Sveikata

Palangių daržininkystė prasideda nuo namuose žaliuojančių svogūnų laiškų

Artėjant kalendoriniam pavasariui pastebimas žmonių susidomėjimas palangių daržininkyste: įvairiausių prieskoninių žolelių bei svogūnų laiškų auginimu namuose. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad per karantiną ši tendencija tik sustiprėjo: prekyba įvairiausiomis sėklomis bei svogūnų sodinukais jau prasidėjo ir pastaruoju metu jie vis dažniau atsiduria pirkėjų krepšeliuose.

„Įvairiausiomis sėklomis šiemet pradėjome prekiauti dar sausio 18-ąją, o svogūnų sodinukais – pirmąją vasario savaitę. Pastarieji artėjant pavasariui sulaukia vis didesnio dėmesio. Pardavimų duomenimis, pirkėjai svogūnų sodinukus daugiausiai perka būtent vasario ir kovo mėnesiais. Tuo tarpu sėklų pirkimo pikas prasideda kiek vėliau, balandį. Per sezoną jų parduodama net apie 0,8 milijono“, – pasakoja V. Budrienė. 

Prekybos tinklo komunikacijos vadovė pastebi, kad artėjant pavasariui auga sveikų produktų poreikis. Pirkėjai ima ieškoti būdų, kaip į organizmą susigrąžinti tas medžiagas, kurias galbūt prarado šaltojo sezono metu. Ši tendencija, anot jos, yra susijusi su pasikeitusiais mitybos įpročiais, sveikesnių produktų paieška, o šviežiai užauginti svogūnų laiškai – tikras vitaminų šaltinis.

Auginami namų sąlygomis

Jai antrina ir Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė. Ji sako, kad svogūnai ir jų laiškai ne tik į namus atneša žalumos ir gyvybės, bet ir turėtų būti įtraukiami į kasdienį racioną. Ši daržovė pasižymi gydomosiomis savybėmis, vitaminais bei gausiomis mineralinėmis medžiagomis. Svogūnų laiškuose yra karotino, vitamino C, kalio, natrio, kalcio, magnio, geležies, fosforo. Norintieji šviežiai užaugintais svogūnų laiškais mėgautis jau netrukus, gali vazonėliuose pasisodinti sodinukų. „Būtų sunku išvardinti visus svogūnų ir jų laiškų teikiamus privalumus, nes jų – daugybė. Be to, ruošiant maistą juos galima naudoti praktiškai visur: svogūnų laiškais galima pagardinti ne tik salotas, bet ir sriubas, omletus, mėsos patiekalus. Įdomu dar ir tai, kad šis lietuvių virtuvėje pamėgtas ingredientas plačiai vartojamas ir Azijos šalyse“, – pabrėžia V. Juodkazienė.

Anot jos, svogūnų sodinukai, kaip ir kitos daržovės ar prieskoninės žolelės, geriausiai auga specialiai tam skirtoje, mineralinėmis medžiagomis praturtintoje žemėje. Geriausia svogūnų sodinukus sodinti 2–3 cm gylyje: sodinant 2/3 galvučių turi būti po žeme, trečdalis – virš žemės. Tik pasodinus, geriausia juos laikyti šiltoje ir tamsioje vietoje, o daigams prasikalus – perkelti ant palangės, kur svogūnai gaus daugiau šviesos. Dar vienas itin svarbus faktorius, užtikrinsiantis gausų svogūnų laiškų derlių, anot V. Juodkazienės, drėgmės palaikymas. Pasodintus svogūnų sodinukus būtina nuolat negausiai palaistyti, geriausiai tam naudoti vandens purškiklį, kad jų per daug neperlietumėte. Ekspertė sako, kad laikantis šių taisyklių namuose šviežius svogūnų laiškus valgysite jau po kelių savaičių.

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”