Prasidėjus voveraičių sezonui turbūt ne vienas namo jau parsinešėte krepšelį šių sezono gėrybių. Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad skaniai pagaminti naudingomis savybėmis pasižyminčias voveraites visai nesunku ir dalijasi keliais vertingais patarimais, kaip tai padaryti.
Voveraitės įvairių šalių virtuvėse laikomos ypatingu delikatesu, gaunamu tiesiai iš gamtos, kuris pasižymi ne tik švelniu skoniu, bet taip pat yra naudingas sveikatai.
„Voveraitėse gausu vitaminų ir mineralų. 55 gramuose šių grybų yra net penktadalis geležies dienos normos, todėl dažniau valgant voveraites, padėsite savo organizmui palaikyti gerą hemoglobino kiekį kraujyje. Taip pat, jose gausu vario, kuris padeda išsaugoti odos elastingumą ir tvirtumą, o vitaminas B3 mažina odos sudirgimus“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Plovimui naudokite vandenį su druska
Voveraitės vertinamos ne tik dėl savo naudingųjų savybių, bet ir dėl tvirtos formos, kuri keptiems ar virtiems grybams neleidžia suskystėti. Pasak V. Juodkazienės, norint išlaikyti jų traškumą ir neleisti grybams sutrupėti, svarbu voveraites švariai nuplauti, per ilgai nelaikant vandenyje.
„Norėdami voveraites švariai nuvalyti, įmerkite jas į šaltą vandenį su druska. Vienam kibirui reikalinga maždaug viena sauja druskos. Ši maistinė medžiaga padeda nuo voveraičių lengviau atlipti įvairiems iš miško parsineštiems lapeliams ir spygliams. Tačiau grybus reikėtų vos panardinti į vandenį ir tuoj pat ištraukti, šį veiksmą pakartojant kelis kartus. Taip voveraitės nespės sugerti daug skysčio, todėl išliks tvirtesnės ir traškesnės“, – pataria V. Juodkazienė.
Kepkite lydytame svieste
Šviežios voveraitės yra gan trapūs grybai, todėl užuot juos pjaustę, verčiau sulaužykite rankomis norimais gabalėliais ir dėkite į įkaitintą keptuvę. Pasak maisto ekspertės, stambiai supjaustytų grybų skonis bus geriau jaučiamas patiekaluose.
„Voveraičių kepimui geriausiai tinka lydytas ghi (ghee) sviestas, kuris skirtingai nei įprastas sviestas negaruoja, nerūgsta ir padeda greičiau suvirškinti maistą. Voveraites šiek tiek apkepus svieste, jos pačios ima leisti skystį, kuriame puikiai išsitroškina. Kepkite kelias minutes, kol skystis nugaruos. Taip pat, turint daugiau grybų, verčiau juos padalinkite dalimis, antraip bus sunku išmaišyti ir gerai juos iškepti“, – pataria V. Juodkazienė.
Nepadauginkite prieskonių
Ruošdami voveraites, prisiminkite svarbiausią taisyklę – nepadauginkite prieskonių. Pasak V. Juodkazienės, atskleisti tikrąjį voveraičių skonį padės druska, pipirai, krapai arba čiobreliai, kurie grybų patiekalamišbrauktis suteiks intensyvesnį miško aromatą.
„Svarbu nepadauginti ne tik prieskonių, bet ir ingredientų – kuo mažiau skirtingų skonių, tuo geriau jausis išskirtinis voveraičių skonis. Prie ką tik paruoštų voveraičių puikiai tiks šviežios, raugintos ar marinuotos daržovės ar jų salotos“, – sako V. Juodkazienė.
„Iki“ maisto ekspertė dalijasi dviejų lengvai paruošiamų patiekalų receptais, kurie atskleis ypatingą šviežių voveraičių skonį.
Pomidorų salotos su voveraitėmis
Jums reikės (4 asm.):
- 400 g voveraičių
- 150 g vyšninių pomidorų
- 100 g špinatų
- 2 v. š. citrinų sulčių
- 1 v. š. alyvuogių aliejaus
- 1 a. š. lydyto ghi sviesto
- Druskos, pipirų, krapų
Paruošimas:
Voveraites šiek tiek susmulkinkite. Į keptuvę įdėkite gabalėlį sviesto ir įkaitinkite. Sudėkite voveraites, pagardinkite jas druska ir pipirais. Kepkite tol, kol nebeliks skysčio. Iškeptas voveraites sumaišykite su špinatais ir pusiau perpjautais pomidorais. Pagardinkite citrinų sultimis, alyvuogių aliejumi, krapais ir gerai išmaišykite.
Voveraitės su grietinėlės padažu
Jums reikės (4 asm.):
- 4 stiklinių voveraičių
- 1 a. š. lydyto ghi sviesto
- Pipirų, druskos, čiobrelių
Padažui jums reikės:
- 400 ml grietinėlės
- 1 svogūno
- 2 v. š. miltų
- Druskos, pipirų
Paruošimas:
Voveraites šiek tiek susmulkinkite. Į keptuvę įdėkite gabalėlį sviesto ir įkaitinkite. Tuomet sudėkite voveraites, pagardinkite druska, pipirais ir čiobreliais. Kepkite, kol nebeliks skysčio nuo voveraičių. Kitoje keptuvėje ant silpnos ugnies apkepkite smulkiai supjaustytus svogūnus, supilkite grietinėlę, miltus ir viską gerai išmaišykite. Pagardinkite padažą druska ir pipirais. Patiekite ant voveraičių užpildami grietinėlės padažą kartu su bulvėmis ir raugintais agurkais.
Pranešimą paskelbė: Eglė Juknaitė, UAB „Publicum”