Sveikata

Slaptas ingredientas – dabar vėl aktualus

Atvėsę orai primena, kad turime stiprinti organizmą, o tai padaryti padeda visavertė mityba. Puikus sprendimas – lengvai pagaminami patiekalai, pagardinti imbieru. Kaip prieskonis itin vertinamas imbieras suteikia išskirtinio skonio, tačiau verta prisiminti, kad šis šakniavaisis suteikia daug naudos ir sveikatai. Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė siūlo išbandyti kelis paprastus receptus, kurie ne tik paįvairins valgiaraštį, bet ir padės stiprinti organizmą.

Imbieras patiekalams išskirtinio skonio, vis dėlto jau nuo seno visame pasaulyje jis buvo vartojamas ir kaip medicininė priemonė. Buvo manoma, kad jis palengvina tokius negalavimus kaip pykinimas, galvos skausmas ir peršalimas. Be to, imbieras garsėja ir kaip afrodiziakas.

„Pastiprinti organizmą galime ir visiškai paprastai – tiesiog laikydamiesi subalansuotos mitybos. Nors dažnas mano, kad sveikatai palankesni patiekalai nėra labai gurmaniški ar jiems reikia įmantrių ingredientų, galima sėkmingai pasigaminti nesudėtingų ir itin gardžių patiekalų, kuriems imbieras suteikia ypatingo poskonio, o kartu stiprina organizmą“, – sako maisto ekspertė V. Juodkazienė. 

Naudingosios imbiero savybės

Remiantis įvairiais moksliniais tyrimais, imbieras turi antioksidantų, apsaugančių ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio. Dalis šių antioksidantų yra atsparūs karščiui ir išlaiko savybes gaminant patiekalus net aukštoje temperatūroje. Už imbiero skonį atsakinga veiklioji medžiaga gingerolis ne tik suteikia aštrumo, bet ir pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.

Dar viena labai svarbi imbiero savybė – poveikis virškinimo sistemai. Mokslininkų atlikti tyrimai[1] parodė, kad jis skatina virškinimo fermentų gamybą ir skatina tulžies išsiskyrimą. Kartu šis prieskonis, pagerindamas virškinimą, stimuliuoja medžiagų apykaitą ir padeda skaidyti riebalus.

Moklsniais tyrimais įrodyta, kad imbieras yra gausus įvairių vitaminų ir mineralų bei mikroelementų šaltinis. Kaip tik todėl šis prieskonis tampa tikru imuninės sistemos pagalbininku ir turėtų rasti deramą vietą valgiaraštyje, ypač atšalus orams ir siaučiant virusams bei peršalimams. Imbieras turi C, A ir E bei daug B grupės vitaminų, taip pat kalcio, magnio, natrio, cinko bei geležies. Jis pasižymi žvalinančiomis savybėmis ir padeda veiksmingai kovoti su nuovargiu.

„Iki“ maisto ekspertė V. Juodkazienė siūlo išbandyti keletą patiekalų su imbieru: 

Moliūgų ir burokėlių sriuba su imbieru

Jums reikės:

  • 500 g moliūgo
  • 2 vidutinio dydžio burokėliai
  • 1 svogūnas
  • Tarkuotos imbiero šaknies pagal skonį
  • Druskos ir juodųjų pipirų

Paruošimas:

Burokėlius nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Pašalinkite moliūgo sėklas, nupulkite ir supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais. Svogūną nulupkite ir supjaustykite juostelėmis. Paruoštas daržoves sudėkite į puodą, pagardinkite tarkuota imbiero šaknimi pagal skonį – jos dėkite tiek, kokį aštrumą mėgstate. Įberkite druskos, pipirų, supilkite 1 litrą vandens ir virkite, kol daržovės suminkštės. Tuomet sutrinkite trintuvu. Galima pagardinti tarkuotu parmezano sūriu arba grietine.

Panakota su kokosų pienu, morkomis, apelsinais ir imbieru

Jums reikės:

  • 250 ml kokosų pieno
  • Želatinos
  • 250 ml grietinėlės
  • 70 g cukraus
  • 4 vidutinių morkų
  • 3 apelsinų
  • 2 šaukštų medaus
  • 1 šaukštelio tarkuoto šviežio imbiero

Paruošimas:

Kokosų pieną  su želatina 2 minutes kaitinkite iki užvirimo. Nukelkite nuo ugnies, sumaišykite su grietinėle ir cukrumi. Supilstykite į panakota skirtus indelius ir atvėsę sudėkite į šaldytuvą. Nuluptas morkas virkite 20 minučių, atvėsinkite ir sutrinkite. Išspauskite apelsinų sultis ir sumaišykite su morkomis, medumi ir imbieru. Sudėkite ant panakotos ir dar truputį palaikykite šaldytuve.

[1] https://www.researchgate.net/project/Nutraceutical-influences-of-dietary-spices-and-Studies-on-maximizing-the-bioavailability-of-micronutrients-from-plant-foods

Pranešimą paskelbė: Justina Polikaitytė, UAB „Publicum“
Slaptas ingredientas – dabar vėl aktualus