Tarpušventis – puikus metas planuoti Naujųjų metų vakarėlį. Pasiruošti reikia ne tik kostiumą, tačiau ir maistą, kuris galėtų pradžiuginti svečius. Tam puikiai tiks įvairių jūros gėrybių užkandžiai, o vienas geriausių variantų – austrės, kurių paruošimas nereikalaus daug jūsų laiko. „Lidl“ ambasadorius Vytaras Radzevičius sako, jog austrės – itin gardus užkandis, kurio skonį ant Naujųjų metų stalo įvertins kiekvienas. O tam, kad pavyktų patiekalais sužavėti net ir tuos, kurie paprastai nemėgsta jūros gėrybių, V. Radzevičius dalinasi trimis gardžiais receptais.
Nuo romėnų stalo iki Guliverio skrandžio
Keliautojas ir virtuvės šefas pasakoja, jog austrės buvo labai mėgiamos ir vertinamos nuo romėnų laikų. Dauguma jų buvo žvejojamos Britų salyno vandenyse. Vėliau, romėnams pasitraukus, ilgainiui austrės prarado delikateso statusą.
„XVII a. austrės pradėtos naudoti įvairiems patiekalams gaminti. Mažesnės austrės dažnai buvo valgomos žalios, o didesnės – troškintos arba virtos pyraguose. Iš austrių su kiauliena ar aviena buvo gaminamos ir dešros. Įdomu ir tai, jog austrės buvo kepamos įdarytos kalakutų ar ančių viduje“, – pasakoja V. Radzevičius.
„Lidl“ ambasadorius pastebi, kad austrės minimos ir Džonatono Svifto kūrinyje „Guliverio kelionės“. Garsiausioje Dž. Svifto knygoje pagrindinis veikėjas ir laivo kapitonas Guliveris patiria laivo avariją ir išsilaipina vietoje, vadinamoje Liliputija, kur paplūdimyje renka ir valgo austres, kad išsaugotų maisto atsargas.
Austrių karštligė
Šis literatūros kūrinys ir plačiai pasklidusi istorija apie Guliverį prisidėjo prie austrių populiarumo, padidėjo jų paklausa. Tuo metu austrių buvo daug ir jos buvo pigios, todėl Londone jas pardavinėjo beveik ant kiekvieno kampo. Jos buvo labai populiarios tarp sunkiau besiverčiančių žmonių, kurie naudojo austres kaip tuomet brangios jautienos pakaitalą, dėjo jas į troškinius ir sriubas.
Radzevičius pasakoja, kad vėliau, XIX amžiuje, austrės išgyveno tokį aukso amžių, jog jų Jungtinėje Karalystėje pradėjo trūkti. „Padidėjus austrių paklausai, austrės buvo gausiai žvejojamos, todėl natūralūs austrių ištekliai tapo beviltiškai maži. Jungtinės Karalystės vyriausybei teko į savo vandenis įvežti Ramiojo vandenyno austres, kad pakeistų mažus vietinių austrių išteklius“, – sako virtuvės šefas.
Jis atkreipia dėmesį, kad šiais laikais austrės laikomos šventiniu maistu. „Austrėmis žmonės mėgaujasi specialiuose austrių baruose, jos labai populiarios naujametiniuose vakarėliuose ir visi tik ir kalba apie jų nepaprastą skonį“, – teigia „Lidl“ ambasadorius ir dalinasi trimis austrių paruošimo receptais, kurie neabejotinai padės Naujuosius metus pasitikti skaniau.
Šią savaitę „Lidl“ parduotuvėse rasite ir daugiau naujametiniam vakarėliui tinkančių „Let‘s Party“ prekinio ženklo produktų: įvairių vištienos, saliamio užkandžių, taip pat šaltųjų bei daržovių rinkinių, vištienos krūtinėlių juostelėmis su padažu, itališką brusketą, gaudos sūrio žiedelius, pjaustytus kitus sūrius ir įvairius padažus. Saldumynų mėgėjų lauks kvietinės tešlos bandelės su įdaru, laimės sausainiukai, guminukai, desertų rinkiniai bei spragėsiai.
Tačiau neabejojame, kad naujametinio vakarėlio dalyvius nustebins austrės, kurios visose “Lidl” parduotuvėse bus parduodamos su specialiu atidarymo peiliu. Taip galėsite lengviau paruošti austres ir visa tai paversti tikra pramoga.
Naujametiniai V. Radzevičiaus austrių receptai:
Klasikinis receptas
Jums reikės:
Austrių
Citrinų
Paruošimas:
Šviežias austres atidarykite, išdėliokite didelio skersmens inde. Tame pačiame inde patiekite ir citrinų, pjaustytų ketvirčiais. Prieš valgydami ant austrės užspauskite citrinos sulčių. Su maža šakute atkabinkite austrę nuo kiauto ir „šliurpkite“ tiesiai iš geldelės.
Austrės su balzamiko actu
Jums reikės:
Austrių
Balzaminio acto
Itin smulkiai pjaustyto raudonojo svogūno.
Paruošimas:
Pjaustytą svogūną užpilkite balzaminiu actu taip, kad apsemtų ir gerai pamaišykite. Palaikykite kelias minutes. Šviežias austres atidarykite, šaukšteliu užpilkite paruošto mišinio ir suvalgykite viską vienu kąsniu.
Austrės azijietiškai
Jums reikės:
Austrių
Žaliosios citrinos sulčių
Sojos padažo ir vasabių (japoniškų krienų)
Paruošimas:
Atidarykite šviežias austres, apšlakstykite jas soja ir žaliosios citrinos sultimis. Įdėkite trupinėlį vasabių ir suvalgykite viską vienu kąsniu. Skanaus!
Pranešimą paskelbė: Ričardas Rugienius, UAB „Bosanova”