Sveikata

Dievų maistas ir grožio šaltinis – alavijas: kaip jį valgyti ir kuo jis naudingas

Parduotuvių lentynas pasiekė tikras šaltojo sezono hitas – valgomojo alavijo lapai. Ypatingomis skoninėmis ir naudingosiomis savybėmis pasižymintis augalas puikiai tinka ir kokteiliams, ir sriuboms ruošti. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad prieš šventes, norint pasiūlyti platų ir įvairų asortimentą, vaisių ir daržovių kategoriją papildė ir egzotika kvepiantis alavijas.

Pamėgtas net pačios Kleopatros

„Sveika mityba tarp lietuvių populiarėja. Pastebime, kad tinklo pirkėjai dairosi ne tik tradicinių, Lietuvoje užaugintų, bet ir egzotiškų vaisių bei daržovių, tokių kaip pastarnokai, pankoliai, artišokai, kivių uogos ar anonos. Dėl šios priežasties nuolat plečiame asortimentą, o dabar pirkėjams siūlome tikrą naujieną – ypatingomis savybės pasižyminčio alavijo“, – sako V. Budrienė.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė teigia, kad aloe vera – ypatingai naudingas augalas. Alavijas tradicinėje medicinoje buvo naudojamas tūkstančius metų. Senovės egiptiečiai netgi tikėjo, kad šio augalo vartojimas – nemirtingumo šaltinis, būtent dėl šios priežasties jį mėgo Egipto faraonai. O žymioji grožio deivė Kleopatra šį augalą naudojo savo grožio puoselėjimui.

Kaip teigia ekspertė, alavijas naudingas virškinimo sistemai, jį vartojant organizmas aprūpinamas tokiais vitaminais, kaip A, B1, C, E, folio rūgštimi. Šio augalo įtraukimas į racioną padeda esant raumenų skausmams ir kvėpavimo takų sveikatai. Alavijas naudingas odos drėkinimui, žaizdų gydymui. Tai taip pat puikus produktas plaukams, nes padeda kovojant su galvos odos problemomis.

Nuo salotų iki ledų

Pasak J. Sabaitienės, alavijas dažnai naudojamas ne tik stiprinant organizmą, bet  ir gastronomijoje. Alavijas dažnai naudojamas Azijos ir Karibų jūros šalių virtuvėse. Jis dažniausiai auginamas Meksikoje, Kinijoje, Australijoje. Aloe vera mėgautis galima tiek žaliu, tiek virtu. Jis dažnai įmaišomas gėrimus, netgi sriubas ir padažus. Taip pat naudojamas gaminant karius, įvairiausius troškinius ar salotas, netgi Pietų Amerikos šalyse taip pamėgtame patiekale – ceviche. Kadangi alavijas pasižymi pakankamai neutraliu skoniu jis puikiai tinka saldžiuose ir patiekaluose: netgi leduose ar pagardinant jogurtą.

Visgi, kaip teigia J. Sabaitienė, prieš gaminant su aloe vera vertėtų žinoti kelias jo paruošimo taisykles.

„Prieš gaminant šį augalą reikėtų supjaustyti norimo dydžio griežinėliais. Tuomet jį galite panardinti į pasūdytą vandenį. Taip ne tik nusiplaus visi nešvarumai, bet ir pasišalins didžioji dalis jo gelio, kuris gali patiekalams suteikti kartaus skonio. Tokiame vandenyje šį augalą palaikyti reikėtų apie 10-20 minučių. Be to, per tiek laiko suminkštės ir jo oda“, – sako vaisių ir daržovių ekspertė ir dalijasi  keliais nepaprasto skonio receptais, kuriuose išradingai panaudosite alaviją.

Salotos su alaviju ir krevetėmis

Jums reikės:

 

Didelio alavijo stiebo

Kelių nedidelių agurkų

Vidutinio dydžio morkos

 

Mango

Kelių puodelių krevečių

Saujos mėtų ir baziliko

Kelių šaukštų skrudintų sezamų arba grūstų žemės riešutų

1 šaukšto sezamo aliejaus

1 žaliosios citrinos

2 česnako skiltelių

1 čili pipiro

Žiupsnelio druskos

2 šaukštų žuvies padažo

2-3 šaukštų cukraus

4 šaukštų ryžių acto

1/2 šaukštelio maltų pipirų

Pagaminimas:

 

Alaviją kelias valandas palaikykite šaltame vandenyje. Tuomet nulupkite jo odą, nuplaukite ir pašalinkite visą gelį. Supjaustykite ilgomis plonomis juostelėmis.

Į didelį indą dėkite 1 valgomąjį šaukštą druskos, alavijo juosteles. Jas šiek tiek palaikykite druskoje ir tuomet nuplaukite. Galiausiai nupilkite alavijo juosteles karštu vandeniu ir dar kartą įdėkite jį į šaltą vandenį su žaliosios citrinos sultimis. Keptuvėje apkepkite krevetes ir paskaninkite jas druska bei pipirais. Juostelėmis supjaustykite morką ir agurkus. Kubeliais supjaustykite mangus. Susmulkinkite mėtas ir bazilikus. Galiausiai pasiruoškite padažą: inde sumaišykite 2–3 šaukštus cukraus, 4 šaukštus ryžių acto, sezamų aliejų ir 2 šaukštus žuvies padažo. Viską gerai išmaišykite. Galiausiai sudėkite susmulkintą česnaką ir čili pipirus. Viską vėl gerai išmaišykite. Paruoštus ingredientus sumaišykite dubenyje ir gautą patiekalą apibarstykite skrudintais sezamais arba grūstais žemės riešutais.

Aloe vera glotnutis su braškėmis

 

Jums reikės:

1 puodelio obuolių sulčių

2 puodelių susmulkintų žalumynų: petražolių, lapinių kopūstų, špinatų

2 puodelių šaldytų arba šviežių braškių

1 susmulkintos alavijo šakelės

 

Pagaminimas:

 

Visus ingredientus sudėkite į maišytuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Skanaus!

 

Pranešimą paskelbė: Auksė Baurienė, UAB „Publicum”
Dievų maistas ir grožio šaltinis – alavijas: kaip jį valgyti ir kuo jis naudingas