Mityba yra vienas iš kertinių žmogaus gyvenimo poreikių, lemiantis ne tik fizinės, bet ir psichologinės sveikatos kokybę. Tačiau kartais žmonės susiduria su apetito stoka. Kodėl taip nutinka ir kaip susigrąžinti norą valgyti – atsako vaistininkė. „Apetito netekimas nėra pirminė būklė, o kito organizmo sutrikimo simptomas, kurį gali sukelti ne tik įvairios fizinės, bet ir psichologinės priežastys. Nenorą valgyti gali lemti ir trumpalaikis virškinimo sutrikimas, apsinuodijimas, bakterinė ar virusinė infekcija, tačiau kartais tai gali signalizuoti apie rimtą susirgimą ir gydymo poreikį“, – komentuoja „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Gabrielė Krutulytė. Ji sako, kad svarbiausia – laiku kreiptis į gydytoją, kuris padės surasti sumažėjusio apetito psichologinę ar fizinę priežastį. Keliauti į gydymo įstaigą reikia…
Pilvo aortos aneurizma per metus pasiglemžia tūkstančius gyvybių: ar galima jas išsaugoti?
Plyšus pilvo aortos aneurizmai, tikimybė išgyventi siekia tik 50 procentų. Užkirsti kelią šiai klastingai ligai gali padėti prevencija, tačiau nedaugelis žino, kad laiku pastebėjus aortos išplatėjimą, nelaimės gali būti lengvai išvengta. Dėl šios priežasties kraujagyslių chirurgai Aortos dienos proga kasmet organizuoja nemokamas aortos patikras ir papildomą švietimą ne tik pacientams, bet ir šeimos gydytojams, tačiau to nepakanka. Tikimasi, kad iniciatyva paskatins imtis veiksmų ir pilvo echoskopijos tyrimas bus įtrauktas į nemokamą sveikatos prevencinę programą. Reikalinga didesnė sklaida apie ligos prevenciją Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje (RVUL) dirbantis kraujagyslių chirurgas Artūras Mackevičius teigia, kad Lietuva smarkiai atsilieka, gydant pilvo aortos aneurizma sergančius ligonius. „Lyginant Lietuvos situaciją su Vokietijos duomenimis, kur sergančiųjų populiacija…
Stipriname imunitetą: trys šildančių ir sveikų troškinių receptai, kuriais gardžiuosis net vaikai
Įsibėgėjant rudens sezonui, pats laikas stiprinti šeimos imunitetą ir taip padėti apsisaugoti nuo peršalimo. Prekybos tinklas „Lidl“ dalijasi trimis lengvai ir greitai paruošiamų troškinių receptais, kuriuos su malonumu valgys ir iš mokyklos grįžę mažiausieji šeimos nariai – o tam, kad gaminti būtų smagiau, „Lidl“ kviečia į maisto ruošimą įtraukti ir vaikus. Tinkamai paruoštas troškinys – skanus, sotus ir sveikas pasirinkimas, praskaidrinsiantis net ir šalčiausią vakarą. Be to, įvairūs troškiniai yra puikus patiekalas norint pripratinti vaikus net ir prie jų nemėgstamų daržovių, į vidų įdedant keletą svogūnų, pomidorų, morkų, ar kitų daržovių. Tiesa, nepamirškite, kad vaikai kaip ir suaugusieji pirmiausia valgo akimis, todėl patiekdami maistą įsitikinkite, kad jis yra patrauklus akiai.…
Kuo klementinai skiriasi nuo kitų citrusinių vaisių ir ką iš jų pasigaminti?
Mandarinų ir apelsinų hibridai – klementinai, jau spėjo užkariauti citrusinių vaisių mėgėjų širdis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad šviežias šių vaisių derlius jau pasiekė ir parduotuvių lentynas. Pasak jos, klementinai Lietuvoje itin populiarūs šaltuoju metų laiku – šių vaisių populiarumas ypač išauga vėlyvą rudenį, piką pasiekia per Kalėdas, o slūgti ima tik prieš pat pavasarį. Kilę iš Alžyro „Klementinai – vienas populiariausių citrusinių vaisių visame asortimente. Ypatingai šaltuoju metų laikotarpiu mandarinai bei klementinai rikiuojasi labiausiai perkamų vaisių sąrašo viršuje ir yra lyg pranašai, įspėjantys apie artėjančias didžiąsias metų šventes. Norėdami užtikrinti aukščiausią šių vaisių kokybę glaudžiai bendradarbiaujame ir kruopščiai atsirenkame tiekėjus. Šįkart šviežias, saldžiųjų klementinų derlius…
Išbandykite autentiškus šefo F. Meschino močiutes receptus: paprasta ir labai skanu
Nors Italija buvo suvienyta ir valstybe tapo tik antroje XIX a. pusėje, Apeninų pusiasalio gyventojus jau daugelį metų jungia neblėstanti meilė maistui. Anot bene dešimtmetį Lietuvoje gyvenančio maisto tinklaraštininko Federico Meschino, mylėti ir gerbti maistą jį išmokė močiutė, perdavusi svarbiausias itališko maisto ruošimo paslaptis. Šefas pasakoja, kaip kiekvieną patiekalą paversti ypatingu, kaip atrodė nerūpestinga jo vaikystė Itrio miestelyje ir dalijasi dviem nepamirštamais „pasta al forno“ ir lazanijos receptais. F. Meschino pasakoja, kad jis yra itin laimingas, turėjęs galimybę augti Italijoje, nes jo gimtinės gastronominė kultūra pasižymi turtinga istorija ir nesuskaičiuojama galybe kulinarinių šedevrų. „Maisto svarbą Italijoje neabejotinai jaučia kiekvienas šalies gyventojas – vargu, ar įmanoma rasti italą, kuris nemėgsta skaniai…
