Sveikata

Ką turėtume žinoti apie pilno grūdo ruginės duonos maistingumą?

             Pilno grūdo ruginė duona paprastai būna tamsesnės spalvos ir stipresnio, žemiškesnio skonio nei įprasta balta ir kvietinė duona, todėl daugelis žmonių ją mėgsta. Be to, ji buvo susijus su keliomis galimomis naudos sveikatai, įskaitant geresnę cukraus kiekio kraujyje kontrolę ir širdies bei virškinimo sveikatą. Šiame straipsnyje apžvelgiama ruginės duonos maistinė sudėtis ir nauda sveikatai. Ruginė duona paprastai gaminama iš ruginių miltų ir ruginių grūdų derinio. Ji yra kelių formų, priklausomai nuo naudojamo derinio. Šviesi ruginė duona. Ši rūšis gaminama tik iš baltųjų ruginių miltų, gaunamų iš sumaltų rugių grūdų endospermo – krakmolingos rugių grūdų šerdies. Tamsi ruginė duona. Ši rūšis gaminama iš sumaltų nesmulkintų rugių grūdų. Kartais tamsūs ruginiai miltai gaminami iš baltų ruginių miltų, kurie dažomi kakavos milteliais, tirpia kava ar melasa. Marmurinė ruginė duona. Ši versija gaminama iš šviesios ir tamsios ruginės tešlos, susuktos kartu. Kartais tamsi ruginė tešla taip pat gaminama iš šviesios ruginės tešlos, nudažytos kakavos milteliais. Rupi  duona. Ši duona gaminama iš rupiai maltų nesmulkintų rugių grūdų.

Jungtinėse Amerikos Valstijose komerciniu būdu pagaminta šviesi ir tamsi ruginė duona dažniausiai gaminama kartu su kvietiniais miltais. Palyginti su įprasta balta ir nesmulkintų kviečių duona, ruginė duona yra tankesnė ir tamsesnė, o skonis stipresnis, rūgštus, tačiau žemiškas. Ruginiuose miltuose glitimo yra mažiau nei kvietiniuose, todėl duona yra tankesnė ir nepakyla taip aukštai, kaip įprasta kvietinė duona. Tačiau, atsižvelgiant į tai, kad jame vis dar yra glitimo, jis netinka žmonėms, sergantiems celiakija arba jautriems glitimui. Ruginėje duonoje yra daug skaidulų ir įspūdingas maistinių medžiagų profilis. Be to, tiksli sudėtis priklauso nuo naudojamų ruginių miltų kiekio, o tamsesnė ruginė duona turi daugiau ruginių miltų nei šviesesnės rūšys.