Sveikata

Skaniai, bet sveikai: netikėti priedai tradiciniam humusui

Artimųjų Rytų perlas – humusas jau ne vienerius metus išgyvena tikrą aukso amžių. Šis pagardas dažnai sutinkamas kavinių meniu, tačiau taip pat žmonės išmoko humusą gaminti ir namuose. O jeigu tradicinis humusas jau spėjo pabosti, naujų skonių ir spalvų suteikti galima jį pagardinus skirtingais ingredientais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviai į racioną stengiasi įtraukti daugiau įvairesnių daržovių, tarp jų ir avinžirnių, iš kurių gaminamas maistingasis humusas.

Vienas seniausių patiekalų pasaulyje

„Sveika mityba tarp lietuvių populiarėja. Pastebime, kad tinklo pirkėjai ieško ne tik maistingesnių ingredientų, bet ir užkandžių. Dėl šios priežasties esame paruošę platų jų asortimentą: prekybos tinkle galima rasti ne tik pačių įvairiausių daržovių ir vaisių, bet ir jau paruoštų salotų ar humuso, kuris dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose ir puikiai tinka tiems, kurie nori greitai, tačiau sveikai užkąsti“, – teigia V. Budrienė.

„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė, sako, kad humusas savo vardą įgavo ne veltui. Arabų kalboje žodis „hummus“ reiškia avinžirnį, be kurio ši nuostabaus skonio užtepėlė neįsivaizduojama. Iš kur tiksliai kilo šis patiekalas – nėra žinoma, tačiau manoma, kad jo gimtinė – Egiptas. Humusas laikomas vienu seniausių patiekalų, o tradiciniu savo virtuvėse jį laiko tiek egiptiečiai, graikai, Izraelio gyventojai, jordaniečiai, libaniečiai, turkai ar sirai.

„Pagrindinė humuso sudedamoji dalis, be jokios abejonės, yra avinžirniai, humusas taip pat gardinamas sezamų sėklų pasta, vadinama tahini, įvairiausiais prieskoniais, citrinos sultimis, alyvuogių aliejumi, česnakais“, – sako „Iki“ atstovė.

Visgi, jeigu tradicinis humuso skonis kiek pabodo, gaminant šį patiekalą labai lengva improvizuoti: gardini humusą burokėliais, špinatais, moliūgais, saulėje džiovintais pomidorais – taip humusas įgaus ne tik subtilesnio skonio, bet ir spalvų. Jeigu mėgstate aštriau – humusą pagardinti galite čili pipirais, jeigu norisi kitokių, tačiau nemažiau pikantiškų skonių – prie humuso puikiai dera ir įvairiausios šviežios prieskoninės žolelės. Tačiau improvizuojant V. Juodkazienė pataria nepamiršti, kad humuso pagrindas turėtų išlikti avinžirniai su tahini pasta – šie produktai būtini tam, kad gautumėte tirštą užtepėlės tekstūrą.

Greitai pagaminamas, tačiau naudingas sveikatai

Humusas dažniausiai derinamas su įvairiausiomis šviežiomis daržovėmis: morkomis, agurkais, paprikomis, salierais. Ši užtepėlė dažniausiai valgoma su įvairiausiomis duonomis – dažniausiai pita. Humusas dažnai patiekiamas prie tradicinių arabiškų falafelių. Netgi mėsos patiekalų. Šiuo metu humusu gardinami ir sumuštiniai, tortilijų suktinukai, šią užtepėlę galima naudoti netgi kaip salotų padažą arba valgyti prie mėsos ar žuvies, netgi įvairiausių kruopų ar makaronų patiekalų. Dar vienas humuso pliusas – tai ne tik skanus, greitai pagaminamas, bet ir sveikas pagardas. Mat avinžirniai pasižymi dideliu baltymų kiekiu.

