Sveikata

Įneškite spalvų į savo virtuvę: 3 akį traukiantys receptai su uogomis

Šviežių uogų paklausa pasiekė neregėtas aukštumas. Jos yra itin populiarios net ir žiemą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šviežių uogų kategorijos pardavimai per metus padidėjo net 75 proc. Toks didelis pardavimų augimas gali būti susijęs su besikeičiančiomis mitybos tendencijomis ir didėjančiu dėmesiu sveikatingesniam maistui: daržovėms, vaisiams ir šviežioms uogoms.

„Nuolat rūpinamės, kad mūsų pirkėjai turėtų platų šviežių uogų pasirinkimą. Analizuodami duomenis matome, kad uogų paklausa išlieka ir šaltuoju metų laiku. Iš esmės šviežių uogų kategorija auga visus metus, o jų pardavimai vien 2021 m., palyginti su 2020 m., išaugo net 75 procentais“, – sako V. Budrienė.

Anot „Iki“ komunikacijos vadovės, labiausiai išaugo aviečių pardavimai – jų parduota 3 kartus daugiau nei prieš tai buvusiais metais. Braškių pardavimai padidėjo 2 kartus, o šilauogių – maždaug 30 proc. Šių trijų rūšių uogos dažniausiai atsiduria ir pirkėjų krepšeliuose.

Itin palankios organizmui

Uogas valgyti iš tiesų verta, nepriklausomai nuo sezono. Jos praturtina organizmą vitaminais, mineralais ir antioksidantais. Taip pat uogos yra ir gausus skaidulų šaltinis. Uogų galima dėti į desertus ar salotas, nes jos išsiskiria unikaliu skoniu, tačiau turi itin mažai kalorijų.

„Iki“ dirbanti Jolanta Sabaitienė sako, kad uogos turi daug įvairių palankių savybių.

„Uogos turi daug vitamino C, kuris padeda palaikyti imuninę sistemą. Dauguma uogų pasižymi ir uždegimą slopinančiomis savybėmis. Jų reikėtų valgyti sportuojantiems žmonėms, nes jos padeda tvirtėti raumenims. Be to, braškės ir avietės yra naudingos širdies veiklai, o šilauogės – akims“, – teigia J. Sabaitienė.

Sakoma, kad braškės yra tikras vitaminų šaltinis ir suvalgius stiklinę šių uogų organizmas visą dieną bus jais aprūpintas. Taip pat braškėse daug vitamino C, kurio ypač reikia šaltuoju metų laiku. Braškės turi folio rūgšties ir tokiu mineralų kaip kalis bei manganas. Braškėse taip pat yra labai daug antioksidantų ir augalinių junginių, kurie naudingi širdies sveikatai ir cukraus kiekio kraujyje kontrolei.

Tuo tarpu šilauogės ne tik vienos skaniausių, bet ir vienos vertingiausių naudos organizmui prasme. Kartais jos net priskiriamos į supermaisto kategoriją, nes suteikia daug skaidulų, vitaminų C, K, B6, kalio, mangano, kitų mineralų ir yra visai nekaloringos. Šilauogės prisideda prie akių sveikatos, padeda mažinti akių nuovargį ir nusilpimą, gerina regėjimą. Jose gausu mineralų ir antioksidantų, kurie prisideda prie širdies ligų bei vėžio prevencijos. Šilauogių vartojimas prisideda prie skaisčios odos. Taip pat jos turi atmintį gerinančių savybių.

Avietėse esantys antioksidantai padeda išlaikyti odą sveiką, prisideda siekiant sumažinti veido raudonį. Be to, pasak „Iki“ atstovės, avietės turi daug vandens ir skaidulų, o jų vartojimas prisideda prie sklandžios virškinimo veiklos. Taip pat reguliarius aviečių įtraukimas į valgiaraštį gali padėti sureguliuoti kraujospūdį.

Spalvų šėlsmas

Dar viena pastarųjų metų maisto tendencijų, pasak „Iki“ atstovės, – fotogeniški patiekalai, gražiai ir spalvingai atrodantys lėkštėje. Jiems paruošti uogos ypač tinka, nes bet kuriam valgiui suteikia spalvų. Jas galima derinti ir tarpusavyje, ieškoti netikėtų derinių su kitais produktais. Be to, uogos gali būti ir puikus maistinis dažas.

Šviežios uogos gali būti puikus užkandis, bet taip pat jas galima derinti su natūraliu jogurtu ar varške. Uogomis vertėtų pagardinti pusryčių košę, blynelius ar vaflius. Uogos naudojamos ruošiant ir įvairius desertus, keksiukus, tortus ar kitus konditerijos gaminius. Jos suteikia desertams gaivumo ir padeda subalansuoti skonį.

