Sveikata

Maistas ir miegas – kaip tai susiję?

Daugelis žino, kad norint gerai išsimiegoti, prieš miegą nereikėtų persivalgyti, gerti kavos ar valgyti saldžiai. Tačiau, ar žinojote, jog egzistuoja tokie maisto produktai, kurie nekenkia, o atvirkščiai – padeda geriau išsimiegoti? Kovo 17-osios, Tarptautinės miego dienos, proga  parengėme sąrašą maisto produktų, kurie gali pagerinti miego kokybę. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad atėjus pavasariui pirkėjai didesnį dėmesį skiria sveikesniems maisto pasirinkimams, renkasi daugiau vaisių bei daržovių, kurios svarbios ir kokybiškam miegui.

„Pavasaris – laikas, kuomet didesnis dėmesys yra skiriamas sveikai mitybai. Pastebime, kad šiuo metu išauga vaisių ir daržovių paklausa. Savo ruožtu esame paruošę gausų šios kategorijos prekių asortimentą, neseniai praplėtėme ir jau paruoštų kulinarijos gaminių linija, kurią papildė kelių rūšių salotos, įvairūs sveikesni pasirinkimai. Vis kitoms šių kategorijų prekėms dažnai taikome specialias nuolaidas. Taip pat sumažinome reguliarias privačių prekių ženklų pieno produktų, kurie yra neatsiejama kasdienio pirkinių krepšelio dalis, kainas“, – sako V. Budrienė. 

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, teigia, jog įvairiausių atliktų tyrimų rezultatai rodo, kad miego kokybė tampa vis didesne modernios visuomenės problema.

„Stresas, laiko trūkumas, vakare prie ekranų praleidžiamas laikas vis dažniau apkarpo būtinas miego valandas bei prastina jo kokybę. Dėl to ne tik visą dieną jaučiamės mieguisti, bet gali išsivystyti ir eilė lėtinių negalavimų. Prie prastos miego kokybės prisideda ir blogi mitybos įgūdžiai – persivalgymas ar sunkaus maisto, tokio kaip grybai, valgymas vakare. Kofeino ir cukraus turintis maistas bei gėrimai taip pat nepadeda, jie sužadina organizmą ir tampa sunkiau užmigti“, –  sako V. Juodkazienė.

Visgi, egzistuoja maisto produktų, kurie savyje turi natūralių elementų, padedančių ne tik lengviau užmigti, bet ir geriau išsimiegoti.

„Mūsų miego kokybei labai svarbu, kad organizmas galėtų pasigaminti melatonino, dar vadinamo miego hormonu. Tai kankorėžinėje liaukoje gaminamas hormonas, lėtinantis medžiagų apykaitą. Žmogaus organizmas jį išsiskiria tamsiuoju paros metu, o vienas labiausiai jo gamybą stabdančių veiksnių – mėlynoji šviesa, kuri sklinda iš telefonų ir televizorių ekranų“, –  pasakoja „Iki“ atstovė.

Pasak V. Juodkazienės, vienas nedaugelio natūralių melatonino šaltinių – vyšnios, kurių sauja ar šių uogų stiklinė sulčių prieš miegą tikrai pagerins jo kokybę. Taip pat melatonino rasime piene, kurio stiklinė prieš miegą naudinga ir dėl kitų jame esančių naudingų medžiagų. 

Šiek tiek melatonino taip pat yra raudonosiose vynuogėse, riešutuose, kiaušiniuose bei žuvyje. Tiesa, kiaušiniai ir riešutai – sunkiai virškinami produktai, tad prieš miegą reiktų jų nepadauginti.

Taip pat melatonino gamybą skatina vitaminas B6, kurio gausu bananuose, avinžirniuose, dribsniuose su džiovintais vaisiais. Geram miegui gali padėti ir kai kurie prieskoniai – šalavijas ir bazilikas ramina, tad gali padėti geriau užmigti. O štai raudonosios paprikos ir juodieji pipirai organizmą kaip tik sužadina, tad jų vakare reikėtų vengti. 

„Miego kokybei svarbu ne tik tam tikros konkrečios medžiagos, bet ir bendrai gera savijauta, kuriai svarbi pilnavertė mityba, todėl į racioną labai svarbu įtraukti kuo daugiau įvairiausių daržovių bei vaisių, kurių jau dabar gausu parduotuvių lentynose.  Reikėtų nepamiršti ir baltymų bei angliavandenių. Pilnavertė mityba  padeda stiprinti imunitetą, gerina savijautą, suteikia reikalingų vitaminų bei medžiagų, o tai labai svarbu ir miegui“, – pabrėžia V. Juodkazienė.  

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”