Sveikata

Gardžios rankų darbo dovanos Kalėdoms: 3 receptai, lengvai pagaminami namuose

Šventiniu laikotarpiu renkant dovanas artimiesiems, norisi juos nustebinti unikalumu ir sukurti kažką savo rankomis. Tam neabejotinai tinka su meile pagamintos valgomos dovanos – įvairiausios uogienės, džemai, marmeladai ar čatniai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako pastebinti, kad artėjant šventėms išauga vaisių, ypač, klementinų pardavimai. Taip pat didelio susidomėjimo sulaukia ir žiemiškiems džemams ar uogienėms būdingi prieskoniai: cinamonas, gvazdikėliai, kardamonas.

„Ruošiantis didžiosioms žiemos šventėms pirkėjai labiau linkę eksperimentuoti virtuvėje. Todėl jų krepšeliuose šiuo laikotarpiu pastebima ir egzotiškesnių vaisių ar daržovių, įvairiausių prieskonių. Pardavimų duomenimis, citrusiniai vaisiai žiemą, o ypač – prieš Kalėdas, neužleidžia pirmųjų pozicijų mėgstamiausių vaisių sąraše. Populiariausi iš jų išlieka klementinai, apelsinai ir citrinos. Toliau rikiuojasi „Pomelo“ ir raudonieji greipfrutai“, – teigia V. Budrienė.

Prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad naminės uogienės, džemai ar kiti pagardai – vis labiau populiarėjanti kalėdinė dovana ir tarp lietuvių. Tokią gardžią ir aromatingą dovaną pasigaminti nesudėtinga. Svarbiausia – tinkamai pasirinkti ingredientai ir skonių balansas.  

„Planuoti kalėdines dovanas – niekada nėra per anksti, ypač, jeigu ruošiatės jas gaminti namuose. Norėdami artimiesiems per šventes padovanoti šį tą jaukaus – išvirkite uogienės ar džemo, o jei svarstote apie šį tą pikantiškesnio – pamėginkite pasigaminti čatnio, kuris puikiai tiks ir prie mėsos patiekalų. Rankoves raitotis galite jau dabar – tinkamai laikomi ir sandariai uždaryti pagardai kokybiški išlikti gali net visus metus“, – pasakoja V. Juodkazienė ir dalijasi keliais vertingais patarimais, kuriais vadovaujantis pasigaminsite nuostabaus skonio uogienių, čatnių, marmeladų ar džemų.

3 naudingi patarimai

Negaminkite itin didelio kiekio. Nors įvairiausi pagardai dažniausiai verdami dideliuose puoduose – nepersistenkite. Kuo didesnis kiekis, tuo ilgiau pagardus reikės virti. O kuo ilgiau jie bus verdami –tuo labiau įvairūs švieži ingredientai praras savo tekstūrą ir virs į paprasčiausią košę.

Naudokite nepažeistas gėrybes. Verdant uogienes, džemus ar padažus – visuomet patariama naudoti nepažeistus vaisius, uogas ar daržoves. Taip pat svarbu įsitikinti, kad jie nebūtų pernokę. Iki galo neprinokusiuose vaisiuose yra daugiau pektino, kuris padės uogienei sutirštėti ir neleis jai greitai gesti.

Įdėkite gabalėlį sviesto. Norint, kad įvairiausi pagardai įgautų ypatingo blizgesio – baigiant virtį į juos įdėkite gabalėlį sviesto ir išmaišykite. 

3 gardžių kalėdinių dovanų receptai

Pikantiškas pomidorų džemas. Tiems, kuriems saldumynai ne prie širdies – verta išbandyti pikantiško skonio pomidorų džemą. Jis puikiai tiks tiek troškiniams, tiek sriuboms, makaronų patiekalams pagardinti. 

Tokiam džemui pasigaminti reikės:

1,5 kg pomidorų,

500 g cukraus,

6 valg. šaukšt. citrinų sulčių,

1 arbat. šaukšt. cinamono,

1 arbat. džiovintų bazilikų,

1 arbat. šaukšt. šviežiai tarkuoto imbiero,

½ arbat. šaukšt. maltų gvazdikėlių, druskos ir pipirų.

Gaminame: pomidorus nuplikykite karštu vandeniu ir nulupkite jų odelę. Tuomet išimkite kietus viduriukus ir pomidorus susmulkinkite. Susmulkintus pomidorus ir likusius ingredientus sudėkite į puodą ir virkite ant didesnės ugnies iki kol pradės burbuliuoti. Tuomet sumažinkite ugnį ir vis pamaišydami virkite apie valandą iki kol sutirštės. Paruoštą džemą supilkite į švarius iškaitintus stiklainius ir sandariai užsukite karštu vandeniu nuplikytais dangteliais. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn, šiltai apklokite ir palikite visiškai atvėsti. Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje. 

Obuolių čatnis. Jeigu tradicinė obuolienė atrodo kiek pabodusi – rekomenduojame pasigaminti pikantiško obuolių čatnio. Šis pagardas puikiai tiks ir su sūriu, ir su ryžiais, o labiausiai – gardinant indiškus karius. 

Obuolių čatniui reikės:

600 g obuolių,

400 g rudojo cukraus,

300 ml obuolių acto,

300 g razinų,

3 vnt. mėlynųjų svogūnų,

2 valg. šaukšt. cinamono,

2 vnt. lauro lapų, druskos ir pipirų.

Gaminame: į puodą suberkite nuluptus ir kubeliais supjaustytus obuolius, kubeliais supjaustytus svogūnus, nuplautas razinas, cukrų, lauro lapus, pipirus ir maltą cinamoną. Galiausiai pilkite obuolių actą. Viską išmaišykite ir virkite apie pusvalandį ant silpnos ugnies vis pamaišydami, kol padažas sutirštės. Paragaukite, ar patinka skonis ir ar netrūksta rūgštelės. Jeigu norite kažko daugiau – pridėkite savo nuožiūra. Baigdami virti pridėkite lauro lapus ir pipiro grūdelius. Gautą pagardą supilstykite į iškaitintus stiklainius ir užsukite karštu vandeniu nuplikytais dangteliais. Apverskite stiklainius dangteliais žemyn ir palikite atvėsti.

Morkų marmeladas su imbieru. Dar vienas kvapnus ir sveikas pagardas, kuris gali tapti jaukia kalėdine dovana – morkų ir imbierų marmeladas su citrusiniais vaisiais. Šis marmeladas – puikiai tinka ir peršalus, ir blynams, sausainiams, netgi sūriams pagardinti. 

Morkų ir imbierų marmeladui reikės:

1 kg morkų,

800 g cukraus,

500 g rūgščių obuolių,

2 vnt. citrinų,

2 vnt. apelsinų,

50 g imbiero šaknies,

Gaminame: nuvalytas morkas ir obuolius smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite. Imbiero šaknį nulupkite ir smulkiai sukapokite. Išspauskite citrinų ir apelsinų sultis, o jų žieveles sutarkuokite. Visus paruoštus ingredientus sumaišykite, suberkite cukrų ir virkite tol, kol sutirštės. Tada paruoštą marmeladą sukrėskite į švarius ir iškaitinus stiklainius ir palikite pastovėti.

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”