Likus vos porai dienų iki Kūčių dėliojame šventinį patiekalų meniu ir ruošiamės didžiajam apsipirkimui. Prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atskleidžia, ką pati deda ant šventinio Kūčių stalo bei pataria, kaip per žiemos šventes nepersivalgyti ir sumaniai panaudoti maisto likučius.
Kiekvienas patiekalas turi emociją
„Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, jog švenčių metu jos šeima taip pat skanauja tradicinius lietuviškus patiekalus: „Kalėdoms ir Kūčioms artimiausi giminaičiai susirenkame mūsų namuose ir skanaujame skirtingų šeimos narių gamintą maistą. Per šventes ant stalo visada būna tokio maisto, kokį pamenu iš savo vaikystės. Tai yra mano senelių ir net prosenelių tradicijos – Kūčių patiekalai, keliaujantys iš kartos į kartą. Kiekvienais metais šventiniam stalui stengiuosi paruošti kažką tokio, kas atitiktų mūsų tradicijas, bet būtų nauja. Pavyzdžiui, įdedu kokį nors naują ingredientą ar neįprastą skonį. Prieš paskutines šventes buvome išvykę į Izraelį ir atsivežėme prieskonių, tad patiekalai įgavo šiek tiek rytietiško aromato.“
Gydytoja dietologė sako, kad jų namuose kiekvienas patiekalas turi paslaptį – emociją. „Esu kilusi iš Žemaitijos, tad mūsų krašte yra pačių įvairiausių silkių patiekalų, gardintų razinomis, spanguolėmis, sėklomis. Neįprasčiausia yra tradicinė, žemaitiška silkė, kurią pakepinus reikia užpilti rūgpieniu. Vaizdas galbūt ir nekoks, bet skonis geras ir neįprastas. Mano vyras iš Aukštaitijos, tad jam pirmasis šio patiekalo paragavimas buvo tikras iššūkis, kurį jis sėkmingai įveikė. Pastebėjau, jog kiekviena karta turi savo reakciją net į paprastą, tradicinį patiekalą“, – pastebi E. Gavelienė.
Pataria, kaip nepersivalgyti
Gydytoja dietologė primena, jog šventiniu periodu mūsų skrandžiai nė kiek nepadidėja, tad reikėtų, kad pavalgius Kūčių vakarienę ar Kalėdų pietus, skrandis nesijaustų visiškai ištemptas: „Tam, kad neužkluptų bloga savijauta, maistą svarbu dozuoti. Vertėtų nepamiršti, kad mūsų skrandžiai turi tam tikrą talpą – moters skrandis kartu su šventiniu gėrimu, pavyzdžiui, kisieliumi, saugiai talpina 500 mililitrų, tuo tarpu vyro skrandis – apie 700 mililitrų maisto.“
Pasak dr. E. Gavelienės, vaikai gali suvalgyti dar mažiau, tačiau nemažos dalies patiekalų, kurie yra ant Kūčių stalo, jie net neskanauja: „Vaikai mėgsta matyti ir pažinti maistą: jeigu tai jiems yra nauja, retas kuris vaikas susidomės. Tad skaičiuojant kiek valgytojų skanaus pilną porciją šventinio patiekalo, vaikų tikrai nereikėtų įtraukti, nebent jiems specialiai būtų ruošiamas atskiras patiekalas.“
Gydytoja akcentuoja, jog sveikatai palankias ir taupias šventes galime pasiplanuoti net keliais būdais. Visų pirma – skaičiuoti maisto porcijas ir nepersistengti su kiekvieno patiekalo kiekiu. Kai patiekalų ant stalo yra daug, svarbu kiekvieno iš jų paragauti po truputį, o ne po pilną porciją: „Norėčiau patarti šeimininkėms arba tiems, kas organizuoja šventinį vakarą, nebijoti, nes didžioji baimė yra ta, kad pritrūks maisto, tačiau praktika rodo, kad ir mažą kiekį visai nemaža kompanija gali pasidalinti. Šventė ir yra tuo smagi, kad jos metu galime išbandyti kažką naujo ir paskanauti tradicinių patiekalų, prisimenant savo ištakas.“
Kaip panaudoti maisto likučius
Po didžiųjų metų švenčių, nors ir susiplanavus patiekalų porcijas, įprastai visada lieka maisto likučių. Dr. E. Gavelienė rekomenduoja jų neišmesti, bet protingai panaudoti virtuvėje: „Jeigu taip nutiko, kad po švenčių liko maisto, nereikia stengtis jo įveikti kitą dieną. Dalį likusio maisto galima įdėti svečiams į namus. Kitas variantas – pagalvoti, kur tą maistą galėtume panaudoti vėliau. Yra tokių patiekalų, kuriuos galima porai dienų įdėti į šaldytuvą ir vėliau iš jų pasidaryti sveikatai palankų sumuštinį ar salotas. Kai kuriuos patiekalus galima užšaldyti ir pasimėgauti jais vėliau, nostalgiškai prisimenant praėjusias šventes.“
Pasak gydytojos, sėkmingų švenčių garantas yra išankstinis patiekalų planavimas: „Išankstinis šventinio stalo planavimas mano šeimoje įprastas nuo pat mažumės. Ir šiais laikais pravartu iš anksto pasirūpinti džiovintais, šaldytais ar konservuotais produktais. Juk tikrai daugelio šaldiklyje galima surasti šaldytų grybų, spanguolių ir kito įvairiausio gėrio, o pasižiūrėjus sandėliukuose – sukauptų konservuotų produktų. Visi šie ingredientai ir turėtų būti vienas pagrindinių šio sezono stalo puošmenų.“
Sutaupyti padės planavimas
Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, ieškant produktų šventiniam stalui žmonėms sutaupyti taip pat padeda apsipirkinėjimas nuolaidų metu. „Svarbiausia yra tinkamai paskirstyti finansus ir nepirkti visų maisto produktų vienu metu. Pirkėjai gali ieškoti nuolaidų populiariausioms ilgo galiojimo maisto kategorijoms, pavyzdžiui, aliejui, konservams, kavai ar riešutams jau dabar, o prieš pat šventę išlaidas skirti greitai gendančiam maistui“, – siūlo ekspertė.
Taip pat sutaupyti galima naudojantis „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Tik jums skirtus „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat „Rimi“ programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. Naudinga žinoti tai, kad terminale galima ne tik naudotis plastikine fizine „Mano Rimi“ kortele, bet ir skenuoti QR kodą.“
Pranešimą paskelbė: Živilė Karevaitė, Integrity PR