Net ištikimi tokių vaisių kaip obuoliai, bananai ar mandarinai gerbėjai kartas nuo karto susimąsto praplėsti savo vaisių asortimentą. Dažnai parduotuvių lentynose noriai siekiame kriaušių, prisirpusio meliono ar ananaso. Tuo metu iš mažų raudonų grūdelių su sėklomis sudaryto vaisiaus – granato – dažnas iš mūsų privengiame. Pripažinkime, norą malšina įsitikinimas, kad išlukštenti granatų sėklas neapsitaškius esą yra sunkiai įgyvendinama misija. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė siūlo šio vaisiaus taip greitai nenurašyti.
Granatas – kaip ir su kuo?
V. Juodkazienė sako, kad neverta išsigąsti granato lukštenimo, juolab, kad šiandien internete galima rasti ne vieną patarimą, kaip tai padaryti efektyviai ir, svarbiausia, išsaugoti švarias sienas. Pasak jos, granatai puikiai tinka pagardinti įvairius patiekalus – tiek mėsos, tiek daržovių.
Pasak maisto ekspertės, juo ypač tinka gardinti įvairias salotas ir daržovių patiekalus. Granatas yra tas vaisius, kurio ypatingos skonio savybės gaminiuose su daržovėmis neužgožiamos, priešingai – tik labiau išryškėja.
„Nors ir žinome, kad vaisiai ir daržovės turi sudaryti didžiąją mūsų kasdienio raciono dalį, daugeliui mūsų yra sunku suvalgyti Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamą vaisių ir daržovių kiekį. Paprastas sprendimas galėtų būti – maišykite kuo daugiau daržovių tarpusavyje, pagardinkite tokiais pagardais kaip granatų sėklos. Taip savo racioną tikrai praturtinsite daržovėmis ir vaisiais“, – sako V. Juodkazienė.
V. Juodkazienė teigia, kad svarbus ir patogumo aspektas – vieno granato sėklos galitepanaudoti keliuose patiekaluose, galiausiai – įsidėję į maisto dėžutę jas valgyti vienas kaip sveiką dienos užkandį. Tad ji siūlo nepagailėti 15 minučių lukštenant granato sėklas – vėliau visą savaitę galėsite mėgautis jo teikiama nauda ir skoniu.
Jei trūksta kulinarinių idėjų, kaip suderinti granatus su daržovėmis, V. Juodkazienė siūlo nesudėtingus salotų receptus, kuriuos gamindami užtruksite ne ilgiau kaip 10 minučių.
Salotos su mocarelos sūriu ir granatų sėklomis
Jums reikės:
- 0,5 vnt. aisbergo salotos
- 250 g mocarelos sūrio
- 150 g Vyšninių pomidorų
- Raudono svogūno
- Granatų sėklų
- Alyvuogių aliejaus
- Balzamiko acto
Paruošimas
Supjaustytus aisbergo salotos lapus sudėkite į dubenėlį. Ant jų uždėkite perpus supjaustytus pomidorus, susmulkintą svogūną, supjaustytus mocarelos gabaliukus. Įpilkite alyvuogių aliejų ir balzamiko actą, o ant viršaus gausiai pabarstykite granatų sėklomis.
Daržovių salotos su apelsinais ir granatų sėklomis
Jums reikės:
- 1 vnt. avokado
- 400 g brokolių
- 1 vnt. apelsino
- 1 vnt. citrinos
- Granatų sėklų
- Alyvuogių aliejaus
Paruošimas
Žiedynais išskirstytą brokolį verdančiame vandenyje palaikykite 2-3 min. Jiems suminkštėjus nukoškite ir perliekite šaltu vandeniu. Tuo metu avokadą, nuluptą apelsiną supjaustykite gabalėliais. Inde tarpusavyje sumaišykite brokolį, apelsiną, avokadą ir granatų sėklas. Ant viršaus užpilkite alyvuogių aliejų ir išspauskite citrinos sultis.
Pranešimą paskelbė: Justina Polikaitytė, UAB „Publicum”