Sočios dešrelės, troškinti kopūstai, gurmaniškumas nepriekaištinga estetika pasižyminčioje erdvėje… Taip, šių dalykų nesumaišysi su niekuo – mintyse iškyla vokiečių virtuvės vaizdas. Jei pajautėte nenumaldomą norą ten apsilankyti ir paragauti tikro vokiško alaus ar pasisotinti kepta antimi su obuoliais, tikslo įgyvendinimas galimas kur kas arčiau nei atrodo.
Vokiečių virtuvė kelia asociacijas su sotumu ir atrodo labai patraukliai. Džiugu, kad norint pasimėgauti spalvinga skonių įvairove nereikia keliauti 800 kilometrų – tai randama ir Vilniuje, T. Ševčenkos g. 19. Skambiu žodžiu „marille“ (Pietų Vokietijos tarme tai reiškia „abrikosas“) pavadintas vokiečių restoranas, pasirodo, rugsėjo 28 d. atšventė pirmąjį savo gimtadienį. Šią progą galima laikyti ir simboline, tačiau tampa aišku, jog vienas svarbus uždavinys įgyvendintas – įtikta išrankiems lietuvių skrandžiams. Vis dėlto patiekalai, nors ir labai svarbūs, yra tik dalis visumos. Nepriekaištinga aplinka ir draugiška atmosfera – veiksniai, kurie ne tik kviečia užeiti, bet ir skatina sugrįžti ir kiekvienąkart pamaloninti skonio receptorius.
Apie sąsajas su Vokietija liudija ir gimtadienio datos sutapimas su šiuo metu Miunchene vykstančiu „Oktoberfest“ festivaliu. Putojantis alus, žavios padavėjos, švęsti pasiruošę žmonės, skambantis juokas ir iš veidų nedingstančios šypsenos – aura, pajuntama atsidūrus šioje šventėje. Į kasmetį renginį, trunkantį 16 dienų, paprastai suguža milijonai lankytojų. Ne išimtis 2013-ieji. Ir ne veltui, mat pažiūrėti tikrai yra į ką. Atsipalaidavimą ir įkvėpimą atras kiekvienas. Ansamblių pasirodymai bei visiškai naujos pramogos skatina nesėdėti rankų sudėjus. Kilpinis pasivažinėjimas, linksmieji kalneliai, linksmybių namai žada nemažai. Turbūt neverta aiškinti apie tai, jog lankytojus vilioja ir tradicinė vokiečių virtuvė. Jei viską iliustruotume faktais, skambėtų įspūdingai – šventės metu suvalgoma pusė milijono vištų, o kiaulienos dešrelių skaičius siekia keletą šimtų tūkstančių.
Neturiničių galimybės „Oktoberfest“ metu atsidurti Vokietijoje ar tiesiog vengiančių pernelyg didelio šurmulio laukia minėtasis „Marille“ vokiečių restoranas. Kiekvienas klientas mėgaujasi tik natūraliais ir šviežiais produktais, o vokiškas alus ar vynas atitinka net išrankiausią skonį. Viskas skamba taip skaniai, kad norisi linkėti ir tikėtis ne tik dar vienerių metų, bet ir gerokai apvalesnių jubiliejų.