Niekam ne paslaptis, kad sveikas maistas yra gėris ir gali pakeisti dietas, kurių prireikia po aktyvaus maitinimosi greito maisto užkandinėse.
Kur kas sunkiau suprasti, kas yra sveika mityba, kaip nustatyti, koks kalorijų skaičius yra viename ar kitame produkte ir kaip juos rinktis. Pateikiame kelis paprastus patarimus, kaip sulieknėti be dietologo, o jei reikia tai ir kaip numesti svorio.
- Valgyti reguliariai. Paprastai tai trys pagrindiniai valgiai ir 2–3 užkandos. Atminkite, kad užkandos turi būti gana sočios, kad daugiau, tarp pagrindinių valgių, nekiltų noro dar ką nors įmesti į skrandį.
Pagrindinė taisyklė – pertraukos tarp valgių turi būti ne didesnės, kaip 3-4 valandos. Tai leis nepraalkti. Vien tik valios pastangomis, jei nuolat norisi maisto, o aplink supa skanūs saldumynai ir bandelės, ilgai laikytis sveikos mitybos nepavyks. Tik reguliarus maistas padės be papildomų preparatų kontroliuoti maisto, ir tuo pačiu suvartojamų kalorijų, kiekį.
- Kitas žingsnis – gerti daug vandens. Ne arbatos, kavos, gazuotų gėrimų, bet paprasto tyro vandens. Pastarasis gėrimas pats tinkamiausias medžiagų apykaitai. Tačiau nereikia šokti aukščiau bambos ir iš karto mėginti per dieną gerti po tris ar daugiau litrų vandens.
Tikslas išgeriamo vandens kiekį didinti pamažu, pridedant po vieną ar dvi stiklines per dieną. Gerti galima mineralinį, šiltą, šaltą vandenį. Patartina nedideliais kiekiais, po vieną ar dvi stiklines vienu kartu.
- Vengti greito maisto, pusfabrikačių, šaldyto ar rafinuoto maisto. Atminkite, kad jei valgis paruoštas ne šiandien, jo energetinė ir maistinė vertė mažesnė. Bendra taisyklė – kuo ilgesnis galiojimo laikas, tuo vertingų medžiagų mažiau, tačiau daugiau įvairių konservantų (tarp jų ir cukraus bei druskos) ir riebalų bei transriebalų.
- Rinkitės sezoninius maisto produktus. Taip švieži vaisiai ir daržovės kasdien bus ant jūsų stalo.
- Atidžiai rinkitės maistą. Skaitykite etiketes, studijuokite meniu. Jei ko nežinote, klauskite padavėjo. Kavinės ir restoranai sugeba sugadinti net iš pirmo žvilgsnio puikius patiekalus. Pavyzdžiui, šviežių daržovių salotas paskandina majonezo padaže. Kad taip nenutiktų, nesivaržykite klausinėti. Juk valgiai, kuriuos jums atneš, taps jūsų kūno dalimi.
6.Venkite persivalgymo. Jei nuolat valgote kiek lenda ir dar truputį, jokia dieta jums nepadės.
Valgykite lėtai, ne trumpiau, kaip 15–20 minučių. Lėkštėje palikite šiek tiek maisto. Kramtykite su pasimėgavimu, džiaugdamiesi kiekvienu kąsneliu. Jei patiekalas skanus, stenkitės jį kramtyti ilgiau.
- Būtinai sudarykite maisto planą. Tai galite padaryti tiek savarankiškai, tiek padedami dietologo. Jums reikia žinoti, kiek per dieną ir kokių produktų suvalgyti, kad būtumėte žvalus, lieknas ir nealkanas. Tada nereikės jokių ypatingai griežtų dietų.
Daugiau informacijos tinklalapyje Los.lt