Sveikata

Grilio sezonas: kur kepsnines užsikurti miestiečiams ir pagrindinės saugos taisyklės

Pavasariui įgaunant pagreitį, daugelis pradėjo mėgautis ant grilio čirškančiais patiekalais, kurie yra tiesiog neatsiejami šiltojo sezono atributai. Tradiciniai šašlykai, kepsniai, sūriai ar žuvis – ant žarijų keptas maistas skoniu neprilygsta niekam. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad specialiai kepimui ant žarijų skirti patiekalai vos pasirodę lentynose tapo tikru pavasario hitu.

 

Dažniau eksperimentuoja su ant žarijų keptais patiekalais

„Lietuviai turi senas kepimo ant žarijų tradicijas. Savo ruožtu, taupydami pirkėjų laiką, siūlome platų griliui skirtų „paruoštukų“ pasirinkimą, kurie skirti tiek mėsos, tiek žuvies ar jūros gėrybių gerbėjams, vegetarams. Be to, siekdami suteikti progą šiltojo sezono malonumais pasidžiaugti tiems, kurie nuosavo kiemo neturi, tiek didžiuosiuose Lietuvos miestuose, tiek ir regionuose Įrengėme specialias grilio zonas“, – sako V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad bėgant metams grilio tradicijos Lietuvoje pasikeitė – jeigu anksčiau gyventojai grilio neįsivaizdavo be tradicinių šašlykų, dabar ant žarijų kepa ir sūrius, daržoves, vaisius, picas, verda troškinius, sriubas, netgi gamina desertus.

„Grilio ypatumai tarp gyventojų išties keičiasi. Pastebime, kad net ir gamindami mėsą žmonės labiau linksta į eksperimentus: marinuoja įmantresniuose marinatuose, patiekia kepsnius ne tik su tradicinėmis pomidorų ir agurkų salotomis, bet ir kuskusu ar lavašu. Be to, vis didesnio dėmesio sulaukia ir žuvis ar jūros gėrybes, mat jos paruošiamos itin greitai. Pavyzdžiui, krevetes kepsninėje iškepsite vos per kelias minutes, o išvirtą aštuonkojį ar skraidkalmarių čiuptuvus tereiks tik apskrudinti“, – sako V. Juodkazienė.

Ji pastebi, kad kepsninėje lietuviai ryžtasi kulinariniams eksperimentams, pavyzdžiui, didelėje keptuvėje ruošia tradicinę ispanišką paeliją, verda plovus, gamina įvairiausius troškinius, o įsigijusieji specialų akmenį mėgaujasi ir ant žarijų keptomis picomis.

Dar viena tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje populiarėjanti tendencija – ant grilio kepti vaisiai. Tam puikiai tinka nektarinai, persikai, ananasai ir arbūzai. Tereikia vaisius patepti sviestu ar aliejumi, šiek tiek apibarstyti cukrumi, greitai pakepti ant grilio ir patiekti su ledais ar plakta grietinėle. Taip, pasak „Iki“ atstovės, gausite lengvai pagaminamą ir nekaloringą, tačiau itin skanų ir gaivų desertą.

Kepti tik tam skirtose vietose

 

Gamtoje mėgautis ką tik iškeptais grilio patiekalais – vienas didžiausių vasaros malonumų. Visgi, ruošiantis kurti grilius reikėtų nepamiršti ir pagrindinių kepimo ant žarijų saugos taisyklių. Be to, netinkamoje vietoje užkurtas grilis gali sukelti ir didesnių nemalonumų, pavyzdžiui, užtraukti piniginę baudą ar sukelti gaisrą. Todėl protingiausia ir saugiausia naudotis specialiai tam skirtomis grilio zonomis: specialiai tam skirtose ir pažymėtose laužavietėse, įrengtose viešojo naudojimo poilsio objektuose, poilsiavietėse, atokvėpio vietose, stovyklavietėse, kempinguose, taip pat specialiose „Iki“ grilio zonose.

Susiruošus užkurti grilių pirmiausia reikia atsižvelgti į vietą. Grilio kurti negalima arčiau kaip šimtas metrų nuo miško, išimtis galioja specialiais ženklais pažymėtose vietose, ir ne arčiau kaip 6 metrai nuo pastatų. Saugos specialiai pabrėžia, kad kepsninėje leidžiama deginti tik medieną ir medžio anglį. Be to, kepsninės, ugniakurai, rūkyklos ir kitos grilinimui skirtos priemonės turi būti pastatytos taip, kad nenukentėtų žolinė augalija, greta augantys medžiai ar krūmai. Ypatingai atsargiai elgtis reikėtų karštomis dienomis – baigus kepti maistą svarbiausia iki galo užgesinti pelenus, o jeigu yra galimybė – juos išbarstyti dirbamoje žemėje. Žinoma, pasirūpinti reikėtų ir nuo grilio vakarėlio likusiomis šiukšlėmis – jas išrūšiuoti ir sumesti į skirtingoms šiukšlėms skirtus konteinerius.

Pranešimą paskelbė: Auksė Baurienė, UAB „Publicum”