Slenkantys plaukai – padažnėjęs nusiskundimas rudenį
Rudenį krinta ne tik lapai, bet ir plaukai. Anot BENU vaistininkės Ingos Norkienės, šiuo metu padaugėjo žmonių, kurie į vaistinę ateina ieškoti priemonių, stabdančių suintensyvėjusį plaukų slinkimą. Kasdienis plaukų slinkimas yra natūralus procesas ir normalu per parą netekti 50–150 plaukų. Tačiau farmacininkė sako, kad suintensyvėjęs sezoninis plaukų slinkimas dažnu atveju irgi yra įprastas reiškinys. „Žiemą ir vasarą daugiau plaukų nustoja augti ir pereina į poilsio fazę, kurios pabaigoje iškrenta. Įprastai plaukas auga 2–6 metus, o poilsio fazėje būna apie 2–3 mėnesius. Manoma, kad vasarą daugiau plaukų lieka ramybės fazėje tam, kad apsaugotų galvos odą nuo ultravioletinių saulės spindulių, o žiemą – nuo šalčio. Rudenį ir kiek mažiau pavasarį, šie ilgiau…
Žinia augintinių šeimininkams – paženklinti gyvūnus būtina, bet paprasta
Gyventojai, įsigydami šunį, katę ar šešką, turėtų įsitikinti, kad jis paženklintas mikroschema. Tie, kurie laiko augintinį seniau, turėtų jį paženklinti ir tai padaryti privalu iki ateinančios gegužės. Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas patvirtino pakeistas Gyvūnų augintinių ženklinimo ir registravimo taisykles, pagal kurias ženklinti ir registruoti augintinius tampa paprasčiau. Katės, šunys ir šeškai, atvesti iki šių metų gegužės ir nepaženklinti mikroschemomis, privalo būti paženklinti iki ateinančių metų gegužės. Šią gegužę ir vėliau atvesti gyvūnai turi būti paženklinti per 4 mėnesius nuo jų atvedimo. Kitam savininkui ar laikytojui gali būti perduoti tik paženklinti ir registruoti gyvūnai. „Į prieglaudas Lietuvoje vis dar patenka per daug gyvūnų, kurie yra neženklinti, neregistruoti ir nėra galimybių…
Kiaušinis – daugiau nei 1000 įvairių baltymų šaltinis
Kiaušiniai turi ne tik atskirą skyrelį kiekviename šaldytuve, bet ir savo dieną kalendoriuje – spalio 8-ąją – Pasaulinę kiaušinių dieną. Pirmą kartą ji paminėta 1996 metais Vienoje, tad šiais metais tai jau 25-asis kiaušinių dienos jubiliejus. Vieniems kiaušiniai – tik per Velykas valgomas produktas, kitiems – kiekvieno ryto atributas. Pasaulinę kiaušinių dieną prisimename gerąsias kiaušinių savybes, ir, pasitelkiant specialistus, griauname didžiausius mitus apie šį natūralų baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinį. Ką reiškia ant kiaušinio esantys skaičiai? Pirmasis iššūkis, su kuriuo susiduriame pirkdami kiaušinius – kaip išsirinkti mums tinkamiausius? Mindaugas Antanaitis, „Groward Group“ paukštynų direktorius paaiškina – tam, kad galėtume sužinoti kiaušinių kilmę ir vištų laikymo sąlygas, teks atidaryti perkamų kiaušinių…
Gydytojo sudaryta atmintinė: pneumokoko ABC
Vyresnio amžiaus žmonės – kiekvieno iš mūsų tėvai ar seneliai – turi riziką užsikrėsti pneumokokine infekcija. Deja, būtent vyresnio amžiaus žmonėms ši infekcija gali būti mirtina. Todėl LSMUL Kauno klinikų gydytojas doc. Gediminas Urbonas padėjo sudaryti trumpą atmintinę, kurią išsisaugoti turėtų kiekvienas 65 m. amžiaus sulaukęs asmuo. Doc. G. Urbonas įsitikinęs, kad pneumokokinei infekcijai turėtų būti skiriama daugiau dėmesio, nes pneumokoko sukelta pneumonija (plaučių uždegimas) yra labai dažna tiesioginė mirties priežastis vyresniame amžiuje. Docentas pabrėžia, kad efektyviausia priemonė apsisaugoti nuo pneumokokinės infekcijos ir jos sukeliamų komplikacijų yra skiepai. Pneumokokinė infekcija – tai plačiai paplitusi bakterinė infekcija, kuri gali sukelti įvairias kvėpavimo takų ligas. Pneumokoko bakteriją galima rasti daugelio žmonių kvėpavimo…
Pasaulinę kiaušinių dieną – vištos nusipelno būti laikomos laisvai
Antrąjį spalio penktadienį daugelyje šalių minima Pasaulinė kiaušinių diena, skirta atkreipti dėmesį į visokeriopą kiaušinių naudą sveikatai, paprastą paruošimą ir puikų jų skonį. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad kiaušiniai – vienas mėgstamiausių pirkėjų produktų. Ir ne veltui – be jų sunkiai įvaizduojama daugelis patiekalų, kulinarijos gaminių ir, žinoma, pusryčių valgių. Vis dėlto minint kiaušinių dieną dėmesį reikėtų atkreipti ne tik į šio produkto naudą organizmui, skonį bei skirtingus šio produkto paruošimo būdus, bet ir tai, kaip laikomos kiaušinius dedančios vištos. Jos gali laisvai vaikščioti ūkiuose, būti laikomos ant kraiko arba net auginamos narvuose. Būtent pastarosios sąlygos yra pačios prasčiausios. Gyvūnų gerovė – svarbu Organizacijos „Tušti narvai“…