Šilauogės tokios skanios, kad tinka beveik su bet kokiu patiekalu, nuo desertų iki košių. Tuo tarpu aromatingosios braškės tokios mylimos ir mėgstamos ne tik dėl savo skonio ir vertingų maistinių medžiagų. Nenuginčijama klasika yra braškės su pienu, tačiau siūlome pasimėgauti ir išbandyti įvairiausius derinius: su grietinėle, šokoladu ir net pipirais. „Iki“ atstovė siūlo ir kelis receptus, kuriuose išradingai panaudosite uogas.

Braškių, gražgarsčių ir bolivinių balandų salotos

Jums reikės:

•           50 g bolivinių balandų kruopų

•           ¼ a.š. druskos

•           80 g gražgarsčių

•           200 g braškių

Padažui:

•           2 v. š. citrinos sulčių

•           1 v. š. alyvuogių aliejaus

•           1 a. š. garstyčių

•           1 a. š. medaus

•           žiupsnelio druskos

Gaminame:

Nuplaukite bolivinių balandų kruopas po šaltu tekančiu vandeniu, sudėkite jas į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite 15 minučių. Išvirusias kruopas uždenkite ir palikite pastovėti 5 minutes. Tuomet kruopas nusausinkite ir palikite atvėsti. Nuplaukite braškes ir supjaustykite jas nedideliais gabalėliais. Nuplautas gražgarstes sudėkite į salotų indą, ant viršaus berkite atvėsintas bolivinių balandų kruopas ir braškes. Atskirame indelyje sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus, išmaišykite ir supilkite padažą ant salotų. Viską gerai išmaišykite ir patiekite.

Lašišos iešmeliai su bulguro ir braškių salotomis

Jums reikės:

•           500 g lašišos

•           1 žaliosios citrinos

•           1 a. š. druskos

•           2 v. š. alyvuogių aliejaus

•           300 g cukinijų

•           8 šakelių šviežių rozmarinų

Salotoms:

•           200 g bulguro kruopų

•           1 a. š. druskos

•           1 žaliosios citrinos

•           2 v. š. alyvuogių aliejaus

•           1 saujelės mėtų lapelių

•           5 – 6 baziliko lapelių

•           250 g braškių

Gaminame:

Pirmiausia paruoškite salotas: bulguro kruopas išvirkite pasūdytame vandenyje pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas. Išvirusioms kruopoms leiskite dar 10 minučių pastovėti, kad jos išbrinktų ir susigertų likęs vanduo. Suberkite kruopas į salotų indą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, citrinų sultimis, sudėkite supjaustytas braškes, prieskonines žoleles, berkite druską ir viską gerai išmaišykite. Supjaustykite lašišą kubeliais, pasūdykite, apšlakstykite šaukštu alyvuogių aliejaus bei citrinų sultimis ir palikite marinuotis mažiausiai 15 minučių. Nuplautas cukinijas supjaustykite plonomis juostelėmis ir apšlakstykite likusiu alyvuogių aliejumi. Ant rozmarino šakelių sumaukite lašišą bei cukinijos suktinukus ir vartydami kepkite ant žarijų ar keptuvėje apie 15 minučių. Iešmelius patiekite su bulguro ir braškių salotomis.

Desertas su uogomis

Jums reikės:

• 3 kiaušinių baltymo

• 150 g cukraus pudros

• 1 a. š. vanilės ekstrakto

• 500 g uogų (aviečių, gervuogių, šilauogių)

Kremui:

• 500 ml plakamos grietinėlės

• 1 v. š. cukraus pudros

• 1 v. š. vanilės ekstrakto

Užpilui:

• 150 g trintų aviečių

• 1 a. š. medaus

• 1 a. š. citrinų sulčių

Gaminame:

Išplakite kiaušinių baltymus iki standumo ir palengva, kad nesusprogdintumėte baltyme esančių oro burbuliukų, įmaišykite cukraus pudrą bei vanilės ekstraktą. Švelniai maišykite, kol masė taps blizgi. Ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, iš gautos masės suformuokite nedidelius kauburėlius – morengus. Pašaukite skardą į orkaitę, įkaitintą iki 120 °C, ir kepkite apie valandą. Kai morengai iškeps, praverkite orkaitę, tačiau skardos iškart neišimkite – kurį laiką vėsinkite morengus orkaitėje, o kai visiškai atvės, sutrupinkite. Plakamąją grietinėlę plakite, kol susiformuos standi masė, o tuomet suberkite į ją cukraus pudrą, supilkite vanilės ekstraktą ir išmaišykite. Į švarų dubenį supilkite trintas avietes ir įmaišykite į jas šaukštelį medaus bei citrinų sulčių. Pasiruoškite 4 norimo dydžio stiklines, į kiekvieną jų dėkite šiek tiek plaktos grietinėlės kremo, tuomet įberkite šviežių uogų, užberkite morengo trupinių ir viską užpilkite aviečių užpilu. Skanaus!

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”