Patiekalais nukrautas šventinis stalas – atributas, be kurio neįsivaizduojamas didžiausių metų švenčių laikotarpis. Tačiau jis ne visada asocijuojasi tik su geromis emocijomis, ypač patyrus apsinuodijimą maistu ar gėrimais. „Camelia“ vaistininkė Virgilija Bečelytė sako, kad jis ištinka dėl kelių esminių klaidų ir pataria, kaip šio virškinamojo trakto sutrikimo išvengti, o jeigu to nepavyksta padaryti – suteikti pirmąją pagalbą.
„Šventinio laikotarpio klaidas galima suskirstyti į dvi grupes – tas, kurias dažnas daro ruošdamas maistą ir sėdėdamas prie šventinio stalo. Neretai ruošdami šventinius patiekalus žmonės pamiršta apie tinkamas produktų laikymo ir terminio apdorojimo sąlygas bei nesilaiko higienos, pavyzdžiui, kruopščiai neplauna rankų ar produktų, tokiu būdu nepašalindami nuo jų bakterijų. Taip pat žuvį, mėsą, žalią ar keptą maistą pjausto ant tos pačios lentelės, yra linkę eksperimentuoti gamindami maistą ir naudoti ilgą laiką namie laikytus, dažnai kitų dovanotus konservuotus produktus, kurių ruošimo procesas nėra aiškus. O kur kas mažiau rizikos organizmui keltų gerai žinomų patiekalų gamyba“, – aiškina V. Bečelytė.
Neretai atsisėdę prie šventinio stalo nesugebame atsisakyti šventinio stalo vaišių ir pamirštame saiką – valgome daug, įprastai riebaus, tarpusavyje nesuderinamo maisto, kartu vartodami ir didelį kiekį alkoholio, kuris dar skatina apetitą.
„Dažnai vaišinamės visomis šventinio stalo gėrybėmis iš karto – ragaujame žuvies ar mėsos patiekalus, po jų valgome pyragą ar tortą, o galiausiai neatsisakome ir vaisių. Iš tiesų kiekvienas produktas turi savo vartojimo laiką, pavyzdžiui, desertas turėtų būti valgomas praėjus bent valandai nuo pagrindinio patiekalo, o vaisiai – pirmoje dienos pusėje, iki pietų likus porai valandų. Toks įvairiausių produktų maišymas nejaučiant saiko sukelia itin dideles apkrovas mūsų virškinimo sistemai, todėl neretai patiriamas ir apsinuodijimas“, – įspėja V. Bečelytė.
Kaip padėti sau?
Apsinuodijimas pasireiškia pykinimu, vėmimu, viduriavimu, pilvo ar galvos skausmais bei pakilusia kūno temperatūra. Svarbu paminėti tai, kad šie simptomai gali varginti ne iš karto, o po kelių valandų ar net dienų.
Įspėdama apie ženklus, kuriuos ištikus apsinuodijimui siunčia organizmas, V. Bečelytė dalijasi patarimais, kurie padės jį gydyti namų sąlygomis.
- Gerkite daug šilto vandens, tačiau ne stiklinėmis, o visą dieną gurkšnodami.
- Vartokite virškinamo trakto sutrikimus lengvinančias arbatas, pavyzdžiui, karčiojo kiečio, pankolio, ramunėlių, kmynų ar mėtų.
- Pasitelkite į pagalbą ir medikamentus:
„Diosmektitas absorbuos dėl sunkiai virškinamo maisto atsiradusius toksinus, mažins deginimo jausmą ir stabdys viduriavimą. Virškinimo fermentai sumažins atsiradusį skrandžio sunkumo jausmą. Vidurių lašai atpalaiduos skrandžio spazmus ir gerins virškinimo sistemos darbą, o aktyvuota anglis slopins atsiradusius apsinuodijimo maistu ar alkoholiu simptomus“, – aiškina V. Bečelytė.
„Camelia“ vaistininkė sako, kad laikantis šių rekomendacijų namuose galima gydytis keletą dienų, jeigu jaučiamas pagerėjimas, kitu atveju patariama kreiptis į gydytoją. Pagalbos reikia ieškoti ir tada, kai atsiranda stiprus pilvo skausmas, vėmimas išgėrus vos keletą gurkšnių vandens ar tokie dehidratacijos požymiai kaip bendras silpnumas, sąmonės sutrikimas, vangumas arba troškulys.
Apsinuodijimo prevencija: padės 4 taisyklės
V. Bečelytė sako, kad apsinuodijimo maistu ar gėrimais šventinio laikotarpio metu gali išvengti kiekvienas, tereikia vadovautis keliomis taisyklėmis.
1. Laikykitės tinkamos maisto ruošimo ir laikymo kultūros.
„Kruopščiai plaukite rankas ir produktus, pjaustykite juos ant atskirtų lentelių bei pasirūpinkite kiekvieno iš jų reikiamu terminiu apdorojimu. Taip pat nelaikykite maisto ilgiau nei dvi valandas kambario temperatūroje, nes po šio laiko ant jų paviršiaus ima daugintis mikrobai“, – įspėja „Camelia“ vaistininkė.
2. Prie stalo jauskite saiką.
„Svarbiausia valgant – kiekis, dažnis, sąmoningumas ir eilės tvarka. Tai reiškia, kad turėtumėte žinoti, ką, kodėl ir kaip valgote, tai daryti mažomis porcijomis, gerai sukramtyti maistą, po kiekvieno patiekalo padaryti bent pusvalandžio pertrauką, o desertą ar bet kokį gardėsį valgyti praėjus valandai nuo pagrindinio patiekalo“, – sako V. Bečelytė.
3. Nepiktnaudžiaukite alkoholiu. Dėl jo neigiamo poveikio didėja skrandžio sulčių išsiskyrimas, jautrėja stemplė ir gali kamuoti rėmuo.
4. Paskanavę patiekalų, pajudėkite. Pavalgę, pakvieskite artimuosius drauge pakilti nuo šventinio stalo ir išeiti pasivaikščioti į lauką ar užsiimti veikla, kuri reikalautų pajudėti. Tai pagerins maisto slinkimą žarnynu, o kartu ir virškinimo procesą.
Pranešimą paskelbė: Rita Rauluševičiūtė, UAB „coagency”