Laktozės netoleruojanti klaipėdietė ir vaistininkas pataria, kaip išmokti gyventi be pieno produktų

Suprastėjęs virškinimas, veido paburkimas ir nuolatinis pilvo pūtimas klaipėdietę Agnę paskatino peržiūrėti savo mitybą. Paaiškėjo, kad Agnė – viena iš maždaug trečdalio Lietuvos gyventojų, netoleruojančių laktozės. Agnės organizmas negamina pieno cukrų (laktozę) skaidančio fermento – laktazės, todėl bet koks pieno produktas jai sukelia nemalonius pojūčius. Atsisakiusi laktozės turinčių produktų, mergina pasakoja pasijutusi kur kas geriau. BENU vaistininkas Marius Lukštaraupis sako, kad visai atsisakyti pieno produktų nebūtina, tačiau stebėti savo mitybą labai svarbu.

Sužinojusi, kad jos organizmas netoleruoja laktozės, klaipėdietė pirmiausiai pakeitė mitybą. Nuo tada nemalonus pilvo pūtimas ir virškinimo sutrikimai Agnės nebekamuoja.

„Iš pradžių pieno produktų atsisakiau visiškai, vėliau nedideliais kiekiais vėl pradėjau juos vartoti. Bet geriausiai jaučiuosi, kai pasirenku arba labai mažai laktozės turinčius produktus, pvz., kietąjį sūrį, arba apskritai be laktozės – pamėgau avižų, migdolų pieną. Kadangi dėl šių mitybos pokyčių sumažėjo gaunamų baltymų kiekis, jų semiuosi iš tokių baltymingų produktų kaip kiaušiniai, lęšiai, įvairios daržovės“, – kaip išmoko gyventi su laktozės netoleravimu (hipolaktazija) pasakoja klaipėdietė.

Laktozės netoleravimas įgyjamas

Laktazė yra plonojoje žarnoje gaminamas fermentas, atsakingas už pieno cukraus skaidymą į gliukozę ir galaktozę, kurios vėliau patenka į organizmą. Žmonėms, kurių organizmas negamina šio fermento, žarnynas nesugeba suskaidyti žinduolių piene esančio angliavandenio. Nesuskaidyta laktozė patenka į storąją žarną, kur ją pradeda skaidyti žarnyno bakterijos – tai ir sukelia nemalonius pojūčius ir simptomus: pilvo pūtimą, bėrimą, viduriavimą, pykinimą, galvos skausmą. Pasak vaistininko, šie simptomai pasireiškia praėjus 30 min.-2 val. po pieno ar jo produktų vartojimo.

Daliai žmonių laktozės netoleravimas yra įgimtas, tačiau dauguma jį įgyja. Laktazės fermento gamyba dažniau sumažėja vyresniame amžiuje, taip pat laktozės netoleravimas gali išsivystyti, persirgus virškinamojo trakto arba virusinėmis ligomis, pvz., rotovirusu ar norovirusu.

„Jeigu žmogų vargina laktozės netoleravimas, yra labai svarbu atkreipti dėmesį į maistą, kurį jis valgo – neretai tai nulemia baltymų trūkumas maiste, vartojamas didelis alkoholio kiekis. Laktazės gali pradėti mažėti ir tada, kai žmogus prastai maitinasi arba turi maisto alergijų“, – aiškina BENU vaistininkas.

Nebūtina pieno produktų išbraukti iš raciono

Laktozės galima rasti natūraliame karvės ir ožkos piene, grietinėje, jogurte, kefyre, varškėje, leduose, fermentiniuose sūriuose, svieste ir panašiai. Taip pat maiste, kurio sudėtyje yra pieno produktų.

„Jei jaučiate, kad, suvalgius šių maisto produktų, jus vargina nemalonūs simptomai, reikėtų sumažinti jų kiekį. Netoleruojant laktozės, nebūtina visiškai atsisakyti pieno produktų, kadangi gali sutrikti kalcio ir  vitamino D įsisavinimas“, – sako M. Lukštaraupis. 

Įdomu tai, kad skirtingose šalyse laktozės toleravimas skiriasi. Tose šalyse, kuriose nuo senų laikų aktyviai buvo užsiiminėjama gyvulininkyste, laktozės toleravimo lygmuo yra kur kas didesnis nei tose, kuriose tuo užsiiminėjama nebuvo.

„Jeigu jaučiate, kad organizmas visiškai netoleruoja laktozės arba vis dėlto nusprendėte atsisakyti pieno produktų, svarbu sureguliuoti mitybą ir daugiau valgyti riešutų, lapinių daržovių, žuvies produktų – tai padės užtikrinti pilnavertę mitybą. Taip pat mityboje turėtų atsirasti daugiau vitamino D šaltinių – jūrinės žuvies, kiaušinių trynių, kepenėlių“, – teigia vaistininkas.

Jis taip pat pabrėžia, kad mažesnį laktozės kiekį turi rauginti pieno produktai, todėl nedideliais kiekiais galima vartoti tokių produktų kaip kefyras, jogurtas, grietinė, rūgpienis arba klaipėdietės Agnės minėtas kietasis sūris. Tiesa, jogurtas turėtų būti „gyvas“, nes jame esančios gerosios bakterijos padeda skaidyti laktozę.

„Kartais žmonės tiesiog bandydami išsiaiškina, kokį kiekį pieno produktų jie gali suvartoti, kiti nusprendžia visiškai jų atsisakyti“, – sako M. Lukštaraupis.

Fermento laktazės galima vartoti papildomai

Žmonėms, kurių organizmas negamina pieno cukrų skaidančio fermento laktazės, gydytojas ar vaistininkas gali rekomenduoti vartoti šio fermento turintį preparatą. Preparate esant laktazė žarnyne suskaido laktozę įgliukozę ir galaktozę. Tai leidžia vartoti pieno produktus, nejaučiant nemalonių simptomų.

„Dėl papildomo fermento laktazės vartojimo pasikonsultuokite su vaistininku. Laktozės tolerancija gali kisti, todėl gali kisti ir rekomenduojama laktazės dozė“, – pataria BENU vaistininkas.

Varginančius laktozės netoleravimo simptomus taip pat gali padėti palengvinti:

  • Pieno produktų be laktozės vartojimas.Neretai žmonės nenori visiškai atsisakyti savo mėgstamų pieno produktų, todėl šiuo metu vis dažniau galima rasti produktų be laktozės.
  • Ožkų pienas.Šiame piene yra kur kas mažiau laktozės nei karvės piene, todėl jis neretai yra kiek geriau toleruojamas.
  • Dėmesys produktų sudėčiai. Laktozės yra ne tik pieno produktuose, bet ir iš jų pagamintuose gaminiuose, pvz., sriubose, salotų padažuose, duonoje, sausainiuose, sausuose pusryčiuose, bulvių traškučiuose, saldainiuose, pieniškame šokolade ar net dešroje, todėl, rinkdamiesi produktus, atidžiai perskaitykite etiketes.

Pranešimą paskelbė: Jurgita Gižaitė-Tulabienė, UAB Headline agency

(Perskaityta per mėnesį: 3, iš jų šiandien: 1.)