Sveikata

Helovinui ir ne tik: ypatingos išvaizdos ir skonio obuoliai raudonu minkštimu

Tradiciniais obuoliais jau nieko nenustebinsime, tačiau ar esate ragavę obuolių raudonu minkštimu? Jeigu ne, dabar tai padaryti yra puiki proga – šią savaitę jie pasiekė parduotuvių lentynas. Šie obuoliai pasižymi ne tik mums neįprasta išvaizda, bet ir ypatingu skoniu. Jie pakankamai rūgštūs, todėl puikiai tinka tiek obuolienėms, desertams, padažams ar kaip pagardas prie pikantiškų patiekalų. Be to, jie gali tapti puikia puošmena artėjančio Helovino užkandžių stalui. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šie neįprastos rūšies obuoliai „Iki“ parduotuvėse pasirodė pirmą kartą, tačiau iškart patraukė pirkėjų dėmesį.

„Pirkėjams nuolat stengiamės pasiūlyti naujovių, todėl nuosekliai plečiame įvairiausių prekių kategorijų, o tarp jų ir vaisių bei daržovių asortimentą. Šįmet pirmi metai, kai siūlome susipažinti su nepaprastais raudono minkštimo obuoliais „Red Moon“, atvežtais iš saulėtosios Italijos. Pirkėjams šių obuolių siūlome už itin patrauklią kainą – jų kilogramas lojaliems klientams šiuo metu kainuoja 1,79 Eur už kilogramą“, – sako V. Budrienė.

Ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad obuolius raudonu minkštimu auginančios obelys pasižymi ypatingu atsparumu šalčiui, todėl jos augti gali net atšiauriuose kraštuose.

„Paprastai šios obelys užauga iki 3–5 metrų aukščio. Nors šie vaismedžiai – itin nereiklūs, geriausiai šios rūšies medžiai klesti saulėtose vietose: augant palankiausiomis sąlygomis jie duoda didesnį derlių, o ir patys vaisiai užauga ryškesni ir sodresnio skonio“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Įdomu dar ir tai, kad šios rūšies vaismedžiai išsiskiria ne tik raudono minkštimo obuoliais – tiek jų žiedai, odelė, lapai ir viduje esančios sėklytės yra raudonos spalvos. Kaip teigia J. Sabaitienė, šie obuoliai ypatingi ir dėl sveikatai naudingų savybių. Juose gausu antocianinų, kurie atsakingi už didelį antioksidantų kiekį, šiuose obuoliuose taip pat yra labai mažai cukraus. Be to, didelė antioksidantų koncentracija reiškia, kad obuolių minkštimas yra mažiau linkęs ruduoti.

„Obuoliai raudonu minkštimu išsiskiria gana intensyviai rūgščiu skoniu. Šie obuoliai valgomi ne tik žali, jie puikiai tinka kepimui, padažams, obuolienėms gaminti, iš jų verta spausti ir sultis. Be to, jų raudona spalva išlieka net ir po virimo ar kepimo“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Helovininio stalo puošmena

Dėl ypatingos savo išvaizdos obuoliai raudonu minkštimu gali tapti ir puikia helovininio stalo puošmena: iš jų galima gaminti „kraujo“ raudonumo spalvos punšą.

„Pirmiausia, prieš jį gaminant, reikės išsispausti šių obuolių sulčių. Tuomet jas įpilti į puodą ir užvirti. Į puodą, kartu su sultimis, sumesti mėgstamų prieskonių: cinamono, gvazdikėlių, kelis gabalėlius nuluptų burokėlių – kurie dar paintensyvins punšo spalvą, viską pagardinti agavų arba klevų sirupu, kelias minutes pavirti, perkošti ir atšaldžius patiekti“, – pataria J. Sabaitienė.

Dar vienas puikus helovininis patiekalas, kurį ruošiant panaudosite šiuos obuolius – juodas obuolių pyragas. Jį gaminti galima lygiai taip pat, kaip ir ruošiant įprastą pyragą, tiesiog į tešlą pridėti juodų maistinių dažų. Tik priešingai nuo tradicinių obuolių pyragų, šis išsiskirs ypatingu skoniu, kurį iškart pastebės jį ragaujantys svečiai.

J. Sabaitienė dalijasi ir dar keliais receptais, kuriuose išradingai panaudosite šios rūšies obuolius.

Trapios tešlos obuolių raudonu minkštimu pyragas

Jums reikės:

Tešlai:

150 g smulkių miltų
100 g rupių miltų
žiupsnelio druskos
125 g sviesto
1 kiaušinio
2 v. š. medaus
2 v. š. šalto vandens
Jeigu pageidaujate – juodų maistinių dažų

Įdarui:

1 kg obuolių raudonu minkštimu
2 v. š. medaus
1 citrinos sulčių
3 v. š. slyvų džemo
50 g smulkintų graikinių riešutų

Gaminame:

Dubenyje sumaišykite abiejų rūšių miltus bei druską, suberkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir rankomis įminkykite jį į miltus, kol gausite trupinių tekstūros tešlą. Į trupinius įmuškite kiaušinį, sudėkite medų, supilkite vandenį ir toliau minkykite, kol tešla taps vientisa. Įvyniokite ją į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve 15–20 minučių. Nuplaukite obuolius, perpjaukite juos pusiau ir išimkite sėklytes. Kiekvieną puselę suraižykite plonais griežinėliais ir apšlakstykite medumi bei citrinos sultimis. Plonai iškočiokite atvėsusią tešlą ir išklokite ja kepimo formą. Keletoje vietų pradurkite tešlą šakute, tuomet užtepkite džemo, suberkite smulkintus graikinius riešutus ir išdėliokite paruoštus obuolius. Pašaukite kepimo formą į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C, ir kepkite 40 minučių.

Rudeniškos salotos su obuoliais raudonu minkštimu ir moliūgais

Jums reikės:

200 g obuolių raudonu minkštimu
100 g brokolių
100 g moliūgų
30 g džiovintų spanguolių
20 g graikinių riešutų
20 g sezamų sėklų
20 g moliūgų sėklų

Padažui:

1 v. š. medaus
1 v. š. balzaminio acto
1 v. š. sezamų aliejaus
1 v. š. citrinų sulčių
žiupsnelio maltų aitriųjų paprikų
1 a. š. džiovintų čiobrelių

Gaminame:

Moliūgus supjaustykite nedideliais gabalėliais, suberkite į puodą su verdančiu vandeniu ir virkite apie 10 minučių. Brokolius nuplaukite, supjaustykite nedideliais žiedynais, suberkite į puodą su moliūgais ir virkite dar 5 minutes, kol daržovės suminkštės. Įkaitintoje keptuvėje be jokių riebalų paskrudinkite pasmulkintus graikinius riešutus, sezamų ir moliūgų sėklas. Kai riešutai ir sėklos paskleis malonų aromatą, nukelkite keptuvę nuo kaitros. Į salotų indą suberkite išvirusius moliūgus bei brokolius, pakepintus riešutus bei sėklas ir džiovintas spanguoles. Visus padažui skirtus ingredientus sudėkite į stiklainį, užsukite ir gerai iškratykite, kad visi ingredientai susimaišytų. Paruoštą padažą supilkite į dubenį su salotomis, viską gerai išmaišykite, ant viršaus išdėliokite plonomis skiltelėmis supjaustytus obuolius ir skanaukite.

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”