Kosta Rika – viena išskirtiniausių ir unikaliausių kavos augintojų pasaulyje. Tai šalis, kurioje kavai teikiamas ypatingas dėmesys, o kavos pupelei netgi pastatytas paminklas. Kosta Rikoje auginti galima tik labai kokybišką kavą „arabica“, o robustos auginimas yra uždraustas įstatymu.
Tai pirmoji Centrinės Amerikos šalis, pradėjusi auginti kavamedžius. Jie čia buvo atvežti 1729 m. Įdomu, kad pradžioje vietiniai gyventojai kavamedžius laikė dekoratyviniais augalais – šviežios kavos uogos būna gražiai žalios, geltonos ir raudonos spalvos. Kavos auginimas tapo verslu tik po šimto metų, kai 1821 m. šalis gavo nepriklausomybę. Vyriausybės sprendimu kavamedžius auginantiems ūkininkams žemė buvo skiriama itin palankiomis sąlygomis.
Šiandien Kosta Rikos kavos pramonė visame pasaulyje garsėja savo efektyvumu – iš 1 hektaro surenkama iki 1700 kg kavos. Šalyje, kurioje yra 3,5 milijonų gyventojų auga apie 400 milijonų kavamedžių. Tačiau svarbiausia ne surenkamos kavos kiekis, o jos kokybė. Kosta Rikoje išauginta ir surinkta kava yra pagrindinė eksporto prekė, turinti ypatingai svarbią reikšmę šalies ekonomikai. Kosta Rikos gyventojai sako, kad būtent kavos plantacijų dėka jų šalis netapo „bananų respublika“, kaip kai kurios kaimyninės šalys.
Daugiausia kavos plantacijų yra San José, Alajuela, Puntarenas, Heredia, ir Cartago provincijose. Į pietus nuo šalies sostinės San José yra Tarrazu regionas – aukščiausiai vertinamos Kosta Rikos kavos tėvynė.
Коsta Rikoje auginami tik arabiniai kavamedžiai (Coffea Arabica). Arabika kavos pupelės yra pailgos, lygiu paviršiumi, šiek tiek išlenktos. Iš jų gaunama labai aromatinga, puikaus skonio kava. Robustos, iš kurios gaminama ne tokia aromatinga kava, auginimas Kosta Rikoje draudžiamas įstatymu. Pati geriausia Kosta Rikos kava žymima raidėmis SHB (strictly hard bean) – tik kietos pupelės. Tai reiškia, kad ši kava išauginta didesniame nei 1500 m aukštyje virš jūros lygio. Skrudinamos tokios pupelės puikiai pakelia aukštą temperatūrą, išlaiko vientisumą ir aromato sodrumą.
Kokybiška kava gaunama ne vien dėl to, kad auginama kalnuose. Vulkaninis, lengvai rūgštus dirvožemis yra nepaprastai derlingas. Turi reikšmės ir klimato sąlygos: reguliariai iškrentantys krituliai leidžia kavamedžiams vystytis pilnavertiškai, šaltos kalnų naktys neleidžia pernelyg greitai subrandinti derlių, tad kavos pupelės spėja įgauti visas vertingąsias savybes.
Nedideliuose ūkiuose kavos uogomis renkamos savo jėgomis. Didelės plantacijos samdo talkininkus iš Nikaragvos, kur darbo jėga pigesnė. Daugelyje plantacijų kava renkama rankomis.
Surinktos kavos uogos gabenamos į beneficios, kur jos yra apdirbamos. Uogos paverčiamos kavos pupelėmis dviem būdais. Senovinis būdas: kavos uogos su odele ir minkštimu paliekamos saulėje, kur jos fermentuojasi ir išdžiūna. Po to luobelė pašalinama. Specialistai sako, kad tokiu būdu apdirbant kavą ji būna kartesnė ir ne tokio švelnaus skonio, todėl dabar dažniau naudojamas „šlapiasis” metodas. Atvežtos į beneficios kavos uogos plaunamos dideliuose induose. Tos, kurios išsyk skęsta vandenyje, yra tinkamai prinokę, o kurios plaukioja paviršiuje yra arba išmetamos, arba tampa antrąja ar trečiąja rūšimi. Specialiu aparatu, panašiu į trintuvę, uogoms pašalinama odelė ir dalis minkštimo, ir jos paliekamos vandenyje fermentuotis. Po to džiovinamos atvirame ore. Darbininkai specialiais grėbliais jas nuolat varto, kad nesurūgtų.
Išdžiovintos pupelės lukštenamos, o po to rūšiuojamos pagal dydį ir formą. Supakuotos į maišus, aromatingosios Kosta Rikos kavos pupelės leidžiasi į keliones po visą pasaulį. Dauguma kompanijų perka žalias kavos pupeles, kurias apskrudina patys. Kosta Rikos kavą ypač pamėgo japonai, kurie netgi finansuoja kai kurias plantacijas.
Geriausius Kosta Rikos kavos augintojus jungia asociacija „Specialty coffee“, kuri kasmet organizuoja geriausios kavos konkursus. Tarptautinė komisija išaiškina nugalėtojus, kurie įgyja teisę savo produkciją pateikti internetiniame aukcione. Kavą jame perka delikatesinės kavos platintojai iš viso pasaulio.
Kavos pupelės, kurios nėra pakankamai aukštos kokybės, žymimos žydrais augaliniais dažais ir parduodamos vidaus rinkoje, kuriai tenka apie 10 proc. visos produkcijos.
Kosta Rikoje auga ir kakavmedžiai, iš kurių vaisių gaminamas šveicariškas šokoladas.
Kosta Rika yra labiausiai turistų lankoma valstybė Centrinėje Amerikoje. Pajamos iš turizmo tokios pat reikšmingos, kaip ir iš kavos eksporto. Per metus šią šalį aplanko 1,9 milijono užsienio turistų. Dauguma turistų atkeliauja iš JAV, Kanados ir Europos Sąjungos. Nenuostabu, kad turistai mielai susipažįsta su tuo, kuo Kosta Rika garsėja pasaulyje – apsilankymas kavos plantacijose paprastai siūlomas kelionės į Kosta Riką programoje. Sezono metu turistai kartu su kavos augintojais kviečiami dalyvauti derliaus rinkime, paragauti prinokusių kavos uogų. Kavos augintojų kasdienybė – darbas plantacijose pripildant pintines, užkandžiai susėdus saulėkaitoje, grožintis nuostabiais peizažais ir vešlia žaluma,- visa tai keliautojams iš šiauresnių šalių palieka nepamirštamą įspūdį.
Straipsnį parengė Magelanokeliones.lt