Sveikata

Įdomybės apie plekšnę: išvaizdos ypatumai, nauda sveikatai ir burnoje tirpstantys receptai

Nors plekšnė populiarumu kol kas nusileidžia kitų rūšių žuvims, grilio sezono metu jos pardavimai ūgteli. O ką su ja galima nuveikti gaminimą iš lauko vėl perkėlus į savo namų vidų? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pasakoja, kad nors ši žuvis mūsų akiai kiek neįprastos išvaizdos, įtraukti ją į kasdienį savo racioną verta. Mat plekšnėje yra daugybė baltymų, kitų organizmui reikalingų maistingų medžiagų. Be to, joje yra itin mažai kalorijų.

 

Ieško įvairesnių produktų

 

„Susidomėjimas įvairiausiais žuvies ir jūros gėrybių produktais Lietuvoje nuolatos auga. Tai atsispindi ir mūsų tinklo pirkėjų krepšeliuose. Pastebime, kad tarp kasdienių pirkinių vis dažniau patenka ir įvairiausios rūšies žuvis, o pirkėjai vis daugiau eksperimentuoja su receptais. Ypač vasarą, gamindami gryname ore, jų išbando vis įmantresnių, naudoja įdomesnius prieskonius, derina netikėčiausius garnyrus. Vis populiaresnėmis tampa išskirtinesnio skonio ir išvaizdos žuvys: dorados, jūriniai ešeriai ar europinės paltusinės plekšnės. Šias žuvis paruošti lengva pačiais įvairiausiais būdais, jų nereiktų pamiršti visais metų laikais“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Kalbėdama apie pastarąsias V. Juodkazienė pasakoja, kad šios, originalios išvaizdos žuvys pasižymi į menkę panašius skoniu. Plekšnė yra labai subtilios tekstūros ir švelnaus, šiek tiek salstelėjusio skonio žuvis. Lotyniškas plekšnės pavadinimas – „Paralichthys lethosigma“. Pažodžiui ši frazė reiškia „lygiagreti žuvis, kuri pamiršo dėmeles“. Plekšnės daugiausiai minta įvairiais vėžiagyviais ir nedidelėmis žuvelėmis, planktonu. 

Šių žuvų daugiausiai sužvejojama Šiaurės Amerikos Atlanto vandenyno pakrantėje, palei šiaurės Europos pakrantes ir šiaurinėje Ramiojo vandenyno dalyje. Plešnė – jūros arba vandenyno dugne randama žuvis. Būtent dėl šios priežasties, šios žuvies kūnas – tarsi suplotas. Dar vienas įdomus šios žuvies ypatumas – akys. Unikalus šios žuvies bruožas yra tas, kad jos akys – vienoje pusėje.

Gerina smegenų veiklą ir netgi nuotaiką

Kaip pasakoja V. Juodkazienė, plekšnes galima gaminti pačiais įvairiais būdais: kepti, troškinti ar ruošti kepsninėje, virti sriubas. Plekšnės pasižymi būtinų organizmui medžiagų gausa. Specialistai plekšnės arba panašios į ją žuvies rekomenduoda valgyti bent du kartus per savaitę, po maždaug du šimtus gramų. Šiame kiekyje žuvies yra net 13 gramų baltymų, 2 gramai gerųjų riebalų. 100 g. šios žuvies yra vos 90 kalorijų

Plekšnes labai svarbu įtraukti ir į vaikų mitybą. Mat plekšnėje esantys baltymai yra itin reikalingi augimo ir raidos procesui. Odos, raumenų būklei bei organų veiklai. Plekšnės įtraukimas į kasdienį racioną padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Joje yra daugybė vitamimo B, magnio bei omega-3 riebalų rūgščių. Kaip teigia V. Juodkazienė, specialistų teigimu plekšnės valgymas netgi gali padėti kovoti su nerimu ir depresija, pagerinti nuotaiką ir smegenų veiklą.

V. Juodkazienė siūlo šios ypatingos išvaizdos žuvies pasigaminti savo namų virtuvėje ir dalijasi keliais burnoje tirpstančiais receptais.

Plekšnė su pistacijomis

 

Jums reikės:

 

Kelių plekšnės filė gabalėlių

1/2 puodelio susmulkintų pistacijų

Citrinos

Kelių šaukštų sviesto

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

Didelė sauja mažųjų špinatų

Pagaminimas:

Iki 180 laipsnių įkaitinkite orkaitę. Į didesnę keptuvę įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus ir jį pašildykite ant vidutinės ugnies. Kai keptuvė įkaista, sudėkite špinatus, juos kelias minutes pakepkite. Viską pagardinkite druska bei pipirais. Tuomet kepimo indą apšlaktykite alyvuogių aliejumi ir sudėkite plekšnės filė. Žuvį pagardinkite druska bei pipirais ir filė viršų padenkite smulkintomis pistacijomis. Ant žuvies uždėkite kelis gabalėlius sviesto ir užspauskite citrinos sulčių. Viską kepkite apie 10 minučių. Patiekite su keptais špinatais.

 

Plekšnė su sviesto ir žolelių padažu

 

Jums reikės:

 

Visos skrostos plekšnės

Pusės puodelio sviesto

Šlakelio citrinos sulčių

Smulkiai supjaustytų šviežių petražolių

Smulkiai supjaustytų šviežių raudonėlių

Smulkiai suspjaustytų šviežių čiobrelių

Kelių skiltelių susmulkinto česnako

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

Pagaminimas:

 

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Druska ir pipirais apibarstykite išvalytą plekšnę. Įdėkite ją į kepimo indą ir įpilkite į šiek tiek vandens – kad žuvis nepriliptų. Viską kepkite apie 20 minučių, priklausomai nuo žuvies dydžio: jeigu žuvis didesnė – kepti galite keliomis minutėmis ilgiau, jeigu mažesnė – mažiau. Kepant vis patrinkite ar inde dar liko vandens. Jeigu vanduo išgaravo – įpilkite jo šiek tiek daugiau.

Galiausiai iki nedidelės ugnies įkaitintoje keptuvėje ištirpinkite sviestą, į jį įmaišykite citrinos sulčių, petražolių, raudonėlio, čiobrelių ir česnako. Nuo iškeptos žuvies švelniai nulupkite odelę ir ją apipilkite žolelių sviestų. Jeigu reikia, pagardinkite druska ir pipirais. Ant viršaus užbarstykite kaparėlių. Patiekite su mėgstamu garnyru. Skanaus!

Pranešimą paskelbė: Auksė Baurienė, UAB „Publicum“
Įdomybės apie plekšnę: išvaizdos ypatumai, nauda sveikatai ir burnoje tirpstantys receptai