Kai pavasaris toks permainingas, sunku iš anksto susiplanuoti savaitgalio veiklas. Nepaisant to, visada pravartu žinoti, ką gaminsite kitos dienos pietums. Geros savijautos mėnesio proga prekybos tinklas „Rimi“ siūlo atkreipti dėmesį į sveikatai palankių pietų svarbą, o kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria, kaip šeimai greitai juos pasiruošti ir kartu skanauti tiek namuose, tiek gamtoje. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė rekomenduoja visiems itin skubantiems bent savaitgaliais rasti laiko bendriems pietums su šeima – taip nuo mažens savo vaikams rodysite pavyzdį, jog maistas – svarbi sveiko gyvenimo dalis.
Bendri pietūs suvienija šeimą
Gyvenimo tempas dabar toks, kad net ir vakare šeimai ne visada pavyksta susirinkti prie bendro vakarienės stalo. Vis dėlto, bent jau savaitgalių pietūs su mažais, o vėliau jau ir užaugusiais vaikais, gali būti smagi šeimos tradicija. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad vaikams svarbu matyti gerą tėvų rodomą pavyzdį, kai draudžiama rinktis nepalankius sveikatai produktus, parodant, kad naudingas organizmui maistas yra gardus ir spalvingas. „Bendri šeimos susėdimai prie stalo, kai gražiai, maloniai bendraujama, o nesiaiškinama, nesprendžiamos šeimos bėdos, yra privalomi, jei šeimoje auga vaikai ir norima, kad jie maitintųsi taip, kaip naudinga jų sveikatai. Svarbu, kad vaikas matytų pavyzdį, jog valgymui skiriamas dėmesys“, – įsitikinusi dr. E. Gavelienė.
Pasak gydytojos dietologės, būtent tėvai turi pasirūpinti, kad vaikas maitintųsi pilnavertiškai ir gautų kuo daugiau imuninei sistemai būtinų medžiagų. „Kuo turtingesnė mityba, tuo didesnė garantija, kad organizmui pakaks visų būtinų vitaminų bei mineralų ir vaikas nesirgs“, – teigia dietologė. Taip pat E. Gavelienė pabrėžia, kad kasdieniame maisto racione reikėtų atsižvelgti į maisto parinkimo piramidę. „Lėkštėse turėtų būti kuo įvairesnis, visavertis maistas. Vaikai kiekvieną dieną turėtų valgyti vaisius ir daržoves, pieno produktus, bent du kartus per savaitę valgyti žuvį, liesą mėsą. Kelis kartus per dieną gali būti skanaujama ir viso grūdo gaminių, taip pat nereikėtų užmiršti ankštinių daržovių. Valgyti daržoves ir vaisius reikėtų kiekvieną dieną, nepriklausomai nuo amžiaus grupės ar metų laiko. Per dieną jų reikėtų suvalgyti mažiausiai 400 gramų“, – primena gydytoja dietologė.
Angliavandenių per pietus vengiama be reikalo
Specialistė pasakoja, kad dažnai susiduria su nuostata, jog pietums galima valgyti tik daržoves su mėsa ar žuvimi, o kruopos ar bulvės laikomos tabu. Šį mitą ji sugriauna: „Galėtume pietų patiekalo lėkštę padalinti į tris dalis, kurias sudarytų mėsa ar žuvis, daržovės ir kruopos ar bulvės. Jei pasirenkama tik mėsa ar žuvis ir daržovės, jų dalis galėtų būti du trečdaliai lėkštės. Tik tuomet kuriame nors dienos valgyme reikėtų rasti vietos kruopoms, nes kompleksiniai angliavandeniai naudingi organizmui.“
Be to, E. Gavelienė akcentuoja ir porcijos dydžio svarbą: „Skrandis vienu metu gali „sutalpinti“ maždaug 300–500 ml maisto. Tokio kiekio pakanka pajusti sotumo jausmą, tad jo nereikėtų viršyti.“ Tuo tarpu tradicinius valgymo įpročius dietologė laiko nepalankiais sveikatai: „Buvę kadaise įprasti lietuviški pietūs, kai valgomas pirmasis ir antrasis patiekalai, geriamas kompotas ir pasimėgaujama desertu, yra akivaizdžiai per gausūs.“
Vis dėlto, gydytoja pažymi, kad yra nemažai žmonių, mėgstančių skanauti desertus. „Geriausia, kad desertas būtų šviežias ar su džiovintais vaisiais. Retkarčiais (1–2 kartus per savaitę) desertas gali būti mažas juodojo šokolado gabalėlis. Tačiau geriausia, jei desertu mėgaujamasi ne iš karto po pietų, o per priešpiečius ar pavakarius. Noras ko nors saldaus po pietų – tik įprotis, o ne alkis“, – aiškina gydytoja dietologė.
E. Gavelienė primena, kad sotumas pirmiausia priklauso nuo valgymo tempo. Jeigu kramtydamas žmogus skuba, jis sotus pasijus vėliau nei neskubantis. Todėl visada siūloma valgyti iš lėto, mėgautis maistu, galvoti tik apie valgį ir neužsiimti kita veikla.
Pietūs, kurie neapsunkins
Geros savijautos mėnesį švenčiančio prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad norint ženkliai sutaupyti apsiperkant, verta atkreipti dėmesį į privačios etiketės „Rimi“ ir „Rimi Basic“ produktus, kurie yra pigiausi savo kategorijoje. „Privačių prekių ženklų prekės paprastai yra pigesnės nei kitos žinomų prekės ženklų. Taip yra todėl, kad klientams nereikia mokėti už masines rinkodaros kampanijas ir kitas išlaidas, būdingas nacionalinio prekės ženklo gaminiams. Be to, logiška rinktis sezonines Lietuvos ūkininkų daržoves, nes sezonui įsibėgėjus, jos būna pigesnės ir šviežesnės dėl transportavimo išlaidų bei laiko“, – primena O. Suchočeva.
