Argi ruošiant Velykų stalą būtų įmanoma apsieiti be saldumynų? Gal kažkam ir pavyktų, tačiau tikrai ne maisto tinklaraščio „Ko nors skanaus“ autorei ir įvairių kepinių bei receptų kūrėjai Kotrynai Stankuvei. Tiek kasdienai, tiek šventėms ar kitoms svarbioms gyvenimo progoms ji mėgsta pasilepinti namuose ruoštais, iš kokybiškų ingredientų pagamintais desertais. Artėjant gražiausiai pavasario šventei Kotryna siūlo išbandyti savo sukurtą receptą – apelsinų pyragą su alyvuogių aliejumi. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atskleidžia, kokie apelsinai tinkamiausi desertams bei primena būdus, kaip šventėms pasiruošti pigiau.
Švenčių stalas neįsivaizduojamas be šviežių kepinių ir saldžių pyragų
„Artėjant vienai didžiausių metų švenčių – Velykoms – visuomet pradedu sukti galvą, kas galėtų būti šių metų stalo pažiba. Šiemet man tai bus tikrai nesudėtingai pagaminamas apverstas apelsinų pyragas su alyvuogių aliejumi. Pavasaris kvieste kviečia gaivesniems skoniams“, – teigia su „Rimi“ prekybos tinklu bendradarbiaujanti receptų kūrėja ir tinklaraščio „Ko nors skanaus“ autorė Kotryna Stankuvė.
Kotryna atskleidžia, kad jos šeimoje per Velykas visuomet ruošiami tradiciniai valgiai ir marginami kiaušiniai, bet vietos ant stalo paliekama ir įvairiems šviežiems kepiniams bei skirtingiems desertams: „Raugo duona ir pyragai – mano atsakomybė, tad artimuosius stengiuosi pradžiuginti ne tik jau pamėgtais, bet ir vis naujais kepiniais. Tuo pačiu mėgstu taupyti laiką ir mieliau renkuosi nesudėtingai paruošiamus receptus, o ir tokius, kuriems dažniausiai reikia vos keleto, daugelio namuose ir taip randamų bei paprastų ingredientų: miltų, cukraus, kiaušinių. Vis dėlto, išskirtiniu tikrai gali virsti bet koks kepinys, jei tik jam naudosite kokybiškus ingredientus.“
Ekologiški apelsinai – nepamainomi desertams
Pyrago su apelsinais receptą Kotryna kūrė bei šiam kepiniui naudojo tik ekologiškus apelsinus ir iš jų išspaustas sultis. Nepakartojamo kvapnumo pyragui suteikė ir truputis tarkuotų apelsino žievelių. Anot prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, apelsinų rūšis „Navel“ (supakuoti po privačia „I Love Eco“ etikete), kurią pasirinko tinklaraštininkė, ypač tinka įvairiems desertams gaminti.
„Kotrynos recepte naudoti ekologiški „Navel“ rūšies apelsinai yra labai saldūs ir sultingi, todėl puikiai tinka ruošiant skirtingus desertus, gaminant gaivias salotas ar padažus bei marinatus. Juos importuojame iš Italijos, Ispanijos, Egipto augintojų. Kulinarijoje galima naudoti tiek šių vaisių minkštimą, tiek sultis bei paties vaisiaus žieveles. Be to, šios rūšies apelsinų žievės yra storos, tad juos itin lengva nulupti, o ir vaisiaus minkštimas įprastai beveik neturi sėklų. Tai tikrai didelis privalumas, ruošiant desertus arba kitus patiekalus iš apelsinų“, – teigia O. Suchočeva.
Tiems, kurie artėjant Velykoms nebeturi užtektinai laiko ar noro desertų gaminti patys, ekspertė siūlo įsigyti šventinių „Mano dienai“ prekinio ženklo konditerijos bei kepyklos gaminių, kurie yra ruošiami renkantis kuo natūralesnes žaliavas bei priedus. Ji priduria, kad prieš Velykas verta pasidairyti ir akcijų bei taip šventei reikiamų produktų įsigyti pigiau, o norint apsipirkti dar taupiau padės ir tikslus pirkinių krepšelio planavimas, akcijų sekimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas: „Visus sutaupyti padedančius pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“
Išbandykite kepinių ir maisto entuziastės Kotrynos Stankuvės receptą Velykoms. Šis pyragas užburs nuostabiu skoniu ir nepakartojamu aromatu bei taps tikra švenčių stalo puošmena.
RECEPTAS
Apelsinų pyragas su alyvuogių aliejumi pagal tinklaraštininkę Kotryną Stankuvę
Apelsinams karamelizuoti reikės:
3 vnt. apelsinų (rekomenduoju rinktis ekologiškus, nes naudojami su žievele);
230 g cukraus;
230 ml vandens;
3–4 vnt. kardamono ankščių.
Pyragui reikės:
2 vnt. kiaušinių;
130 g cukraus;
0.5 a. š. druskos;
90 g alyvuogių aliejaus (kuo kokybiškesnio);
0.5 a. š. vanilės;
1 a. š. malto kardamono;
1 vnt. apelsino žievelės;
30 g šviežių apelsinų sulčių;
110 g miltų;
¼ a. š. sodos;
½ a. š. kepimo miltelių.
Gaminimo eiga:
- Apelsinus supjaustykite plonomis, 3–4 mm riekelėmis.
- Apelsinams skirtą cukrų užkaiskite didesniame puode su patraiškytais kardamonais. Sirupui užvirus primažinkite ugnį ir sudėkite apelsinus. Virkite 15 min., vis pavartydami, kad būtų apsemti (iškart neišsigąskite, kad trūksta sirupo – pakaitinus išsiskirs sultys ir apelsinai apsisems).
- Kiaušinius išplakite su cukrumi ir druska iki šviesių tirštų putų. Plakdami maža srovele supilkite aliejų.
- Įmaišykite vanilę, kardamoną, apelsino žievelę ir sultis, sodą.
- Įsijokite miltus ir kepimo miltelius, juos lengvai mentele įmaišykite.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Kepimo formą atsegamais kraštais (20 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi – ir dugną, ir šonus.
- Dugną ir šonus išklokite apelsinų riekelėmis, lengvai spusteldami, kad priglustų. Supilkite tešlą.
- Kepkite 35–40 min, kol įsmeigtas medinis pagaliukas liks švarus.
Skanaus!
Pranešimą paskelbė: Aušra Kaminskaitė, Integrity PR, UAB