Sveikata

Lietuviško aukso – obuolių sezonas: iššūkių kupini metai ir sveikuoliško deserto receptas

Pirmasis lietuviškų obuolių derlius jau – parduotuvėse. Nors augintojai šiemet prognozuoja kiek mažesnį derlių, lietuviškų obuolių sezonas prasidėjo laiku. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šviežio derliaus obuoliai kasmet pirkėjų labai laukiami ir tik pasirodę parduotuvėse yra gausiai dedami į pirkinių krepšelius. Populiarūs obuoliai tarp pirkėjų išlieka ištisus metus.

 

„Obuoliai yra vieni mėgstamiausių lietuviškų vaisių. Nors parduotuvėse galima rasti obuolių iš įvairiausių šalių, pastebime, kad pirmenybė teikiama Lietuvoje užaugintiems obuoliams. Vietos augintojų vaisius pirkėjai vertina kaip šviežumo ir kokybės ženklą. Būtent dėl šios priežasties, norėdami pasiūlyti pirkėjams platų lietuviškų obuolių asortimentą, glaudžiai bendradarbiaujame su vietos augintojais“, – teigia V. Budrienė.

Prekybos tinkle, atsižvelgiant į pirmųjų lietuviškų obuolių paklausą, siekiama pirkėjams pasiūlyti ir patrauklią kainą, todėl kilogramas fasuotų į maišelius obuolių sezono pradžioje kainuos 0,99 euro.

Iššūkių nestigo

Alytaus rajone esantiems UAB „Luksnėnų sodams“ vadovaujantis ir prekybos tinklui „Iki“ obuolius tiekiantis Vaidas Stanaitis pasakoja, kad šįmet auginant obuolius teko susidurti net su keliais iššūkiais.

„Užsitęsęs vėlyvas pavasaris buvo gana šaltas, todėl labai vangiai skraidė bitės, prasčiau apdulkino žiedus – tai turėjo didelės įtakos ir derliui. Jis šiemet numatomas šiek tiek kuklesnis. Be abejo, dar vienas iššūkis, su kuriuo teko susidurti, – nepalankios oro sąlygos. Tai vienas svarbiausių veiksnių žemės ūkyje, auginant bet kokią kultūrą. Kadangi turėjome labai permainingus orus – vieną dieną daug saulės, kitą dieną daug lietaus, atsirado palankios sąlygos plisti ir ligoms, veistis įvairiems kenkėjams“, sako V. Stanaitis.

Jis pasakoja, kad su obelis užklupusiomis ligomis ir kenkėjais susitvarkyti pavyko sėkmingai ir didelių nuostolių padaryti jie nespėjo. Paprastai ūkyje yra užauginama apie 1400 tonų obuolių. Tačiau, pasak V. Stanaičio, šiemet rekordų sumušti nepavyks, per sezoną jis tikisi užauginti apie 70 proc. įprasto derliaus. 

Senos ūkio tradicijos

Prieš kelias dienas įmonės vadovas jau nuskynė pirmus, ankstyviausius – alyvinius obuolius. Paskutinius šiųmečius obuolius jis planuoja skinti spalio antroje pusėje, o jeigu bus palankios oro sąlygos ir lapkričio pirmosiomis dienomis.

UAB „Luksnėnų sodų“ direktorius pasakoja, kad sodininkyste nuo seno vertėsi jo močiutė. Kaip auginami obuoliai, jis stebėjo nuo vaikystės. Tiesa, įmonei vadovauti pradėjo prieš maždaug šešerius metus. Vyro vadovaujamoje įmonėje auga net apie 80 skirtingų obuolių veislių. O net 65 hektaruose yra auginami ekologiški obuoliai.

„Mūsų įmonė dalyvauja nacionalinės kokybės produkcijos programoje, o tai reiškia, kad ribojamas azotinių trąšų kiekis, taip tausojama aplinka. Lietuvoje yra griežtai reglamentuotas augalų apsaugos produktų, skirtų sodams, sąrašas, atliekame daug mažiau purškimų lyginant su kitomis valstybėmis, tačiau mūsų obuoliai kokybe nenusileidžia“, – teigia V. Stanaitis.

Laikymo sąlygos – itin svarbu

Nuskinti obuoliai, anot V. Stanaičio keliauja į šaldytuvus, kuriuose gali išsilaikyti nuo derliaus iki derliaus.

„Įmonėje turime šaldytuvus,  kuriuose galime sutalpinti maždaug 1200 tonų obuolių. Obuolius laikome pramoniniuose vaisių šaldytuvuose, taip pat turime ir kelis modernius šaldytuvus, kuriuose yra kontroliuojama atmosfera: ne tik palaikoma 1–2 laipsnių temperatūra, bet ir mažinamas deguonies kiekis. Jeigu normaliai ore yra 21 proc. deguonies, šiame šaldytuve jo lieka vos 1–2 proc. Obuoliai, kaip ir dauguma augalų, yra gyvas, kvėpuojantis organizmas, o laikant juos tokiomis sąlygomis sulėtėja jų gyvybiniai procesai ir tokiu būdu išsaugomos gerosios medžiagos, o obuoliai išlieka švieži“, – sako V. Stanaitis.

Jo nuomone, obuoliai Lietuvoje tokie populiarūs, nes tai tikrai tradicinis mūsų sodų vaisius. „Tikriausiai dauguma iš mūsų turėjo kaimą arba sodą, kuriame jau nuo senų laikų augdavo obelys. Vaikystėje visi mėgdavo nusiskinti obuolį nuo obels ir jo paragauti. Obuoliai – lietuviškos kultūros dalis. Juolab kad iš jų spaudžiame ir sultis, kepame pyragus, verdame obuolienes ir gaminame ypatingą lietuvišką desertą, kurio pasaulyje greičiausiai nelabai rastume – obuolių sūrį“, – teigia įmonės vadovas.

Be to, obuolys dar ir labai naudingas vaisius, nes turi daug vitaminų ir mineralinių medžiagų, o jomis praturtinti savo racioną tikrai reikėtų kiekvienam.

„Kad pajustumėte naudą, obuolių nebūtina valgyti dideliais kiekiais – užtenka suvalgyti vieną ar du obuolius per dieną“, – sako jis ir dalijasi abejingų nepaliksiančiu sveikuolišku obuolių ir varškės receptu.

Kepti obuoliai su varškės kremu

 

Jums reikės:

 

Kelių obuolių

Varškės

Kelių šaukštelių medaus

Citrinos

Žiupsnelio vanilinio cukraus

Žiupsnelio cinamono

Žiupsnelio smulkintų migdolų

Pagaminimas:

Pirmiausiai nuplaukite obuolius, nupjaukite viršūnėles prie kotelio ir išskobkite dalį minkštimo su sėklomis. Iš likusių sudėtinių dalių pasiruoškite įdarą: į dubenėlį sudėkite varškę, medų, įtarkuokite citrinos žievelę ir pabarstę vaniliniu cukrumi bei cinamono milteliais gerai ištrinkite iki vientisos masės. Išskobtus obuolius pripildykite ką tik paruošto varškės kremo ir prieš dėdami kepti jų šonus subadykite šakute, kad orkaitėje obuoliai nesusprogtų. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 minutes, kol suminkštės, o varškės kremas švelniai apskrus. Dar karštus obuolius apliekite skystu medumi ir patiekite su saujele smulkintų migdolų. Skanaus!

Pranešimą paskelbė: Auksė Baurienė, UAB „Publicum“
Lietuviško aukso – obuolių sezonas: iššūkių kupini metai ir sveikuoliško deserto receptas