Sveikata

Tarptautinė alaus diena: 3 ypatingi patiekalai iš šio gėrimo

Alus – vienas populiariausių gėrimų visame pasaulyje. Tačiau maisto gurmanams jis žinomas ir kaip puikus ingredientas, suteikiantis patiekalams išskirtinį skonį. Rugpjūčio 7-ąją minint Tarptautinę alaus dieną, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė dalijasi gardžių patiekalų receptais ir jų istorijomis iš viso pasaulio.

Lietuviška alaus sriuba

Svarstant, ką skanaus pasigaminti iš alaus, toli ieškoti nereikia. Maisto ekspertė pasakoja, kad alus lietuviškiems patiekalams ruošti buvo naudojamas jau prieš kelis šimtus metų. Daugelis Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikų mėgavosi iš šio gėrimo pagamintomis sriubomis.

„Nors alumi galėjo gardžiuotis daugelis to meto gyventojų, iš jo pagaminta sriuba buvo tik bajorams skirtas patiekalas. Įvairiuose rašytiniuose šaltiniuose minima, kad alaus sriuba gaminama iš kiaušinių trynių, grietinės, sviesto ir įvairių prieskonių. Sumaišius visus ingredientus sriuba šiek tiek pakaitinama ant ugnies, neleidžiant jai užvirti. Šis patiekalas buvo valgomas užsikandant duona ir varškės sūriu“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Jums reikės (4 asm.):  

  • 2 l šviesaus alaus
  • 500 ml vandens
  • 100 g juodos džiovintos duonos
  • 30 g smulkintų lazdyno riešutų
  • 20 g sviesto
  • 100 g varškės sūrio
  • Druskos, cukraus

Paruošimas:

Alų supilkite į puodą ir sumaišykite su vandeniu. Sudėkite susmulkintą duoną ir uždenkite puodą. Atidėkite jį į šaldytuvą ir palaikykite apie 30 minučių. Tuo metu sviestą sutrinkite su riešutais. Iš šaldytuvo ištraukite mišinį, nukoškite, kad neliktų duonos gabalėlių ir užpilkite juo sviestą su riešutais. Sriubą virkite 50 laipsnių temperatūroje ir maišykite iki vientisos masės apie 20 minučių. Pagardinkite cukrumi ir druska. Sriubą patiekite apibarstę smulkintu varškės sūriu.

Britų pasigardžiavimas „Fish & chips“

„Fish & chips“ – nacionalinis anglų patiekalas, kurį sudaro alaus tešloje skrudinta menkė su bulvių skiltelėmis. Pasak V. Juodkazienės, nors šis patiekalas jau prieš daugiau nei 200 metų buvo gaminamas visoje Anglijoje, jis iki šiol neprarado savo populiarumo.

„Žuvis su bulvių skiltelėmis atrodo kaip įprastas derinys, tačiau ypatingas šio patiekalo akcentas – alaus tešla. Iš šviesaus alaus specialiai gaminama tešla padeda išlaikyti žuvies sultingumą ir suteikia jai išskirtinį skonį“, – sako V. Juodkazienė.

Jums reikės (5 asm.):

Tešlai:

  • 355 ml šviesaus alaus
  • 250 g miltų
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • Maltų česnakų
  • Druskos, pipirų

Bulvių skiltelėms:

  • 5 saldžiųjų bulvių
  • 3 skiltelių česnakų
  • 5 v. š. aliejaus
  • Šviežio rozmarino
  • Druskos, pipirų

 Menkių filė:

  • 700 g menkių filė
  • 150 g miltų
  • Druskos, juodųjų pipirų
  • Aliejaus virimui

Paruošimas: 

Ruošdami tešlą sumaišykite miltus su kepimo milteliais, druska, pipirais ir maltais česnakais. Supilkite alų ir plakite iki vientisos masės. Uždenkite indą su tešla ir atidėkite šaldytuve 2 valandoms. Tuo metu bulves supjaustykite plonomis skiltelėmis, apšlakstykite aliejumi, pagardinkite druska, pipirais, smulkintais česnakais ir rozmarinais. Išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol gražiai apskrus. Į puodą supilkite aliejų ir įkaitinkite. Supjaustytus menkų gabalėlius pagardinkite druska, pipirais ir apvoliokite miltuose. Tuomet gabalėlius dėkite į šaldytuve laikytą tešlą ir nuvarvinkite perteklių. Paruoštus gabalėlius dėkite į įkaitintą aliejų ir virkite 4–6 minutes, kol gerai apskrus. Išvirtus gabalėlius nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Patiekite su citrinos skiltele ir mėgstamomis daržovėmis.

Belgiški vafliai su alumi

Belgiją daugelis laiko alaus šalimi, tad visai nenuostabu, kad šis gėrimas čia naudojamas ir kulinarijoje. Įvairios alaus rūšys pasitelkiamos ne tik troškiniams ir sriuboms gardinti, bet ir kepti populiariuosius belgiškus vaflius.

„Su alumi kepti belgiški vafliai pasižymi išskirtiniu skoniu. Šis gėrimas vafliams suteikia purumo ir šiek tiek kartumo, kuris gali patikti ne visiems. Tad pradžioje rekomenduoju kepti mažesnėmis porcijomis ir ragauti su medumi, klevų sirupu ar kitais mėgstamais pagardais“, – sako V. Juodkazienė.

Jums reikės (2 asm.):

  • 250 ml miltų
  • 200 ml alaus
  • 2 kiaušinių
  • 1 v. š. cukraus
  • Druskos, citrinos žievelių

Paruošimas:

Inde sumaišykite miltus, druską ir cukrų. Atskirame inde išplakite kiaušinius ir vėliau sudėkite į bendrą mišinį. Indą su tešla gerai uždenkite ir palaikykite šaldytuve apie 2 valandas. Kepkite vaflinėje, kol gražiai apskrus. Patiekiant pagardinkite šviežiomis uogomis ar kitais mėgstamais pagardais.

Pranešimą paskelbė: Laura Pranaitytė, UAB „Publicum”
Tarptautinė alaus diena: 3 ypatingi patiekalai iš šio gėrimo