Kulinarijos technologė Lina Barčaitė sako, kad vėsiu oru galima namuose pasilepinti ilgiau gaminamu aromatingu troškiniu, kuriam paprastai stinga laiko, o susiruošus piknikauti siūlo apsiriboti sveikatai palankiais sumuštiniais. Taip pat nesunku ant laužo pasigaminti puikų makaronų patiekalą.
Norintiems pavasarį maitintis sveikatai palankiau, L. Barčaitė siūlo išbandyti tris pietų variantus. Patiekalai paprasti, pigūs, palankūs sveikatai ir prisidedantys prie geros savijautos visą dieną. „Pikniko sumuštinis bus puikus pasirinkimas pietums darbe, taip pat tiks įdėti vaikams į mokyklą. O pilno grūdo makaronai yra lengvai paruošiami net retai virtuvėje besisukančiam žmogui. Juos galite papildomai paskaninti turima vytinta mėsa ar jūros gėrybėmis, panaudoti kitą sūrio rūšį. Na, o jautienos ir daržovių troškinys tikrai suburs prie stalo visą šeimą“, – įsitikinusi kulinarijos technologė.
TRYS SVEIKATAI PALANKŪS RECEPTAI
Pikniko sumuštinis
Patiekalui reikės:
4 visagrūdės duonos reikelių;
4 gabalėlių keptos, marinuotos paprikos;
10 ml aliejus kepimui;
1 vnt. avokado;
saujelės gražgarsčių;
gabalėlio cukinijos.
Brokolių kremui reikės:
Gabalėlio brokolio;
1 česnako skiltelės;
1 vnt. aitriosios paprikos;
30 ml alyvuogių aliejaus;
2 šaukštų „Tahini“ pastos;
saujelės bazilikų;
saujelės petražolių;
druskos ir pipirų pagal skonį.
Kaip gaminti:
- Užvirinkite vandenį ir įberkite druskos. Gabalėlį brokolio supjaustykite žiedynais, pavirkite 3 min. ir nusausinkite. Tada iš karto įdėkite į labai šaltą vandenį ir paskui vėl nusausinkite.
- Maisto smulkintuvu sutrinkite brokolius su traiškyta česnako skiltele, aliejumi, druska, pipirais, įmaišykite „Tahini“ pastą ir smulkintus žalumynus.
- Keptuvėje apkepkite cukiniją, supjaustytą griežinėliais.
- Brokolių kremu aptepkite duonos riekeles – tiek vieną, tiek kitą pusę. Ant apatinės riekelės išdėliokite papriką, supjaustytą griežinėliais, cukiniją ir nedidelį, prinokusį, griežinėliais supjaustytą avokadą. Taip pat išdėliokite gražgarstes, o kitą riekelę uždėkite ant viršaus. Suvyniokite į pergamentinį popierių ir palikite kelioms valandoms.
Pilno grūdo makaronai su pomidorų ir alyvuogių padažu
Patiekalui reikės:
350 g viso grūdo kviečių makaronų;
120 g ožkos sūrio;
kelių saujelių alyvuogių;
saujelės gražgarsčių;
4 šaukštų pomidorų tyrės;
šiek tiek bazilikų.
Kaip gaminti:
- Išvirkite makaronus: virkite 1 min. trumpiau nei nurodyta virimo instrukcijoje.
- Įkaitinkite keptuvę, supilkite pomidorų padažą ir sudėkite makaronus.
- Kaitinkite, kol makaronai aplips padažu. Pagardinkite jį bazilikais, alyvuogėmis, patiekite ant makaronų išdėliodami sūrio gabalėlius.
Jautienos ir daržovių troškinys
Patiekalui reikės:
700 g jautienos kumpio;
40 ml vynuogių sėklų aliejaus;
500 g supjaustytų pomidorų;
3 vnt. morkų;
600 ml jautienos sultinio;
4 saliero stiebų;
gabalėlio kale kopūsto;
1 vnt. poro;
6 skiltelių česnako;
5 čiobrelių šakelių;
3 rozmarino šakelių;
1 vnt. aitriojo pipiro;
druskos, kvapiųjų pipirų pagal skonį.
Kaip gaminti:
- Nulupkite daržoves ir supjaustykite jas stambiais gabalais.
- Mėsą supjaustykite tokiais pat dideliais gabalais.
- Puode įkaitinkite aliejų, sudėkite nuluptą, supjaustytą stambiais gabalėliais česnaką, daržoves ir pakepkite, kol jos šiek tiek karamelizuosis.
- Išimkite jas ir sudėkite į puodą mėsą. Ją apkepkite.
- Sudėkite pakepintas daržoves, supjaustytus pomidorus, supilkite sultinį.
- Įberkite žolelių ir smulkiai supjaustytą aitrųjį pipirą.
- Kai tik puodas pradės virti, uždenkite jį dangčiu ir sumažinkite temperatūrą mažiau nei perpus.
- Troškinkite bent 2 val., kol mėsa ir daržovės taps minkštos.
- Patiekite su bet kokiais norimais garnyrais, pavyzdžiui, bulvių koše arba makaronais.
Skanaus!
Pranešimą paskelbė: Živilė Karevaitė, Integrity PR