Dažnai nusipirkę šaldytos žuvies ilgam pamirštame ją šaldiklyje, jos lieka ir po švenčių, tad pats metas prisiminti nebrangius ir sočius patiekalus, kurie patiks net žuvies nemėgstantiems vaikams. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nors visada geriausia žuvį valgyti šviežią, patiekalų iš šaldytos žuvies taip pat gali būti mūsų racione. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad perkant šaldytą žuvį reikėtų apžiūrėti, ar ji sandariai supakuota vakuume, o ant pakuotės nėra ledo kristalų bei skysčio. Taip pat svarbu šaldytus produktus laikyti atsižvelgiant į gamintojų nurodymus, tuomet galėsite saugiai mėgautis žuvies patiekalais.
Žuvis – bent du kartus per savaitę
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė rekomenduoja į savaitės meniu bent du kartus įtraukti žuvį. „Jei kartą per savaitę valgote jūrinę žuvį, antrą kartą pasigaminkite patiekalą iš sugautos upėse, ežeruose ar tvenkiniuose. Taip gausite skirtingų medžiagų, kurios naudingos organizmui: vitaminų A, D ir E, mineralų. Per abu valgymus reikėtų suvartoti apie 300 g žuvies.
„Jūroje ir gėlame vandenyje užaugusios žuvies maistingumas skiriasi. Nors reikšmingų skirtumų dėl mineralinių medžiagų ar baltymų kiekio nėra, tačiau nuo pakankamo Omega-3 polinesočiųjų rūgščių kiekio organizme priklauso, kaip funkcionuoja širdis, kraujagyslės ir imuninė sistema, jos saugo ir nuo uždegiminių procesų. Dėl to geriausia valgyti įvairias žuvis – ir jūrines, ir gėlavandenes – taip gausite maksimalią naudą organizmui, o ir racionas bus įvairus“, – teigia E. Gavelienė.
Atkreipkite dėmesį į žuvies sertifikavimą
„Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad prekybos centruose šaldytos žuvys laikomos šaldikliuose, kurių temperatūra -18 laipsnių šalčio ir žemesnė. „Svarbu išlaikyti teisingą temperatūros režimą ir jokiu būdu namuose pakartotinai neužšaldyti jau atšildyto produkto. Pakuotės etiketėje turėtų būti nurodyta, kur žuvis buvo sugauta, – sako ekspertė. – Rekomenduojama pirkėjams rinktis „MSC“ ir „ASC“ sertifikavimo logotipais pažymėtus žuvies bei jūros gėrybių produktus – šie logotipai padės identifikuoti, kad produktai sužvejoti ar užauginti laikantis atsakingos žvejybos principų. Taip pat, etiketėse nurodoma, kur ir kaip žuvys buvo sugautos ar augintos, užtikrinama, kad šiame procese nebūtų padaryta žala gamtai. „Rimi“ vadovaujasi tvarios žuvininkystės principais – neprekiauja žuvimi ar jūrų gėrybėmis, kurios Baltijos šalių Pasaulio gamtos fondo (WWF) žuvies ir jūrų produktų vadovuose pažymėtos raudonai.“
Bulvės „nurašomos“ be reikalo
Angliavandenių baimė verčia kai kuriuos žmones visiškai atsisakyti dar vieno sutaupyti padedančio ingrediento – bulvių, nors, pasak dr. Editos Gavelienės, tai nėra geras sprendimas: svarbiau kaip jos paruoštos ir kiek jų suvartojama. „Bulves iš tiesų sudaro tik apie 18 proc. angliavandenių, jie yra kompleksiniai, o bulvėse esantis krakmolas puikiai virškinamas ir suteikia reikalingos energijos. Išvirtas ar orkaitėje be riebalų keptas bulves galima valgyti ir per pietus, ir vakare, bet jei tai yra bulvių košė, plokštainis ar cepelinai, gaminami su papildomais ingredientais, tokie patiekalai sulėtina virškinimo procesą, prailgina sotumo jausmą – jie netinkami vakariniam valgymui“, – sako E. Gavelienė, patarianti bulves derinti su mėsa, žuvimi, daržovėmis arba valgyti kaip atskirą patiekalą.
Pasak jos, vertinant bulvių maistinę vertę, jose sveikatai nepalankių medžiagų nėra. Tiesa, jei bulvės sudygsta ar yra netinkamai laikomos, jose gali atsirasti solanino, kuris nepalankiai veikia sveikatą. Taigi, jei nuskutus bulvę matomi pažaliavimai arba bulvė yra pradėjusi dygti – jos valgyti nereikėtų.
Sutaupyti padės planavimas
Pasak specialistės, norintiems sutaupyti taip pat verta pasinaudoti lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas ir kaupimą nuo išleistos sumos. „Tik jums skirtus „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat „Rimi“ programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. Naudinga žinoti tai, kad terminale galima ne tik naudotis plastikine fizine „Mano Rimi“ kortele, bet ir skenuoti QR kodą. Taip pat rekomenduojame išbandyti apsipirkimą elektroninėje parduotuvėje, nes krepšelio suma yra matoma apsiperkant ir leidžia paprasčiau planuoti bei kontroliuoti išlaidas“, – teigia ekspertė.
„Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo pasigaminti žuvies ir bulvių kroketų – jie itin tinkami žiemos sezonu, kai norisi sotesnio maisto. Pangasiją galite keisti jūros lydeka.
RECEPTAS
Patiekalui* reikės:
230 g bulvių – lietuviškos bulvės 45+mm, 0,59 Eur/1 kg;
240 g pangasijų filė – pangasijų filė „Northland, ASC“ 3,79 Eur/400 g;
50 g kvietinių miltų;
1 vnt. kiaušinio;
1 saujos džiūvėsėlių;
druskos ir pipirų pagal skonį;
aliejaus kepimui.
Kaip gaminti:
- Išvirkite bulves. Virtas bulves sumalkite ar sugrūskite. Atvėsinkite.
- Žuvį atitirpinkite, nuvarvinkite ir sumalkite.
- Į sugrūstas bulves sudėkite sumaltą pangasijos filė, kiaušinį, miltus ir prieskonius: druską, pipirus ir kitus patinkančius prieskonius. Masę gerai išmaišykite.
- Gnybkite šiek tiek masės ir rankomis formuokite (apie 50-60 g) kukuliukus, apvoliokite džiūvėsėliuose.
- Giliame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų, dėkite kroketus ir virkite apie 5 min, kol gražiai apkeps. Vartykite, kad abi pusės gražiai pagelstų.
- Išgriebtas karštus kroketus sudėkite ant virtuvinio popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.
Skanaus!
*Šios produktų kainos užfiksuotos gruodžio 1d. e.parduotuvėje „Rimi.lt“.
Pranešimą paskelbė: Živilė Karevaitė, Integrity PR