Sveikata

Keli paprasti patarimai, kaip išsirinkti ir laikyti šviežią mėsą

Kasdienis apsipirkimas atrodo ypač paprastas – tereikia susidaryti sąrašą ir iš prekių gausos parduotuvių lentynose išsirinkti norimas ar patinkančias. Bet ar tikrai visada mokame atsirinkti aukščiausios kokybės produktus, ypač kai kalbame apie šviežią maistą, pavyzdžiui, mėsą. Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ produktų kokybės vadovė, atskleidžia kelis paprastus patarimus, kaip išsirinkti mėsą ir išlaikyti ją kokybišką iki gaminimo.

 

„Šviežiai mėsai yra keliami ypatingi kokybės kriterijai ir pasirenkami tik griežtai juos atitinkantys tiekėjai. Parduotuvėse pirkėjams taip pat pateikiama tam tikra informacija, kuri padeda atpažinti kokybiškus produktus. Pavyzdžiui, nurodoma riebumo klasė, mikrobiologiniai rodikliai. Taip pat visada nurodoma mėsos kilmės šalis, tarkime, Lietuva ar užauginta Lietuvoje. Ir, žinoma, minimalus tinkamumo vartoti terminas“, – pasakoja kokybės ekspertė.

Pasak A. Čepulis, visi šviežios mėsos pusgaminiai yra ruošiami parduotuvių mėsinėse. Čia atliekama gausa ne tik darbo paviršių švarumo mikrobiologinių tyrimų, bet ir vandens bei pagamintų mėsos pusgaminių mikrobiologiniai tyrimai. Be to, pirkėjams pateikiama tik tą pačią dieną pagaminta smulkinta mėsa.

Vienas iš pirmųjų faktorių, į kurį reikia atsižvelgti renkantis mėsą: galiojimo data – kuo daugiau laiko mėsa galioja, tuo ji šviežesnė. Taip pat labai svarbus kriterijus yra spalva. Ji iš pirmo žvilgsnio atskleidžia mėsos kokybę. Spalva priklauso ne tik nuo rūšies, bet ir nuo gyvulio amžiaus. Vis tik mėsa turi būti intensyvios rausvos spalvos. Taip pat svarbu, kad raumuo būtų ganėtinai stangrus. Įspaudus pirštu, paviršiuje neturi likti įdubimo po paspaudimo. Paviršius turi būti sąlyginai sausas, bet ne apdžiūvęs. Kiaulienai ir paukštienai būdinga daugiau natūralaus blizgesio nei jautienai ar avienai.

Labai svarbu ir kvapas – negali būti jokio pašalinio kvapo, tik šviežiai mėsai būdingas, malonus kvapas.

 

Kaip laikyti šviežią mėsą namie

  • Svarbu nepamiršti, kad, norint apsaugoti mėsą nuo bakterijų, ją reikia laikyti šaltai. Taigi geriausia iš karto iš parduotuvės, įsigijus mėsos, iš karto keliauti namo. Grįžus taip pat vertėtų suskubti įdėti mėsą į šaldytuvą. Tai apsaugo ne tik nuo bakterijų dauginimosi, bet ir užtikrina kokybės išlaikymą. Mėsai skirto šaldytuvo skyriaus temperatūra neturėtų būti aukštesnė negu 4 °C. Geriausia būtų mėsą išimti iš plastikinio maišelio ir įvynioti į vaškinį popierių, nes jis geriau išsaugo šviežumą.
  • Jeigu mėsą laikysite dėžutėje ar indelyje, skirkite kelias minutes ir, prieš dėdami į šaldytuvą, mėsą plonu sluoksniu aptepkite aliejumi. Tam geriausia naudoti alyvuogių arba saulėgrąžų aliejų. Jis išsaugo natūralią mėsos drėgmę, neleidžia išdžiūti.
  • Taip pat atkreipkite dėmesį, kad skirtingos rūšies mėsa šviežia išlieka skirtingą laiką. Pavyzdžiui, malta mėsa turi būti suvartota per 12 valandų nuo jos įsigijimo. Tuo tarpu paukštiena ar kiauliena tinkamos temperatūros šaldytuve gali pagulėti ir porą dienų, bet ne ilgiau negu rekomenduojamas galiojimo terminas.
  • Jeigu mėsos įsigijote daugiau ar pasikeitė planai ir iš karto jos negaminsite, ją galima užšaldyti. Patogiau yra šaldyti ne visą didelį gabalą, bet mėsą supjaustyti tokiomis porcijomis, kokias suvartosite per vieną kartą. Naudokite tinkamo dydžio šaldymo maišelius ir būtinai užrašykite datą, kada mėsa užšaldyta. Jos taip pat nepatartina laikyti ilgiau negu tris mėnesius.
  • Geriausia šaldytą mėsą atitirpinti kambario temperatūroje, tai padeda išlaikyti geriausias savybes. Jeigu planuojate gaminti iš šaldiklyje laikomos mėsos, planuokite tai iš anksto – nedideliems gabalėliams atšildyti reikia 4–5 valandų, didesniems gali prireikti 12–24 valandų.

Pranešimą paskelbė: Auksė Baurienė, UAB „Publicum”
Keli paprasti patarimai, kaip išsirinkti ir laikyti šviežią mėsą