Visgi, avinžirniai ne vienintelis sveikatai naudingas priedas. Tahini pasta taip pat vertinama dėl baltymų gausos bei kalcio, magnio, geležies ir kitų mikroelementų, būtinų palaikyti kaulų ir raumenų sistemai. Dėl šių produktų naudos humusą galima vadinti nepamainomu pasirinkimu sportuojantiems, vegetarams ir kitiems, ieškantiems būdų, kaip praturtinti mitybą naudingomis medžiagomis.

V. Juodkazienė šios nepaprasto skonio užtepėlės siūlo pasigaminti namuose ir dalijasi net trimis netradicinio humuso receptais, kurie taps – tikrų tikriausia stalo pažiba.

Humusas su saulėje džiovintais pomidorais

Jums reikės:

250 g avinžirnių (sausų arba konservuotų)

2 v. š. šaukštų sezamų sėklų arba sezamų pastos

2  skiltelių česnako

1 v. š. alyvuogių aliejaus

2 v. š. citrinos sulčių

Druskos, juodųjų pipirų

6 džiovintų pomidorų puselių

Petražolių, krapų arba kalendrų

Paruošimas:

Jeigu naudojate sausus avinžirnius, juos užpilkite vandeniu ir palikite išmirkti per naktį. Perplaukite šaltu vandeniu ir virkite ant silpnos ugnies 1–2 val., kol suminkštės. Jeigu naudojate konservuotus, šiuos veiksmus praleiskite. Sezamų sėklas pakepinkite apie 2 min. Išvirus avinžirniams vandenį nupilkite į atskirą indą. Jeigu naudojate konservuotus, nupilkite avinžirnių skystį iš skardinės. Avinžirnius sudėkite į elektrinį maišytuvą, įpilkite keletą šaukštų nuo virimo arba konservų skardinės likusio skysčio, suberkite trintas česnako skilteles, kepintas sezamų sėklas arba sezamų pastą, supilkite alyvuogių aliejų, iš citrinos išspaustas sultis, džiovintus pomidorus ir šviežias žoleles ir pagardinkite prieskoniais. Viską sutrinkite iki vientisos masės. Laikykite šaldytuve, kol atvės. Patiekite su duona, krekeriais arba keptais užkandžiais.

Avokadų humusas

Jums reikės:

2 nuluptų prinokusių avokadų

400 g konservuotų avinžirnių

50 g sezamo sėklų pastos

1 v. š. žaliųjų citrinų sulčių

2 skiltelių česnako

3 v. š. alyvuogių aliejaus

1/4 a. š. kumino

Šviežios kalendros

Druskos, raudonojo pipiro

Gaminame:

Avinžirnius, avokadus, žaliosios citrinos sultis, česnako skilteles, sezamo sėklų pastą ir kuminą elektriniu maišytuvu sutrinkite iki minkštos masės. Viską apibarstykite druska. Sudėkite gautą masę į dubenį, pagardinkite kalendromis ir raudonaisiais pipirais. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir palikite šiek tiek pastovėti. Patiekite su mėgstamomis daržovėmis.

Burokėlių humusas

Jums reikės:

Supjaustyto burokėlio

Skardinės avinžirnių

Saujos graikinių riešutų

Skiltelės česnako

Žiupsnelio kumino

Šlakelio citrinos sulčių

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

Šaukšto natūralaus jogurto

Gaminame:

Burokėlius, nuvarvintus avinžirnius, graikinius riešutus, česnako skiltelę ir kuminą susmulkinkite elektriniu smulkintuvu iki vientisos masės. Įmaišykite citrinos sultis, aliejų. Paskaninkite druska ir pipirais pagal savo skonį. Humusą sukrėskite į serviravimo dubenėlį, įdėkite keletą šaukštų natūralaus jogurto ir ragaukite su balta prancūziška duona, trapučiais ar ruginės duonos džiūvėsėliais, pita ar mėgstamomis daržovėmis. Skanaus!

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”