Pusryčiai ilgą laiką buvo laikomi svarbiausiu dienos maistu. Naujausio tarptautinės medicinos organizacijos Endocrine Society tyrimo duomenimis, rytinis valgymas daro netgi didesnę įtaką, nei buvo manoma iki šiol. Todėl šį sekmadienį, minint Europos sveikos mitybos dieną, Vilniaus visuomenės sveikatos biuras „Vilnius sveikiau“ sostinės gyventojus kviečia kartu su žinoma kulinare ir tinklaraščio „Nidos receptai“ autore Nida Degutiene pasigaminti sveikus pusryčius, o po jų, diskusijos metu, daugiau sužinoti apie sveiką ir subalansuotą mitybą iš šios srities žinovų.
Mitybos įpročiai keičiasi
„Vilnius sveikiau“, antrus metus organizuodamas Europos sveikos mitybos dienai skirtus renginius, šiemet persikelia į virtualią erdvę. Anot organizacijos direktorės Guodos Ropaitės-Beigės, šios dienos tikslas – padėti žmonėms suprasti sveikos mitybos pagrindus ir skatinti visuomenę ugdyti sveikatai palankesnius mitybos įpročius.
„Pastebime ir džiaugiamės, kad mityba besidominčių žmonių daugėja. Žmonėms vis labiau rūpi, ką ir kaip jie valgo, kodėl svarbu yra rinktis kokybišką maistą, kaip jį atpažinti. Tęsiami šį darbą ir siekiame, kad sveikos gyvensenos nešėjų ratas dar labiau plėstųsi įvairiose amžiaus grupėse“, – pasakoja vilniečių sveikata besirūpinančio Vilniaus visuomenės sveikatos biuro vadovė.
Pusryčiai – energijos dozė
Viena pagrindinių sveikos ir subalansuotos mitybos sudedamųjų dalių – pusryčiai. Tyrimo duomenimis, sočiai pusryčiaujantys žmonės visą dieną būna geresnės nuotaikos ir energijos, jaučia mažesnį alkį dienos metu, mažesnį potraukį saldumynams ir iki pat vakaro turi sveikesnį gliukozės bei insulino kiekį kraujyje. „Vilnius sveikiau“ specialistai taip pat pabrėžia, kad valgant pusryčius galima pagerinti įvairius medžiagų apykaitos sukeltus sveikatos sutrikimus, kurių dėka aktyvinamas organizmo gebėjimas deginti riebalus ir kovoti su lėtinėmis ligomis.
Specialistai atkreipia dėmesį ir į pusryčių naudą širdžiai. 2017 metais Amerikos kardiologijos koledžo tyrimo rezultatai parodė, kad pusryčius praleidžiantys žmonės dažniau serga ateroskleroze.
„Aterosklerozė išsivysto tuomet, kai arterijos dėl apnašų kaupimosi susiaurėja ir sukietėja, kas gali sukelti širdies priepuolį ir insultą. Pusryčiai gali sumažinti širdies problemų tikimybę“, – teigia „Vilnius sveikiau“ specialistai.
Jie priduria, kad rytinis valgymas padeda susikoncentruoti, gerina atmintį ir produktyvumą, todėl galima pasiekti geresnių darbo bei mokslo rezultatų.
Pusryčių nauda ekspertų lūpomis
„Vilnius sveikiau“ komanda šiais metais kviečia vilniečius ne tik daugiau sužinoti apie sveikus pusryčius, bet ir juos patiems pasigaminti, stebint tiesioginę transliaciją per Vilniaus visuomenės sveikatos biuro „Facebook“ paskyrą. Nuotolinį dviejų dalių renginį pradės žinoma kulinarė Nida Degutienė, kuri parodys ir pasidalys patarimais, kaip pasigaminti subalansuotą rytinį valgį. Kiekvienas norintis kartu gaminti šiuos pusryčius turės galimybę nemokamai gauti visą produktų rinkinį, skirtą būtent šiam patiekalui.
Antroje renginio dalyje gyventojai kviečiami stebėti diskusiją su sveikos mitybos žinovais: Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėju, profesoriumi dr. Rimantu Stuku, kūrybingumo lektore ir medinių žaislų „Trys kaip vienas“ kūrėja Arūne Simanavičiene ir Europos sveikos mitybos dienos pusryčių autore, maisto tinklaraštininke Nida Degutiene. Ekspertai pasidalys savo žiniomis apie pusryčių naudą ir papasakos, kas yra sveika, kokybiška mityba ir kodėl ją verta rinktis. Diskusiją moderuos Lavija Šurnaitė.
Daugiau informacijos apie renginį: https://bit.ly/3k07OPj
Pranešimą paskelbė: Solveiga Ramanauskienė, Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras