Sveikata

Kada verta naudoti kanapių aliejų?

Kanapių naudojimas medicininiais tikslais buvo patvirtintas daugybe mokslinių tyrimų. Vienas iš produktų, pagamintų iš kanapių, yra aliejus. Kokios yra kanapių aliejaus savybės ir panaudojimas? Kada naudoti kanapių aliejų?

Kuo kanapių aliejus yra naudingas?

Kanapių aliejus, pavyzdžiui, https://jorus.lt/kategorija/maisto-produktai/kanapiu-aliejus/gaminamas iš aliejinių kanapių sėklų. Šiose sėklose gausu riebalų (28-35%), ypač nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios sudaro apie 85% visų riebalų. Sočiųjų riebalų rūgščių kiekis yra tik 8%. Kanapių aliejuje yra gausu organizmui būtinų omega 6 ir omega 3 riebalų rūgščių. Be to, baltymų kiekis sėklose yra 20-25%, o angliavandenių – 30-35%. Kanapių sėklose taip pat yra vitaminų (B1, B2, B3, B6 , E ) ir mineralų ( geležies , kalcio , kalio , magnio).

Kanapių aliejaus nauda žmogaus organizmui

  • teigiamai veikia žarnyno mikroflorą;
  • gerina atmintį ir koncentraciją;
  • palaiko imuninę sistemą;
  • dėl didelio antioksidantų kiekio apsaugo organizmą nuo neigiamo laisvųjų radikalų poveikio;
  • turi prevencinį poveikį širdies ir kraujagyslių ligoms;
  • turi priešuždegiminį poveikį;
  • palaiko ląstelių regeneraciją;
  • reguliuoja odos riebalų sekreciją;
  • maitina ir drėkina;
  • apsaugo nuo priešlaikinio odos senėjimo.

Kanapių aliejaus panaudojimo galimybės

Kanapių aliejus yra naudojamas tiek kosmetikos, tiek maisto pramonėje. Odos priežiūroje jis naudojamas siekiant suteikti jai optimalų drėkinimo ir elastingumo lygį bei suvienodinti jos spalvą. Spuogų, psoriazės ir egzemos atveju jis padeda gydyti odos ligas.

Virtuvėje kanapių aliejus pageidautinas daugiausia dėl labai gero omega 6 ir omega 3 riebalų rūgščių santykio – šios rūgštys atsakingos už tinkamą ląstelių membranų struktūrą, padeda pašalinti iš ląstelių toksinus, turi priešuždegiminių savybių ir stiprina imuninę sistemą.

Dėl aliejuje esančių sterolių, jis turi antimikrobinių ir priešuždegiminių savybių . Dėl didelio nesočiųjų riebalų rūgščių kiekio jis turi teigiamą poveikį palaikant tinkamą cholesterolio kiekį. Kanapių aliejus gali būti naudojamas virtuvėje dideliu mastu – kaip priedas prie salotų, kokteilių arba kaip sviesto pakaitalas tiesiai ant duonos. Jis turi būdingą žalią spalvą ir riešutų skonį.