Nieko nėra geriau nei šviežiai skrudintos pupelės, ką tik sumaltos ir patekusios į aparatą iš kurio bėga gyvybės eleksyras liaudyje paprastai vadinamas KAVA. Tačiau tokiu šviežumu retai kada tenka pasimėgauti. Visgi, ką reikia žinoti, norint išlaikyti kavą kuo ilgiau šviežią ir aromatingą?
Didžiausi KAVOS PRIEŠAI yra: deguonis, šviesa, karštis ir drėgmė.
Pradarius kavos pakuotę nereikėtų palikti jos atviros. Geriausia kavą perpilti į itin sandarią, kavai skirtą dėžutę ir stengtis kuo mažiau laikyti ją atidarytą.
Kavą reikia laikyti kambario temperatūroje, negalima laikyti ant tiesioginių saulės spindulių, pvz. ant palangės. Geriausia vieta tiesiog sausa, vėsi spintelė.
Nereikėtų persistengti ir laikyti kavą šaldytuve ar šaldiklyje. Ten gausu drėgmės, o kaip minėjome, drėgmė yra dar vienas kavos priešas.
Jei perkate kavą pupelėmis, nemalkite jos iš karto visos. Malkite tik tiek, kiek reikia tam kartui. Geriausiai atsiskleidžia kavos aromatas tuomet, kai kava yra ką tik sumalta.
Kava tinkama vartoti 2 metus nuo jos skrudinimo, tačiau kuo šviežesnė kava, tuo ji skanesnė. Todėl pirkite nedideliais kiekiais ir nesandėliuokite kavos namuose.
Beje, neišmeskite ir kavos tirščių – sužinokite ką galima nuveikti su kavos tirščiais straipsnyje Kam panaudoti kavos tirščius?
O jei domitės kaip kava galėtų pasitarnauti grožio procedūroms, tuomet rekomenduojame straipsnį Kava ne tik žvaliam rytui, bet ir grožiui: kavos kaukės
Gardžios! 🙂