Sveikata

Vasara – apgaulingas metas: patarė, kaip mėgautis maistu ir nepriaugti svorio

Vasarą natūraliai renkamės mažiau kaloringą maistą, valgome daugiau daržovių, o svarstyklių rodmuo negailestingai kyla į viršų? Sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad vasarą, ypač atostogų metu, labai lengva priaugti svorio, nes dalyvaudami šventėse, keliaudami patys nepastebime, kaip persivalgome. Pasak dr. E. Gavelienės, to išvengti padės sveikatai palankių produktų pasirinkimas ir saikas. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pastebi, kad geriausia savaitės meniu sukomponuoti iš anksto, rinktis pigius sezoninius produktus – taip sutaupysite ir išvengsite maisto švaistymo.

Iš kelio išveda šventės

Vasarą, kai karšta, natūraliai sumažėja apetitas, be to, valgome daugiau daržovių, vaisių ir uogų. Atrodytų, kad tai geriausias sezonas išlikti liekniems, bet gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė teigia, kad ir vasarą labai lengva suvalgyti daugiau, nei buvo planuota. 

„Mes linkę nepastebėti, kad vasarą daugiau įvairių šventinių renginių ir asmeninių švenčių su užkandžiais, pakramsnojimais ir pagrilinimais, kai nepastebimai suvalgome daugiau maisto“, – sako gydytoja dietologė.

Pasak ekspertės, šią problemą galima spręsti skyrus šiek tiek laiko atidesniam valgių ir užkandžių planavimui, daugiau dėmesio kreipiant į sąmoningą valgymą. 

„Jei planuojate grilio vakarėlį, rinkitės sveikatai palankesnę, mažiau riebią mėsą, šalia patiekite sezoninių daržovių ir salotų, valgykite kuo daugiau žalumynų ir venkite kaloringų priedų, o desertams rinkitės šviežias uogas, vaisius. Užkandžius rinkitės tokius, kuriuose mažai riebalų, cukraus ir druskos, o vykdami į kelionę pasiruoškite iš anksto – pasiimkite vaisių, riešutų, taip išvengsite pagundos pakeliui nusipirkti traškučių ir panašių itin kaloringų, beverčių maistine prasme produktų“, – sako dr. E. Gavelienė. 

Planuojate savaitgalio šventę prie grilio, bet norite išvengti papildomų kalorijų? Prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse liepos 2–8 d. viščiukų broilerių šlaunelių mėsos graikiškame marinate įsigysite net su 43 proc. nuolaida, 850 g pakuotė kainuoja 3,99 Eur, o marinuoti kiaulienos nugarinės pjausniai „Rūkytas medus“ 1 kg kainuoja vos 10,79 Eur. 

Salotos – prie visko

Sveikatai palankios mitybos specialistė dr. E. Gavelienė kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų vasarą siūlo tiekti žalias salotas. Jei jūs ar jūsų svečiai laikosi vegetarinės mitybos, salotos, pagardintos priedais ir pikantišku padažu, atstos pagrindinį patiekalą. Pasak ekspertės, salotas vertėtų dažniau įtraukti į savo dienos racioną ir išbandyti kuo daugiau rūšių, kad skoniai nesikartotų ir nenusibostų.

Pasak gydytojos dietologės, salotos yra vienas iš maisto produktų, kuriuos reikia vartoti kuo dažniau tiek dėl jose esančių mineralinių medžiagų, tiek dėl mažesnio kaloringumo. „Sveikatai palankios mitybos piramidėje jos priskiriamos prie tamsiai žalios spalvos daržovių, kurios vertinamos dar ir kaip didelį tūrį, bet mažą kaloringumą turintis maisto produktas“, – pažymi dr. E. Gavelienė. 

Gydytoja dietologė primena, kad visos žalios spalvos lapinės daržovės ir salotos turi folatų, salotose gausu B grupės ir yra šiek tiek kitų vitaminų, taip pat pačių įvairiausių mineralinių medžiagų.

„Pagrindinės maistinės medžiagos įvairiose salotose skiriasi labai mažai, panašus ir skaidulų pobūdis. Skirtumai susiję su salotų atspalviais, kuriuos suteikia biologiškai aktyvios ir žmogui naudingos medžiagos, dažniausiai, polifenoliai. Pastarųjų pagrindinė nauda – galingi antioksidantai. Taigi, drąsiai, verta salotas rinktis pagal skonį, išbandyti kuo įvairesnes“, – pataria dr. E. Gavelienė.

„Rimi“ šią savaitę siūlo išbandyti kuo daugiau rūšių daržovių: salotų mišiniams „LEAFFOOD“ liepos 2–8 d. taikoma 30  proc. nuolaida, o 200 g pakuotę špinatų ar gražgarsčių įsigysite su 28  proc. nuolaida. Be to, nuolaidos taikomos ir kitoms sezoninėms daržovėms – kopūstams, ridikėliams. Sukate galvą, kuo pagardinti salotas? Visai „Heinz“ produkcijai – padažams, pagardams, konservuotoms daržovėms – taikoma net iki 41 proc. nuolaida.

Likučiai – į kelionę!

Savaitgalį surengėte šventę namuose, o pirmadienį išvykstate į pajūrį? Likučius supakuokite porcijomis ir pasiimkite su savimi. Turėdami pasiruošę namuose gaminto maisto išvengsite užkandžiavimo beverčiais užkandžiais, o ir sutaupysite.

„Po šventės likusį maistą supakavę į dėžutes, atskirai sudėję gabalėliais pjaustytus mėsos kepsnelius, salotas, susipakavę duonos likučius, įsidėję vandens, sutaupysite bent du kartus: turėsite pasiruošę pietus ir nereikės nieko pirkti pakeliui, taip pat neišmesite namuose turimo maisto“, – sako prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė E. Krasauskienė.

Pasak ekspertės, prieš išvykstant į kelionę galima su savimi pasiimti visą gendantį maistą, tik reikia apgalvoti ir pasiruošti iš anksto. „Jei liko ant grilio keptų kepsnelių, taip pat prieš išvykstant nespėjote sunaudoti visos duonos – pasidarykite kelionei sumuštinių. Juos pagardinkite kitais šaldytuve turimais produktais – sūriu, likusiomis daržovėmis, užtepėlėmis“, – pataria E. Krasauskienė. Jei matote, kad visko nesuvalgysite, daugelį produktų galite ir užšaldyti. 

Pasiruošti kelionei padės „Rimi“, kur liepos 2–8 d. 17 dalių maisto laikymo rinkinį įsigysite su 46 proc. nuolaida, už 6,99 Eur. O jei norite į kelionę įsimesti sveiką užkandį, kurio užteks visai šeimai, 400 g džiovintų mangų pakuotę įsigysite net su 53 proc. nuolaida – už 2,6 Eur. 

Prekių įsigyti pigiau padės „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus arba papildomos nuolaidas. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. 

Svečiai šių grilintų sultingų vištienos kepsnelių prašys dar, bet ne bėda – su nuolaida įsigykite daugiau ir pigiau! 

RECEPTAS

Ant grilio kepti vištienos kepsneliai graikiškame marinate

Patiekalui reikės:

1 kg viščiukų broilerių šlaunelių mėsos graikiškame marinate „Rimi“;

žalių salotų ir sezoninių daržovių garnyrui.

Gaminimo eiga:

  1. Gerai įkaitinkite grilį ir kepkite vištienos šlaunelių kepsnelius apversdami maždaug pusę valandos, kol įpjovus iš mėsos bėgs skaidrios sultys.
  2. Tiekite su žaliomis salotomis, sezoninėmis daržovėmis ar kitu mėgstamu garnyru.

Skanaus!

Pranešimą paskelbė: Živilė Udrė, Integrity PR, UAB

Vasara – apgaulingas metas: patarė, kaip mėgautis maistu ir nepriaugti svorio


Vasara – apgaulingas metas: patarė, kaip mėgautis maistu ir nepriaugti svorio