Sveikata

Šviežių figų sezonui prasidedant: tiks ir desertams, ir pikantiškiems patiekalams

Parduotuves jau pasiekusios šviežio derliaus figos – vienas populiariausių egzotinių vaisių Lietuvoje. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė pastebi, kad jos yra mėgiamos lietuvių ir puikiai atlaiko lietuviškų sodų dovanojamų gėrybių konkurenciją.

Paplitusios pietų Europoje ir vakarų Azijoje

„Lietuviai ypatingai mėgsta figas. Pardavimų duomenys rodo, kad figos yra tarp populiariausių egzotinių vaisių. Siekiant užtikrinti, kad figos gyventojus pasiektų pačios saldžiausios ir aukščiausios kokybės, vaisius į parduotuves jas atsivežame iš saulėtosios Turkijos. Šių gėrybių sezonas prasideda rugpjūčio mėnesį ir tęsiasi iki pat spalio, o savo pardavimų piką figos pasiekia rugsėjį“, – teigia V. Budrienė.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė teigia, kad figos iš kitų vaisių išsiskiria savo skoninėmis savybėmis. Anot jos, prinokusios figos – paprastai būna prisisotinusios saldaus, medų ir gaivias uogas primenančio nektaro.

Kaip teigia ekspertė, pasaulyje egzistuoja daugiau nei 600 figų veislių: šie vaisiai gali būti ir baltos, žalios, rudos, raudonos ar violetinės spalvos. Jų formų taip pat egzistuoja pačių įvairiausių: nuo apvalios iki ovalios, kiek primenančios kriaušę. J. Sabaitienė pasakoja, kad figmedžiai labiausiai paplitę Viduržemio jūros regionuose ir vakarų Azijoje.

Ir į pyragus, ir prie mėsos patiekalų

Figų panaudojamas kulinarijoje – labai įvairus. Šiais vaisias gardinami įvairiausi pyragai, keksiukai ar tartaletės. Figas mėgstama kepti ir grilio. Taip paruošti vaisiai dažniausiai derinami su ledais ar maskarponės kremu. Kaip teigia ekspertė, figos valgomos šviežios, džiovintos, konservuotos. Iš šviežių figų dažnai yra verdamos uogienės ir džemai, gaminami padažai.

Figos – dažnas salotų palydovas, suteikiantis daržovėms ir lapinėms salotoms saldumo. Šis vaisius puikiai dera ir su įvairiausiais mėsos patiekalais ar sūriais. Pavyzdžiui, troškintos figos yra tipiškas prancūziškas delikatesas, vertinamas gurmanų ir valgomas kartu su žąsų kepenėlių paštetu (foie gras). Figos yra derinamos ir su kiauliena, aviena arba antiena. Jos yra valgomos ir kartu su įvairiausiais sūriais, o ypatingai pelėsiniais ar pagamintais iš ožkos pieno.

Be savo skoninių savybių figos pasižymi ir ypatinga nauda sveikatai. Tiek figos, tiek jų lapai turi galybę naudingų medžiagų. Figų vartojimas pagerina virškinimą, padeda sumažinti širdies ligų riziką ir cukraus kiekį kraujyje. Figose taip pat yra itin mažai kalorijų. 40 gramų figų jų yra vos 30. Figose ypač gausu vario ir vitamino B6. Šių vaisių vartojimas gražina odą, gerina smegenų veiklą, atmintį bei greitina medžiagų apykaitą.

J. Sabaitienė siūlo figų įtraukti į kasdienį savo racioną ir dalijasi keliais paprastai pagaminamais receptais.

Pomidorų, figų ir prosciutto salotos

Jums reikės:

Šlakelio raudonojo vyno acto

Šaukšto medaus

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Ketvirčiais supjaustytų figų

Saujos vyšninių, supjaustytų pomidoriukų

Saujos susmulkintų mėtų lapelių

Žiupsnelio druskos

Plonais griežinėliais supjaustyto prosciutto kumpio

Pagaminimas:

Dideliame inde sumaišykite šlakelį aliejaus, acto ir šauštelį medaus. Į gautą padažą sudėkite pomidorus, figas, mėtas, pagardinkite druska ir viską išmaišykite. Galiausiai gautas salotas gražiai išdėliokite lėkštelėje, ant viršaus uždėkite kumpio griežinėlius ir viską dar kartą apšlakstykite alyvuogių aliejumi.

Jogurto ir medaus desertas su figomis

Jums reikės:

Saujos mėgstamų riešutų

Kelių didelių šaukštų medaus

Kelių šaukštelių rožių vandens

Kelių puodelių natūralaus graikiško jogurto

Šviežių, perpus perpjautų figų

Pagaminimas:

Pirmiausiai sausoje, nedidelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies paskrudinkite riešutus tol, kol šie taps auksinės spalvos. Tuomet nedideliame puode apie minutę nuolat maišydami pakaitinkite rožių vandenį ir medų, tačiau neleiskite mišiniui užvirti. Gautą masę padėkite į šoną ir leiskite jai atvėsti. Galiausiai į indą sudėkite jogurtą, per pusę perpjautas figas. Viską apšlakstykite medaus ir rožių vandens padažu ir pabarstykite skrudintais riešutais. Skanaus!

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum“