruoštas įdaras“, – pataria „Iki“ atstovas.
Į desertus ir daržovės
T. Lauvray sako, kad sveikus desertus lengvai galima pasigaminti ir namuose. Cukrų keisti agavų ar klevų sirupais, natūraliu medumi. Jeigu norite dar sveikiau, ekspertas teigia, kad saldėsiams pagardinti puikiai tinka džiovinti vaisiai ar uogos: datulės, abrikosai. Be to, pasak jo, pačius įvairiausius desertus galima praturtinti ne tik šviežiais ar džiovintais vaisiais, riešutais ar sėklomis, bet ir daržovėmis.
„Daugelis daržovių yra natūraliai saldaus skonio, todėl puikiai tinka ir desertų gamyboje. Ar esate ragavę morkų pyrago? Šis desertas ne tik skanus, bet ir palankesnis tiems, kurie stengiasi valgyti sveikiau, tačiau itin mėgsta saldumynus. Desertams puikiai tinka ir moliūgai, saldžiosios bulvės, o, pavyzdžiui, avokadai, burokėliai, cukinijos puikiai dera su šokoladu“, – teigia „Iki“ atstovas ir siūlo net 3 skirtingus sveikų šokoladainių receptus.
Klampiai skanus šokoladainis su burokėliais
Jums reikės:
• 230 g virtų burokėlių
• 225 g sviesto
• 230 g juodojo šokolado
• 175 g visagrūdžių kvietinių miltų
• 1½ a. š. kepimo miltelių
• ¼ a. š. druskos
• 4 kiaušinių
• 1 a. š. vanilės ekstrakto
• 170 g nerafinuoto rudojo cukraus
Gaminame:
Burokėlius supjaustykite, suberkite į maisto smulkintuvą ir susmulkinkite iki tirštos tyrės. Puode ištirpinkite sviestą, suberkite juodojo šokolado gabalėlius ir, nuolat maišydami, virkite ant nedidelės kaitros, kol masė taps vientisa ir glotni. Miltus sumaišykite su druska bei kepimo milteliais. Švariame dideliame inde elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, tuomet suberkite cukrų, supilkite vanilės ekstraktą ir plakite, kol masė taps lengva ir puri. Į išplaktą kiaušinių masę sudėkite burokėlių tyrę, supilkite tirpintą šokoladą ir vėl išplakite. Galiausiai į masę suberkite miltus ir dar kartą viską išmaišykite. Šokoladainių tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, medine mentele išlyginkite paviršių ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 25–30 minučių, 180 °C temperatūroje. Iškepusį šokoladainį ištraukite iš orkaitės, palaukite, kol pravės, tuomet supjaustykite ir patiekite šiltą, kambario temperatūros arba atšaldytą šaldytuve.
Šokoladinis pyragas su cukinijomis
Jums reikės:
• 280 g cukinijų
• 1 kiaušinio
• 100 ml lydyto kokosų aliejaus
• 120 ml klevų sirupo
• 1 a. š. vanilės ekstrakto
• 60 g kakavos
• 1,5 a. š. kepimo miltelių
• ½ a. š. druskos
• 120 g speltų miltų
Gaminame:
Cukinijas nuplaukite, nulupkite ir sutarkuokite burokine tarka. Tarkius sudėkite į koštuvą ir palikite nuvarvėti. Į didelį dubenį įmuškite kiaušinį ir, nuolat maišydami, supilkite aliejų, klevų sirupą bei vanilės ekstraktą. Tuomet suberkite kakavą, kepimo miltelius bei druską ir viską išmaišykite iki vientisos masės. Cukinijas išgręžkite ir taip pat sudėkite į dubenį, tuomet suberkite miltus ir išmaišykite. Šokoladainių tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, medine mentele išlyginkite paviršių ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 25–30 minučių, 190 °C temperatūroje. Iškepusį desertą ištraukite iš orkaitės ir palikite kambario temperatūroje maždaug valandai – kol atvės. Pjaustykite ir skanaukite!
Kokosinis šokoladainis
Jums reikės:
• 175 g juodojo šokolado
• 50 g kokosų aliejaus
• 3 kiaušinių
• 15 ml pieno
• 100–175 g kokosų cukraus
• 90 g migdolų miltų
• 30 g kakavos miltelių
• žiupsnelio druskos
Gaminame:
Virš verdančio vandens garų ištirpinkite 125 g juodojo šokolado, sumaišyto su kokosų aliejumi. Į atskirą dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite kokosų cukrų ir išplakite elektriniu plaktuvu iki šviesios purios masės – dubens turinys turėtų patrigubėti. Sumažinkite plaktuvo greitį ir beplakdami supilkite į kiaušinius šokolado bei aliejaus mišinį. Tuomet sijodami per sietelį suberkite miltus bei kakavą, įberkite druskos ir atsargiai, kad nesusprogdintumėte susidariusių oro burbuliukų, išmaišykite. Šokoladainių tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, medine mentele išlyginkite paviršių ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 18–20 minučių, 180 °C temperatūroje. Tuomet virš verdančio vandens garų ištirpinkite likusį šokoladą, sumaišytą su pienu, užliekite jį ant iškepusio šokoladainio paviršiaus ir palaikykite šaldytuve bent 15 minučių. Skanaus!
Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”