Sveikata

Kaip pagaminti įdarą paukštienai: naudingi patarimai ir receptas Kalėdoms

Kepta paukštiena – dažnai tampa  pagrindiniu lietuvių Kalėdų stalo patiekalu. Tai įrodo ir didėjantys šios mėsos rūšies pardavimai – anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, tokia tendencija pastebima jau ne vienerius metus. Prekybos tinklo duomenys rodo, kad pirkėjai renkasi ne tik atskiras vištienos dalis, bet vis dažniau ir visą paukštį.

„Vištiena – perkamiausia iš baltos mėsos rūšių, todėl nenuostabu, kad ši mėsa dažnai pastebima ir šventiniuose pirkėjų krepšeliuose. Prieš Kalėdas išauga ne tik vištienos, bet trečdaliu padidėja ir  įvairiausios rūšies žuvies bei jūros gėrybių pardavimai. Be to, pirkėjai dairosi ir gurmaniškesnių užkandžių: sūrių, kumpių, pašteto“, – teigia V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad tokio patiekalo sėkmę garantuoja geros kokybės paukštiena, marinavimas ir tinkamai pasirinktas įdaras.

„Jeigu mėgstate tradicinius skonius – viščiuką įdarykite apelsinais, obuoliais ar džiovintais vaisiais.  Norint išskirtinesnio patiekalo – naudokite duonos, kruopų, netgi mėsos įdarą“, – sako V. Juodkazienė ir žemiau dalijasi paslaptimis, kaip paruošti puikų paukštienos įdarą.

7 gero įdaro paslaptys 

Daržovės ir vaisiai. Džiovinti vaisiai įdarą švelniai pasaldina ir taip paskanina visą patiekalą, o šviežios daržovės ar vaisiai įdarui suteikia šiek tiek drėgmės. Norėdami išgauti malonią tekstūrą, įmaišykite lengvai paskrudintų mėgstamų riešutų.

Riebalai. Įvairiausi riebalai suteikia įdarui sodresnio skonio. Tam puikiai tinka alyvuogių aliejus, lydytas ar įprastas sviestas, taukai. Tiesa, kartais papildomų riebalų įdarui visai  nereikia – pavyzdžiui, jeigu jame yra rūkyta arba vytinta šoninė, dešrelės. 

Aromatas. Svogūnai, česnakai įdarui suteikia gardumo ir kvapnumo, tiesa tam, kad mišinio tekstūra būtų maloni – svogūnus ir česnakus supjaustykite smulkiai. Tiesa, svogūnus ir česnakus galite pakeisti plonai supjaustytu poru. O šiek tiek šviežiai tarkuoto imbiero arba keli saliero stiebai patiekalą pagyvins gardžiu aromatu. 

Prieskoniai. Druska ir šviežiai malti juodieji pipirai yra pagrindiniai kiekvieno įdaro prieskoniai. Aitriųjų paprikų dribsniai, malti kmynai arba rūkytos paprikos – puikūs papildomi pagardai. Svarbiausia, prieskonių nepadauginti. 

Žolelės. Švieži žalumynai, tokie kaip petražolės, rozmarinai, čiobreliai ar raudonėliai – puikiai dera su paukštiena. Be to, tokios žolelės ne tik paskanina, bet ir šventiškai papuošia patiekalą.

Krakmolas. Duona – dažnas mėsos įdaro ingredientas siekiant masės vientisumo, bet jeigu norite, ją galite pakeisti beglitimiais ryžiais arba bolivinėmis balandomis. Jeigu visgi pasirinkote naudoti duoną – ji tinka bene kiekvienos rūšies. Prancūziškas batonas įdarui suteiks traškumo, o norėdami panašesnio į duonos pudingą įdaro, rinkitės brioche bandeles.

Skysčiai. Gaminant tobulo skonio įdarą, reikėtų nepamiršti ir skyčių. Pienas yra dažniausiai naudojamas skystis, bet ne vienintelis. Pavyzdžiui, daržovių ar paukštienos sultinys įdarui suteiks ne tik drėgmės, bet ir sodresnio skonio. Žinoma, reikėtų nepamiršti, kad masė turėtų būti drėgna, bet ne  skysta. Jei indo su įdaru dugne pamatysite per daug skysčio – įdėkite daugiau duonos ar kito krakmolingo priedo. 

Keptas įdarytas viščiukas

Jums reikės:

1 viščiuko (~1,3 kg)

1 a. š druskos

2 v. š alyvuogių aliejaus

Įdarui:  

2 v. š alyvuogių aliejaus

100 g šoninės

100 g svogūnų

300 g sudžiūvusios duonos

150 ml pieno

50 g džiovintų abrikosų

50 g džiovintų spanguolių

2 v. š smulkintų petražolių

1 kiaušinio

žiupsnelio druskos

žiupsnelio maltos paprikos

¼ a. š maltų pipirų 

Plutelei:

150 ml apelsinų sulčių

2 v. š medaus

3 v. š džiovintų spanguolių

1 a. š tarkuotų imbierų

2 v. š sojų padažo

2–3 čiobrelių šakelių

Papildomai: 

1 apelsino

100 g džiovintų spanguolių

100 g džiovintų abrikosų

Gaminame:

  1. Svogūną ir šoninę supjaustykite mažais kubeliais.
  2. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite svogūną, šoninę ir kepkite 5–6 minutes, kol gražiai paruduos. Atidėkite.
  3. Duoną supjaustykite kubeliais, sudėkite į dubenį ir užpilkite pienu. Palikite pastovėti, kad sugertų pieną.
  4. Nupilkite pieno perteklių, sudėkite smulkintus abrikosus ir petražolių lapelius.
  5. Į dubenėlį sudėkite spanguoles, kiaušinį, pipirus, druską, maltą papriką ir viską išmaišykite.
  6. Viščiuką įtrinkite druska, apšlakstykite aliejumi ir įdarykite paruoštu įdaru. Įdėkite viščiuką į kepimo indą ir kepkite valandą 180 laipsnių temperatūroje.

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”