Ar esate girdėję apie šokoladines paprikas? Jeigu ne – dabar puikus metas jų paragauti. Šios rūšies paprikos ne tik pasižymi išskirtine raudonai ruda spalva, bet ir turi subtilų skonį. Tiesa, šokolado jis neprimena, tačiau yra kur kas saldesnis nei tradicinių, visiems puikiai pažįstamų paprikų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad vaisių ir daržovių asortimentas – nuolat plečiamas, o parduotuvėse šiuo metu rasti galima ne tik tradicinių, bet ir šokoladinių paprikų.
„Artėjančios žiemos šventės – kasmet skatina pirkėjus daugiau eksperimentuoti. Pastebime, kad į šventinį pirkėjų krepšelį dažnai papuola ne tik tradicinės, bet ir egzotiškesnės daržovės ir vaisiai, todėl visai neseniai pristatėme specialią egzotinių vaisių ir daržovių liniją „Paradiso“, kurią sudaro daugiau nei 10 skirtingų rūšių gėrybių – tarp jų ir išskirtinės rūšies šokoladinės paprikos, pasižyminčios ypatingomis skonio savybėmis ir neįprasta išvaizda“, – teigia V. Budrienė.
Prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė sako, kad šokoladinės paprikos – išskirtinė, neįprastos spalvos, Palermo pipirų veislė, sparčiai populiarėjanti pasaulyje dėl savo traškios tekstūros ir švelniai saldaus skonio. Be gražios spalvos, paprikos džiugina dar ir maloniu aromatu, kuris puikiai atsiskleidžia jas pjaustant.
„Šokoladinių paprikų skonis priklauso nuo jų veislės: dažniausiai jos pažymi salstelėjusiu, netgi šiek tiek dūminiu skoniu. Šis neįprastas paprikų skonis gali būti siejamas su nuolatiniu jų atmainų kryžminimusi ir ilgiau trunkančiu auginimu. Šokoladinių paprikų skonius galime suskirstyti į dvi grupes: saldžiąsias paprikas ir aštriuosius šokoladinius pipirus“, – pasakoja „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja.
Ką iš jų pasigaminti?
Dažniausiai šios rūšies paprikos naudojamos salotoms pagardinti, tačiau ypatingo skonio jos įgauna ir keptos. Iš jų taip verta gaminti įvairiausius padažus, salsas. Jei ieškote greito užkandžio, sveikų pusryčių, lengvų pietų ar kokio nesudėtingai paruošiamo patiekalo svečiams, šios plačiai pritaikomos daržovės – taip pat geras pasirinkimas. Šokoladinės paprikos itin tinka įvairiems patiekalams su įdarais, labai tinkamos uždėti ant brusketos, taip pat iš jų pagaminsite gardų itališką „Frittata“ omletą. Šios paprikos puikiai dera prie tuno, kartu su alyvuogėmis bei makaronais. Šokoladinės paprikos – labai gardus garnyras, net jei jos paprastai pakeptos su česnakais ir raudonėliais.
J. Sabaitienė dalijasi ir dar keliais ypatingais jų panaudojimo būdais.
Keptos šokoladinių paprikų salotos. Dar vienas įdomus šios daržovės panaudojimo būdas – šiltų salotų gaminimas. Šios salotos – puikus pasirinkimas norint daržovėmis gardžiuotis žiemą, tačiau kartu pasimėgauti maistingais, šildančiais patiekalais. Be to, tai puikus garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų. Tokioms salotoms reikės: šokoladinių paprikų, kelių česnako skiltelių, alyvuogių aliejaus, šlakelio acto, šiek tiek druskos, saujos bazilikų lapelių.
Paruošimas: įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Nuplaukite paprikas, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir sudėkite jas į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi. Pašaukite paprikas į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 40 minučių retkarčiais apversdami. Paprikos bus iškepusios, kai apskrus iš visų pusių, o odelė bus kiek pajuodusi. Keptas paprikas sudėkite į garų puodą, uždenkite ir patroškinkite. Tuomet jas nulupkite, pagardinkite druska, apliekite alyvuogių aliejumi bei actu, taip pat apibarstykite bazilikų lapeliais ir smulkintais česnakais.
Įdarytos šokoladinės paprikos. Įdarytos paprikos – nesenstanti klasika, tačiau norint šiam patiekalui suteikti naujų spalvų, įprastas paprikas verta pakeisti šokoladinėmis. Įdarytoms paprikoms reikės: šokoladinių paprikų, vištienos krūtinėlės, alyvuogių aliejaus, žiupsnio druskos, žiupsnio maltų pipirų, šiek tiek varškės, kelių kiaušinių, puodelių mėgstamo sūrio, smulkintų petražolių, saujos bazilikų lapelių.
Paruošimas: Vištieną supjaustykite kubeliais, įberkite žiupsnį druskos bei pipirų ir išmaišykite. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite vištienos kubelius ir vis pamaišydami kepkite 7–8 minutes. Išėmę iš keptuvės, perkelkite vištieną į lėkštę. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Paprikų viršūnėles nupjaukite, iš abiejų dalių pašalinkite sėklas, kotelį.
Didžiąsias paprikų dalis sudėkite į karščiui atsparų dubenį, o mažąsias supjaustykite kubeliais ir suberkite į dubenį. Į indą su paprikų kubeliais sudėkite varškę, įmuškite kiaušinius, suberkite tarkuotus sūrius, petražoles, įberkite druskos, keptos vištienos gabalėlius ir viską gerai išmaišykite. Paprikų dubenėlius įdarykite paruošta mase ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 30 minučių 180 °C temperatūroje. Ant iškepusių paprikų užbarstykite baziliko lapelių ir patiekite.
Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”