Apkepai su grybais, daržovėmis bei mėsa – ne tik gardi, bet ir įspūdingai atrodanti stalo puošmena. Rečiau nei svogūnai vartojami jų giminaičiai porai idealiai tinka nesaldiems kepiniams. Tad jei savaitgalį laukiate svečių, išsikepkite tokį apkepą – jis pigus, lengvai paruošiamas, be to, tai ir proga pasidžiaugti pirmu voveraičių derliumi. Nors sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad daugiau antioksidantų turi žali porai, net ir termiškai apdorotuose išlieka mineralinių medžiagų bei skaidulų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip juos laikyti ir kokiuose patiekaluose panaudoti.
Poruose esančios medžiagos – tarsi skydas nuo uždegimų
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, porai labiausiai vertinami dėl antioksidantų: „Poruose randama itin daug polifenolių ir skirtingų sieros junginių, kurie mūsų organizme funkcionuoja kaip gynybinis barjeras bei apsaugo nuo įvairių uždegimų.
Tiesa, antioksidantai skyla, kai produktai yra termiškai apdorojami, todėl norit kuo daugiau jų gauti, porus naudingiausia vartoti žalius. Tiesa, ir termiškai apdorotuose poruose išlieka skaidulų bei mineralinių medžiagų.“
Poruose taip pat gausu tokių mineralų kaip manganas, varis, geležis, yra vitaminų A, C ir K1, kuris svarbus kraujo krešumo reguliavimui. „Porai yra ir B grupės vitaminų šaltinis, pavyzdžiui, juose gausu folatų“, – teigiamas porų maistines savybes vardina gydytoja.
Savo skoniu porai panašiausi į svogūnus, tik švelnesni, ne tokie aitrūs. Porai, česnakai ir svogūnai priklauso tai pačiai – lelijinių augalų – šeimai. Dr. E. Gavelienės teigimu, tarp šių daržovių maistinių savybių yra šiek tiek skirtumų. „Lyginant su svogūnais, poruose yra šiek tiek mažiau skaidulų, o su česnakais porus sieja veiklioji, antibakterinį poveikį turinti medžiaga, alicinas. Dėl naudos žmogaus sveikatai visos šios daržovės yra rekomenduojamos įtraukti į kasdienės mitybos racioną“, – pabrėžia dietologė, ragindama ragauti tiek porais, tiek svogūnais ar česnakais gardintų patiekalų.
Porai – vieni iš universaliausių daržovių
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad nors dažniau vartojama baltoji poro dalis, žalioji, nors ir kietesnė, taip pat tinka troškinimui ar patiekalų papuošimui: „Daugelis porus naudoja šviežioms salotoms paskaninti, nes jie turi kiek švelnesnį skonį nei svogūnai. Be to, labai populiaru apkepinti porus ir naudoti juos įvairiems užpilams, padažams. Porai puikiai papildys ir daržovių troškinius, sriubas, pyragus ar omletus.“
Šią daržovę, pasak ekspertės, geriausia laikyti šaldytuve, specialiai joms skirtame stalčiuje. „Taip pat galima atpjauti norimą poro dalį, tarkime, vidurinę, o likusias sunaudoti vėliau, kai prireiks. Daugelis, nusipirkę porus, iškart juos supjausto ir apdoroja arba laiko dalimis šaldytuve bei šaldiklyje, tačiau tai priklauso nuo maisto gamybos įpročių. Ilgiau juos laikant namuose, žalioji dalis gali truputį apvysti, bet nepaisant to, poras vis tiek bus tinkamas maisto gaminimui, jo tikrai nereikia išmesti“, – pataria komercijos operacijų vadovė.
Ji taip pat primena, kad norintys sutaupyti prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse visoje Lietuvoje gali rasti daugiau kaip 600 prekių, kurių įprastos kainos yra bene žemiausios rinkoje, tad ir daržovių skyriuje galima rasti pigesnių jų variantų.
Kulinarijos technologai siūlo išsikepti daržovių apkepą su grybais: kaskart galite keisti daržoves ir grybus vis kitais ir pasimėgauti įvairesniais skoniais.
Apkepas su porais ir voveraitėmis*
RECEPTAS
Tešlai reikės:
280 g miltų – kvietiniai miltai „Rimi“ 405D, 1,29 € / 1 kg;
140 g sviesto – sviestas „Rimi smart“ 82 % rieb; 1,35 € / 180g.
Įdarui reikės:
4 porų – porai 2,85 € / 1kg;
280 ml grietinėlės – pasterizuota grietinėlė „Rimi“, 30 proc. rieb; 1,29 € / 200 ml;
140 g fermentinio sūrio – tarkuotas sūris „Rimi Gouda“ , 48% rieb; 1,99 € / 150g;
25 g sviesto;
250 g voveraičių ar kitų grybų;
2 kiaušinių.
Kaip gaminti:
- Miltus ir sviestą suberkite į dubenį ir pirštų galiukais trinkite, kol susiformuos Tada įpilkite 8 valgomuosius šaukštus šalto vandens, paminkykite, kol visi komponentai susijungs. Suformuokite rutulį.
- Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite tešlą, kad ji būtų maždaug 5 cm didesnė už 25 cm skersmens kepimo formą. Įklokite ją taip, kad tešla padengtų ir indo šonus. Tada apie 20 minučių pašaldykite tešlą šaldiklyje.
- Įkaitinkite orkaitę iki 190 C.
- Kol tešla šaldoma, keptuvėje įkaitinkite sviestą ir pakepinkite porus, retkarčiais pamaišydami, kol jie suminkštės. Tada padidinkite kaitrą ir sudėkite grybus. Kepkite dar 5 minutes ir išjunkite kaitrą.
- Šiek tiek subadykite pyrago pagrindą šakute, ant tešlos tieskite folijos ar kepimo popieriaus, išklokite pyrago formą, ant jo paberkite džiovintų pupelių. Kepkite 20 minučių, tada nuimkite popierių, pupeles ir kepkite dar 5-10 minučių, kol viršus paruduos.
- Dubenyje paplakite kiaušinius ir palaipsniui supilkite grietinėlę. Įmaišykite porus, grybus ir pusę sūrio. Pagardinkite prieskoniais ir supilkite įdarą į pyrago formą. Apibarstykite likusiu sūriu, tada kepkite 20-25 minutes, kol apskrus ir įgaus auksinę spalvą. Palikite atvėsti.
Skanaus!
*Šios produktų kainos užfiksuotos rugpjūčio 4 d. e. parduotuvėje „Rimi.lt“.
Pranešimą paskelbė: Živilė Karevaitė, Integrity PR, UAB